«Δεν μπορώ να θυμηθώ περίοδο στη ζωή μου που να μην εργάζομαι», λέει στο «Π» ο βουλευτής Φωκίδας της ΝΔ Γιάννης Μπούγας. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μας αποκαλύπτει τον λόγο που απείχε για δέκα ολόκληρα χρόνια από την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και τον λόγο για τον οποίο επέστρεψε στη Βουλή, και μάλιστα με αναβαθμισμένο ρόλο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Είναι γεγονός πως οι πολίτες πιέζονται πολύ από την ακρίβεια που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Πόσο σύντομα και πόσο αποτελεσματικά εκτιμάτε πως θα είναι τα έκτακτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους πολίτες στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που εντάθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες είναι μεγάλες και δοκιμάζουν τις αντοχές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τα στηρίξουμε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πρόσφατα ένα νέο πακέτο ενίσχυσης στους λογαριασμούς του ρεύματος, στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας με ένα έκτακτο επίδομα, το οποίο θα δοθεί εντός του Απριλίου, ύψους 200 ευρώ, με σειρά παρεμβάσεων που αφορούν τα καύσιμα και τον πρωτογενή τομέα. Προχωράμε από 1ης Μαΐου σε μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, που παρατηρούνται στην αγορά, και επιστρέφουμε στους πολίτες, μέσω μιας έκτακτης φορολόγησης ύψους 90%, τα όποια υπερκέρδη από την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιστεύετε πως αρκούν αυτά τα μέτρα;

Αν χρειαστεί, θα διευρύνουμε το πλέγμα των μέτρων. Μέλημά μας είναι οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα ενεργήσουμε όμως με σύνεση. Η διάρκεια της κρίσης είναι άγνωστη. Πρέπει να κρατήσουμε εφεδρείες. Δεν θα ακολουθήσουμε τις επιπόλαιες προτροπές της αντιπολίτευσης, που, όπως έπραξε και στην πανδημία, μας καλεί να τα δώσουμε όλα αμέσως.

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει η συζήτηση περί κυβερνήσεων συνεργασίας. Είστε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου ή υπέρ της συγκυβέρνησης δύο ή και περισσότερων κομμάτων;

Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε από την αρχή τον νόμο της απλής αναλογικής και, όπως είχε δεσμευτεί, τον άλλαξε έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στο πρώτο κόμμα να σχηματίζει κυβέρνηση. Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η παρούσα Βουλή. Οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή του είναι πολιτικά επιζήμια και θεσμικά άστοχη. Θα διεκδικήσουμε με αυτοπεποίθηση την αυτοδυναμία, θέτοντας στους πολίτες ξεκάθαρα το διακύβευμα. Η τελική απόφαση ανήκει σ’ αυτούς. Σε κάθε περίπτωση, η παράταξή μας προτάσσει το συμφέρον της χώρας και εγγυάται την ομαλότητα.

Στο πλαίσιο αυτό οφείλουν να πάρουν έγκαιρα θέση και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Θα συνεργαστούν με τη ΝΔ, εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία της; Εάν δεν συνεργαστούν, εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και ενδεχομένως απαιτηθεί σύμπραξη τριών ή και περισσοτέρων κομμάτων, ποια θα είναι αυτά και σε ποια βάση θα σχηματίσουν κυβέρνηση, που θα μπορέσει να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής; Οι απαντήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα ερωτήματα αυτά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρες στον ελληνικό λαό, ώστε ν’ αποφασίσει στις εκλογές τι προτιμά. Σταθερότητα ή ακυβερνησία.

Πώς αποφασίσατε να σπουδάσετε στη Νομική; Από μικρός θέλατε να γίνεται δικηγόρος;

Ουδέποτε είχα δίλημμα τι θα σπουδάσω και ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσω. Από μικρή ηλικία και χωρίς να μπορώ να εξηγήσω το γιατί, καθώς δεν υπήρχε οικογενειακή παράδοση, είχα πάρει την απόφασή μου. Έλαβα την άδεια άσκησης επαγγέλματος σε ηλικία 24 ετών και σήμερα, μετά από 33 και πλέον χρόνια, μπορώ να πω ότι η δικηγορία δεν με απογοήτευσε ποτέ.

Τι θυμάστε από τα φοιτητικά σας χρόνια στη Νομική;

Θυμάμαι πολύ έντονα τα ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα στις πρώτες παραδόσεις ορισμένων καθηγητών, μεγάλων ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων της Νομικής Επιστήμης, πραγματικών δασκάλων, ικανότατων ρητόρων που γοήτευαν τους γεμάτους ενθουσιασμό, «άφθαρτους» ακόμα από τους συμβιβασμούς, φοιτητές. Πιο χαρακτηριστική είναι η ανάμνηση από το πρώτο μάθημα του Εμπραγμάτου Δικαίου, όταν ο καθηγητής μας Απ. Γεωργιάδης είπε ότι η δική μας γενιά νομικών θα είναι η πρώτη που θα δει σε γενική εφαρμογή στη χώρα το Κτηματολόγιο, κάτι που το 1982 φάνταζε ουτοπία.

Φαντάζομαι πως εκείνη την περίοδο η Νομική λειτουργούσε και λίγο ως φυτώριο πολιτικής σκέψης για τους νέους. Ίσχυε αυτό σε εσάς;

Νομίζω ότι πάντα ήταν, ακόμη και σήμερα. Δεν μπορεί να μελετάς το Δίκαιο, ιδίως τον κατ’ εξοχήν πολιτικό κλάδο του, που είναι το Συνταγματικό Δίκαιο, χωρίς να γνωρίζεις τις πολιτικές παραδόσεις, τις τρέχουσες πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικές συμπεριφορές που το διαμορφώνουν.

Και ειδικά τη δεκαετία του ’80…

Τη δεκαετία του 1980 συνέβησαν πολλά και σημαντικά νομικοπολιτικά γεγονότα, όπως η ψήφος στα 18, οι αλλαγές στο οικογενειακό Δίκαιο, ο νόμος-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ, ο νόμος για την κοινωνικοποίηση των προβληματικών επιχειρήσεων, ο συνδικαλιστικός νόμος, η αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986, που περιόρισε τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ψήφος Αλευρά κ.ά., που, όπως ήταν φυσικό, τροφοδοτούσαν διαρκώς τον ενδοπανεπιστημιακό δικαιοπολιτικό διάλογο και την πολιτική σκέψη.

Ως φοιτητής εργαζόσασταν παράλληλα με τις σπουδές σας;

Ασφαλώς. Δεν μπορώ να θυμηθώ περίοδο στη ζωή μου που να μην εργάζομαι.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Ανέκαθεν πίστευα ότι είναι πολύ εγωιστικό να ασχολείσαι μόνο με τον εαυτό σου, το επάγγελμα ή την οικογένειά σου. Ένα μέρος της ενεργητικότητάς σου, των ικανοτήτων σου, πρέπει να το αφιερώνεις στο σύνολο. Προσωπικά, αυτό αποφάσισα να το κάνω μέσω της πολιτικής.

Και πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Την απόφαση την έλαβα την πρώτη φορά που επισκέφθηκα, σε ηλικία 18 ετών, το Κοινοβούλιο. Την επομένη, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», που καθημερινά αγόραζα μαζί με την «Καθημερινή», δημοσίευε μια φωτογραφία με ουράνιο τόξο πάνω από τη Βουλή. Την έκοψα κι από τότε την έχω συνέχεια στο γραφείο μου.

Συνεπώς, με μια φράση τι σημαίνει για εσάς ο όρος «πολιτική»;

Ευ πράττωμεν. Οι τελευταίες λέξεις της «Πολιτείας» του Πλάτωνος.

Το 2004 εκλεχθήκατε για πρώτη φορά βουλευτής Φωκίδας. Τι θυμάστε από εκείνη την περίοδο της πρώτης εκλογής σας;

Ήταν μια περίοδος γενικής ευφορίας. Η Ελλάδα είχε διοργανώσει απολύτως πετυχημένα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου είχε κερδίσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η ελληνική κοινωνία προσέβλεπε σε οικονομική ανάπτυξη, όπως πράγματι υπήρξε, τα χρόνια που ακολούθησαν. Γενικά ήταν περίοδος αισιοδοξίας και εθνικής ανάταξης, που δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

Στη Βουλή ήσασταν μέχρι το 2009 και μετά απείχατε από τις εκλογικές αναμετρήσεις για δέκα ολόκληρα χρόνια. Για ποιον λόγο κάνατε αυτό το μεγάλο διάλειμμα;

Δεν σας κρύβω ότι το εξαιρετικά δυσάρεστο εκλογικό αποτέλεσμα του 2009 για τη ΝΔ, που είχε ως συνακόλουθη συνέπεια την οριακή απώλεια της έδρας της μονοεδρικής Φωκίδας, μου προκάλεσε έντονη απογοήτευση, καθώς σε τοπικό επίπεδο είχε γίνει με μεγάλη προσπάθεια ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός έργων και δράσεων, που εφόσον συνεχιζόταν τα επόμενα χρόνια –κάτι που δυστυχώς δεν έγινε– θα είχαν βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες κατοικίας και εργασίας στη Φωκίδα. Ταυτόχρονα έβλεπα ότι υποβαθμίζονταν συνεχώς η πολιτική ζωή και ο δημόσιος λόγος. Γι’ αυτούς κυρίως τους λόγους είχα αποφασίσει να εγκαταλείψω την πολιτική. Ανακάλεσα την απόφασή μου, επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη βούληση, αλλά και τις ικανότητες να αλλάξει το πολιτικό τοπίο στη χώρα, να αναβαθμίσει τους θεσμούς και να εμπεδώσει τον δυτικό προσανατολισμό της.

Το 2019, όταν επιστρέψατε, τι ήταν αυτό που παρατηρήσατε πως έχει αλλάξει όσον αφορά το Κοινοβούλιο; Πώς ήταν το κλίμα το 2004 και πώς είναι σήμερα;

Είναι βέβαιο ότι η οικονομική κρίση επηρέασε και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, καθώς περιορίστηκαν π.χ. οι αποστολές βουλευτών στο εξωτερικό, οι δυνατότητες επιμόρφωσης των βουλευτών, η κοινοβουλευτική διπλωματία κ.ο.κ. Στο πεδίο των σχέσεων μεταξύ των βουλευτών, το 2004 υπήρχε ακόμη ένα είδος κοινοβουλευτικής επετηρίδας των αρχαιότερων σε σχέση προς τους νεότερους βουλευτές, που καθόριζε ακόμα και τη θέση τους στα έδρανα της αίθουσας. Σε επίπεδο νομοθετικού έργου και κοινοβουλευτικού ελέγχου, η σημαντικότερη κατά τη γνώμη μου αλλαγή είναι η ενδελεχέστερη επεξεργασία των σχεδίων νόμων, που γίνεται σήμερα στις Επιτροπές.

Ως νομικός, τι συμβουλή δίνετε στον γιο σας που είναι ασκούμενος δικηγόρος;

Να συνδέεται συνεχώς βαθύτερα και δημιουργικότερα με την επιστήμη. Να ζητά διαρκώς περισσότερες ευκαιρίες εργασίας και μόρφωσης. Να αμύνεται της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ισότητας των πολιτών απέναντι στον νόμο και να έχει πάντα στον νου του την Αριστοτέλεια αρχή της μεσότητας, σαν την λυδία λίθο επίλυσης των διαφορών.

Ο ρόλος σας ως γενικού γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ είναι απαιτητικός και δύσκολος. Πώς καταφέρνετε να κρατάτε τις ισορροπίες ανάμεσα σε 157 βουλευτές;

Προσπαθώ τα ζητήματα που ανακύπτουν να διευθετούνται με διάλογο και συνεννόηση. Ακούω με ειλικρινή σεβασμό, στο πρόσωπο και το έργο των συναδέλφων μου, τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους και προσπαθώ να τους αντιμετωπίζω όλους ισότιμα.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο