H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, τόνισε πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα υποστεί πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ επεσήμανε ότι ο πόλεμος έχει ήδη εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και ορισμένων μετάλλων, τροφοδοτώντας τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις.

«Είναι πιθανό να αποτελέσει πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη», ανέφερε η Γέλεν, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Atlantic Council, δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον. Ανέφερε ακόμη, ότι «ανησυχεί περισσότερο για τις προοπτικές ύφεσης» στην Ευρώπη, η οποία ήταν περισσότερο ευάλωτη σε διαταραχές στον ενεργειακό ανεφοδιασμό από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ, είχαν «μια πολύ ισχυρή οικονομία και μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας» εξήγησε η Γέλεν, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες με «ισχυρές πιέσεις στους μισθούς», τον πληθωρισμό και το ενδεχόμενο περαιτέρω πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας των λοκντάουν για την Covid-19 στην Κίνα.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, εκτίμησε για το ενδεχόμενο να χάσει το αμερικανικό δολάριο κάποια στιγμή στο μέλλον την κυρίαρχη θέση του στην παγκόσμια οικονομία,  ότι θα περάσει «πολύς καιρός αν γίνει ποτέ» κάτι τέτοιο.