Βόμβα που εξερράγη αφού χτύπησε το έδαφος, μετέφερε ένα αναγνωριστικό drone, φτιαγμένο από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, που συνετρίβη στις 10 Μαρτίου κοντά στην πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει θύματα.

Οι Κροατικές Αρχές, δε θέλησαν να αποκαλύψουν τον στόχο του drone και ποιος το έστειλε. Η Ουγγαρία είχε αναφέρει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Tupolev TU-141 εντοπίστηκε από ραντάρ στον ουγγρικό εναέριο χώρο, αφού πρώτα είχε εντοπιστεί πάνω από την Ουκρανία.

Το drone είχε εισέλθει στην Ουγγαρία μέσω του ρουμανικού εναέριου χώρου. Πετούσε σε ύψος 1.000 μέτρων και διέσχισε τον εναέριο χώρο της Ουγγαρίας και συνετρίβη επτά λεπτά μετά την είσοδό του στον εναέριο χώρο της Κροατίας, ανακοίνωσε τότε η κροατική κυβέρνηση. Η Ουγγαρία και η Κροατία είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Το περιστατικό συνέβη δύο εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η λεπτομερής ανάλυση των μεταλλικών θραυσμάτων του μη επανδρωμένου αεροσκάφους έδειξε ότι το drone, που μετέφερε βόμβα τύπου OFAB 100-120, χτύπησε στο έδαφος λόγω μη λειτουργίας του συστήματος αλεξίπτωτου, αλλά δεν βρέθηκαν ίχνη στρατιωτικών εκρηκτικών, όπως το TNT, πάνω σε αυτό, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάγκρεμπ η Ιβάνα Μπάτσιτς, ειδική στις εκρηκτικές ύλες.

Η βόμβα είχε φορτιστεί με μη συμβατική οργανική κονιώδη ουσία η οποία με την έκρηξη διαλύθηκε σε αέρια και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατό να ταυτοποιηθεί, είπε η Μπάτσιτς. Οι ερευνητές είπαν ότι 96 οχήματα υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη κοντά στη λίμνη Τζαρούν στο Ζάγκρεμπ. Οι ζημιές εκτιμώνται σε 600.000 κούνα (περίπου 80.000 ευρώ).