Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εξαίροντας τις ικανότητες και την ισχύ του τουρκικού στρατού, δήλωσε «Τα βιβλία ιστορίας μας περιγράφουν ως στρατιωτικό έθνος», επαναλαμβάνοντας και προκλητικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο.

«Γνωρίζετε πως τα βιβλία ιστορίας μας περιγράφουν ως στρατιωτικό έθνος. Πολλές φορές αποδείξαμε πως όταν γίνει λόγος για την υπεράσπιση της πατρίδας, όλοι από 7 ως 77 χρόνων τρέχουμε για το καθήκον, αλλά και κάτι που είναι ακόμη σημαντικότερο, εκπληρώνουμε με επιτυχία αυτόν τον αγώνα. Συγκρίνοντας τους ανθρώπους μας με άλλες κοινωνίες, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε πως η δουλειά του στρατιώτη δεν είναι τόσο δουλειά όπλου αλλά καρδιάς. Λόγω της πλέον παλιάς κρατικής παράδοσης στον κόσμο, από το παρελθόν ως σήμερα, είμαστε μια χώρα με τον στρατό της», ανέφερε ο Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του στο προσωπικό συνοριακής στρατιωτικής μονάδας στην επαρχία Χακάρι, στην Ν.Α. Τουρκία στα σύνορα με το Ιράκ.

Ο Ερντογάν, εξήρε τις ικανότητες των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, κάνοντας προκλητική αναφορά για «επιτυχίες» -μεταξύ άλλων- στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Από την Συρία μέχρι την Λιβύη, από το Ιράκ μέχρι το Ναγκόρνο Καραμπάχ κι από την Μεσόγειο ως το Αιγαίο, σε πολλά μέρη, καταγράφοντας έπη με τα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια στοιχεία μας, αισθανόμαστε υπερηφάνεια για τις επιτυχίες που αποσπάμε. Βέβαια δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», επεσήμανε.

Ο ίδιος, τόνισε, πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, οι Ένοπλες Δυνάμεις «εκκαθαρίστηκαν» από τους πραξικοπηματίες και πλέον έχουν φτάσει και πάλι στην παλιά τους «ένδοξη» θέση. «Είχαμε στην διάθεση μας έναν στρατό που υπό την σκιά της κηδεμονίας και των πραξικοπημάτων είχε δυσκολίες να αποδώσει τις πραγματικές του δυνατότητες. Με τις μεταρρυθμίσεις μας μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος της 14ης Ιουλίου, βλέπουμε πως οι ένοπλες δυνάμεις μας έφτασαν και πάλι σε αυτή την ένδοξη, διάσημη και αξιότιμη θέση που κατέχουν στην ιστορία» δήλωσε, καταλήγοντας με νόημα: «Δεν θα μπορέσουν να μας διαιρέσουν και δεν θα μπορέσουν να μας κομματιάσουν».