Το σημαντικότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό της Ρωσίας, η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Μόσχα» υπέστη σοβαρό πλήγμα .

Η Ρωσία παραδέχθηκε ότι το πλοίο υπέστη «σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά».Από την πλευρά τους, Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους.
Με δύο ουκρανικής κατασκευής πυραύλους «Νεπτούν» λένε πως έπληξαν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη θάλασσα οι ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ουκρανικό drone πέταξε πάνω από το σοβιετικής εποχής καταδρομικό πλοίο προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή του πληρώματος και ακολούθησε η πυραυλική επίθεση από την περιοχή της Οδησσού.

Η Μόσχα παραδέχθηκε ότι το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές από έκρηξη πυρομαχικών που προκάλεσε φωτιά. «Το πλήρωμα μεταφέρθηκε στο σύνολο του. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται», αναφέρει στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια ώρα η Ρωσία υποστηρίζει πως η Μαριούπολη πέρασε σε ρωσικά χέρια και ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του λιμανιού της Μαριούπολη.

«Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι εναπομείναντες υπερασπιστές της Μαριούπολης κατάφεραν να ανασυνταχθούν και θα πολεμήσουν μέχρι το τέλος», αναφέρει τηλεοπτικό δίκτυο.

«Χθες ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τους μαχητές του τάγματος των πεζοναυτών. Είναι πραγματικοί μαχητές και ήρωες που έμειναν πιστοί στο στόχο και στον ουκρανικό λαό και θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται μαζί μας την πόλη», σχολίασε ο διοικητής τάγματος «Αζόφ», Ντένις Προκοπένκο.

Την ίδια ώρα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως ανατίναξε γέφυρα από την οποία περνούσε ρωσικό κονβόι στην περιοχή του Ιζιούμ κοντά στο Χάρκοβο με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολόκληρη φάλαγγα τεθωρακισμένων.

Πανηγυρίζουν οι Ουκρανοί για το χτύπημα στον ρωσικό στόλο
Το ηθικό του ουκρανικού λαού αναπτερώθηκε από την είδηση της πυραυλικής επίθεσης στην ρωσική ναυαρχίδα, ωστόσο οι Ρώσοι δεν επιβεβαιώνουν ότι το χτύπημα προήλθε από την ουκρανική πλευρά.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μακάβριο έργο της εκταφής εκατοντάδων αμάχων από ομαδικούς τάφους.