Οι εργασίες του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ξεκινούν με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ενώπιον 5.700 συνέδρων και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, με ψηφοφορίες, που θα κρίνουν τη νέα φυσιογνωμία και τη λειτουργία του κόμματος.

Το συνέδριο θεωρείται κρίσιμο, επειδή διεξάγεται σε μία ιδιαίτερη πολιτικά στιγμή, με την κυβέρνηση να καταγράφει σημαντική φθορά και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά επιμόνως πρόωρες εκλογές, αλλά και γιατί καλείται να αποφασίσει εάν θα υιοθετηθούν οι ιδιαίτερα τολμηρές, αν και αμφιλεγόμενες για ένα κομμάτι του κόμματος, προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και της ηγεσίας από τη βάση, καθώς και το άνοιγμα των οργανώσεων στην κοινωνία.

Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται ότι χαίρουν αποδοχής από την πλειοψηφία των συνέδρων, αλλά έχει ενδιαφέρον εάν και με τις συσχετισμούς τελικά θα γίνουν εγκριθούν από το σώμα. Το κεντρικό πολιτικό σύνθημα του συνεδρίου συμπυκνώνει την βασική επιδίωξη του κόμματος: «Νέα Αρχή – Πολιτική Αλλαγή»!

Η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα περιγράψει και το πλαίσιο των συνεδριακών εργασιών και στόχων, αναμένεται να κινηθεί σε έξι άξονες, που θα αποτελούν ουσιαστικά τη βάση για το κυβερνητικό πρόγραμμα και την εναλλακτική πρόταση του κόμματος για την πορεία της χώρας. Πρόκειται για τα εξής σημεία:

-Ριζοσπαστικά και ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

-Αποκατάσταση της εργασίας και ενίσχυση μισθών.

-Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Ενίσχυση κοινωνικής προστασίας (ΕΣΥ – συντάξεις).

-Στήριξη της νέας γενιάς (Παιδεία/Πρόγραμμα στέγης) και,

-Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου (αγροτική παραγωγή – μεταποίηση – πράσινη μετάβαση).

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έρχεται να αποτυπώσει με τις διαδικασίες και τα συμπεράσματα του το αίσθημα καθήκοντος που διαπερνά σήμερα κάθε προοδευτικό πολίτη που θέλει να ζήσει με ασφάλεια και δικαιοσύνη στον ίδιο του τον τόπο και μία καλύτερη ζωή».

Στο συνέδριο, πέρα από τις ομιλίες στο κεντρικό σώμα, θα διοργανωθούν και έξι θεματικά τραπέζια για τα μείζονα σύγχρονα προβλήματα. Το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Τσίπρας θα κλείσει τις εργασίες και θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για τις αλλαγές στο καταστατικό, σχετικά με τον νέο τρόπο εκλογής του προέδρου και της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τους 5700 συνέδρους, εξέλεξαν 61.500 μέλη, που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές προ ημερών. Προβλέπεται ότι θα συμμετάσχουν επίσης 150 αριστίνδην προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, της επιστήμης, που θα έχουν δικαίωμα παρέμβασης στο συνέδριο.

Στο συνέδριο θα δώσει το παρόν, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της κίνησης Πράττω, Νίκος Κοτζιάς, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων.

Στο χώρο του συνεδρίου (στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληριο), θα οργανωθεί εθελοντική αιμοδοσία, ενώ θα υπάρχει και ειδικός χώρος της «Αλληλεγγύης για όλους», για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σταλεί στη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

προγραμμα