Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μελών της κυβέρνησης, πλήθους στελεχών και μελών της ΝΔ, αλλά και τοπικών φορέων, διεξήχθη το προσυνέδριο του κόμματος στο Ηράκλειο.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη της μέρα αντιμετώπισε κρίσεις αλλά «θα τα βγάλουμε πέρα, όπως τα βγάλαμε και με όλες τις άλλες κρίσεις» προσθέτοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει το αίσθημα ευθύνης να μπορέσει να σηκώσει ξανά την Ελλάδα».  Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην Κρήτη, τα νέα έργα και τις υποδομές που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης, όπως τον ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο Καστελίου, τονίζοντας ότι «δίνουν νέα δυναμική στο νησί» και πρόσθεσε ότι στην Κρήτη οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά «τι σημαίνει η πραγματικότητα για τον τόπο μας και η πραγματικότητα σημαίνει ότι για πρώτη φορά η Κρήτη βλέπει να υλοποιούνται έργα τα οποία θα ήταν αδιανόητα επί εποχής και αλήστου μνήμης Τσίπρα».  Η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο, είπε ότι «εμφανίστηκε και έταξε ξανά λαγούς με πετραχήλια. Πολλά λεφτά, πολλά δισεκατομμύρια, μαγικές λύσεις. Όλα τα είχε ο μπαξές του κυρίου Τσίπρα, ένα πράγμα μόνο δεν μας είπε: που θα τα βρει αυτά τα λεφτά» συμπληρώνοντας ότι οι Έλληνες και οι Κρητικοί «είναι πλέον ψυλλιασμένοι και ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνουν οι υποσχέσεις» και πως στις επόμενες εκλογές, σε ένα χρόνο, όπως τόνισε, «η Κρήτη θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη».

Ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μπρατάκος, από το βήμα του προσυνεδρίου στο Ηράκλειο μίλησε για τα έργα ανάπτυξης που έχουν γίνει, τονίζοντας ότι «η διαφορά είναι ότι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν στις υποσχέσεις. Αυτή η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του κόμματος μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναν Κρητικό, κάνει πράξη. Και μόνο για αυτό το λόγο αξίζει να κερδίσει την αναγνώριση και την ψήφο της Κρήτης στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν». Ο κ. Μπρατάκος αναφερόμενος σε ένα, όπως είπε, νέο οικονομικό μοντέλο που χτίζεται στην Ελλάδα, «μέσα από μία δυναμική βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού της θαλάσσιας οικονομίας, μέσα από την ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπηρετήσει αυτό τον στόχο αποτελεσματικά και συγκροτημένα, με όραμα και υπευθυνότητα, με το όραμα και την υπευθυνότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη του πρωθυπουργού της χώρας μας».

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στην παρουσία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκπροσώπησε τη ΝΔ, σχολιάζοντας, όπως είπε, τη λέξη «καθεστώς» που ακούστηκε.

«Θα σταθώ σε μία λέξη που άκουσα πολλές φορές και απάντησα στη συνέχεια με την ομιλία μου στον κ. Τσίπρα, τη λέξη “καθεστώς” που χρησιμοποίησε για τον πρόεδρο μας και για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» λέγοντας ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» ενώ πρόσθεσε ότι «η παράταξη, το κόμμα που ανακάλυψε το δήθεν μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αυτοί που τα στελέχη τους κάλεσαν να κλείσουμε, όπως είπαν, τους πολιτικούς μας αντιπάλους στη φυλακή για να κυβερνήσουμε, δεν πρέπει να μιλάνε για “καθεστώς”. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός γιατί έγιναν εκλογές και πήραμε αυτοδυναμία. Πήραμε την ψήφο του ελληνικού λαού και υλοποιούμε αυτό το οποίο λέγαμε προεκλογικά. Είναι μία νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση με την πανηγυρική ψήφο του ελληνικού λαού και φίλες και φίλοι θα είναι ξανά».