«Μπορεί ένα πολιτικό όνομα να είναι βαρύ, αλλά είναι σημαντικό να μην το αμαυρώσεις», λέει στο «Π» ο βουλευτής Χρήστος Δερμεντζόπουλος. Παράλληλα τονίζει πως όταν κάτι δεν το πετυχαίνει, τότε πεισμώνει και γίνεται καλύτερος και πιο χρήσιμος, γιατί πολιτική σημαίνει «ευθύνη και συλλογικότητα».

Εκλέγεστε σε μια μεγάλη και δύσκολη εκλογική περιφέρεια. Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα που έχετε θέσει για τον Έβρο;

Να δω τον Έβρο κέντρο των εξελίξεων. Να δω την περιοχή να αποκτά ό,τι πραγματικά της αξίζει. Μια εκλογική περιφέρεια που δεν θα τη χαρακτήριζα δύσκολη, αλλά ιδιαίτερη. Μεγάλες αποστάσεις, με ένα οδικό δίκτυο σε αρκετά σημεία του ανεπαρκές, με παρόμοια προβλήματα που μπορεί εδώ και χρόνια να ταλανίζουν όλη τη χώρα, στον Έβρο όμως μεγεθύνονται. Ενώ λοιπόν το προσωπικό μου στοίχημα, που αποτελούσε την απαρχή της επιδίωξής μου να εκλεγώ, ήταν να δω τον Έβρο στο κέντρο των εξελίξεων, στην πορεία προστέθηκαν και άλλοι στόχοι.

Ποιοι είναι αυτοί;

Να αισθανθεί ο πολίτης του Έβρου την παρουσία του κράτους δίπλα του. Να μην αισθάνεται μόνος, να συνεχίσει να έχει υψηλές προσδοκίες. Αυτό απαιτεί συνεχή παρουσία, οργάνωση, ειλικρινή διάλογο με τους πολίτες, συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η συγκοινωνιακή αναβάθμιση με το σιδηροδρομικού δίκτυο που έχει σχεδιαστεί, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του αεροδρομίου του νομού, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η θαλάσσια διασύνδεση της περιοχής με άλλα λιμάνια. Αλλά και άλλα έργα πνοής με άμεσα αποτελέσματα στους πολίτες. Ενδεικτικά, η ίδρυση δημόσιου ΙΕΚ στο Σουφλί και η προσπάθεια ίδρυσης σχολής ψυχολογίας στο Διδυμότειχο. Αλλά και η πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων, η επέκταση και αναβάθμιση του φράχτη, με αποτέλεσμα την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στην περιοχή. Και αυτά είναι μόνο η αρχή, καθώς η πρόθεση όλων είναι ένας Έβρος ανανεωμένος και πρωτοπόρος.

Έχω παρατηρήσει πως είστε υπερδραστήριος στα κοινοβουλευτικά, συμμετέχετε ενεργά στις Επιτροπές, κάνετε παρεμβάσεις στην Ολομέλεια και ασκείτε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Πώς μοιράζεται το πρόγραμμά σας;

Η αλήθεια είναι πως το εβδομαδιαίο πρόγραμμά μου είναι μοιρασμένο μεταξύ της εκλογικής μου περιφέρειας και της Βουλής. Στη Βουλή, από την αρχή της θητείας μου, είχα την τιμή να συμμετέχω σε σημαντικές επιτροπές όπως σε αυτήν της Αναθεώρησης του Συντάγματος, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Εξοπλιστικών, Οδικής Ασφάλειας αλλά και ως αναπληρωτής επικεφαλής της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Παράλληλα φροντίζω τις μισές μέρες της εβδομάδας να βρίσκομαι στον Έβρο, περιοδεύοντας τον νομό, συνομιλώντας με τους πολίτες. Αυτός είναι ο ρόλος του βουλευτή και για αυτό μας επέλεξαν οι πολίτες.

Μου δίνετε την εντύπωση πως βρίσκεστε συνεχώς σε κίνηση…

Δεν μπήκα στον πολιτικό στίβο, ειδικά σε τέτοια ηλικία, για να κάτσω σε μια καρέκλα.Απαιτείται ενέργεια, διάθεση και οργάνωση. Και αυτό αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση στους ανθρώπους που με εμπιστευτήκανε αλλά και στον ίδιο μου τον εαυτό.

Την πρώτη φορά που ανεβήκατε στο βήμα της Βουλής για να απευθυνθείτε στην εθνική αντιπροσωπεία είχατε άγχος; Θυμάστε πως αισθανθήκατε στην πρώτη σας ομιλία;

Ακόμα και αν δεν είχα άγχος την πρώτη φορά, σίγουρα απέκτησα έπειτα από τηνπρώτη συνάντηση που είχαμε ως νέοι βουλευτές με τον πρωθυπουργό.

Γιατί αυτό;

Γιατί κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πέρα από τις ευχές για καλή και παραγωγική θητεία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, που οι Έλληνες πολίτες σάς έκαναν την τιμή να υπηρετήσετε, αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα που θα σας παρουσιαστεί ποτέ και απαιτείται σεβασμός, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στην πρώτη μου ομιλία, τα λιγοστά σκαλιά που απαιτούνται ώστε να διανύσει κάποιος για να «ανέβει» να μιλήσει, να μου φαίνονται άπειρα.

Τελικά η πρώτη σας ομιλία πώς ήταν;

Η ομιλία πήγε καλά και άγχος πραγματικό δεν υπήρχε. Υπήρχε και ακόμα υπάρχει όμως ένα αίσθημα ευθύνης και υποχρέωσης.Είμαι εκεί έπειτα από «συμφωνία» που έχω συνάψει με τους συμπολίτες μου.Για όσο καιρό αυτοί το επιτρέψουν, και για όσο μπορέσω να ικανοποιήσω τις επιδιώξεις τους. Το βήμα της Βουλής μπορεί να μη σου προκαλεί συναισθήματα άγχους ή ανασφάλειας, σίγουρα όμως μεγεθύνει το αίσθημα της ευθύνης που κατέχει ένας βουλευτής. Τουλάχιστον σε μένα.

Κατάγεστε από πολιτικοποιημένη οικογένεια. Πιστεύετε ότι το να έχεις ένα «βαρύ» πολιτικό όνομα είναι καλό ή κακό;

Άποψή μου είναι πως αποτελεί τεράστια ευθύνη. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο στο να εισέλθεις στην πολιτική,αλλά την πορεία και τη διαδρομή τις χαράζεις μόνος σου. Μπορεί ένα πολιτικό όνομα να είναι «βαρύ», άλλο τόσο όμως σημαντικό είναι να μην το αμαυρώσεις. Εξαρχής γνώριζα πολύ καλά πως, παρά το νεαρό της ηλικίας και ακριβώς λόγω του ονόματος, οι προσδοκίες στο πρόσωπό μου δεν θα ξεκινούσαν από μηδενική βάση. Για τον λόγο αυτόν θεωρώ πως ήμουν απόλυτα προετοιμασμένος για το τι έχω να αντιμετωπίσω. Εξάλλου στην εποχή μας ο πολιτικός χρόνος είναι αρκετά σύντομος και κανείς ψηφοφόρος δεν γοητεύεται ή δεν ενθουσιάζεται, επειδή ο γιος ή κόρη του τάδε ή του δείνα πολιτεύονται. Η εποχή μας απαιτεί ανθρώπους με γνώσεις, με κοινωνική και επαγγελματική παρουσία. Πρόσωπα που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός κόσμου που ραγδαία εξελίσσεται.

Από μικρός θέλατε να ασχοληθείτε με τα κοινά; Πότε κολλήσατε το «μικρόβιο» της πολιτικής;

Από μικρός παρακολουθούσα τις εξελίξεις και επιδίωκα μια σφαιρική και πολύπλευρη ενημέρωση. Η ενασχόλησή μου βέβαια με την πολιτική ήταν μέρος της καθημερινότητάς μας ως οικογένειας, το μεσημεριανό μας τραπέζι. Πρόεδρος 15μελούς του 1ου Γυμνασίου Ορεστιάδας, μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου, έπειτα πρόεδρος στον Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων της Νομικής. Η βασική επιδίωξη ήταν πάντα η συμμετοχή και όχι η ανάληψη θέσης. Μετά από χρόνια, συνειδητοποίησα πως εφαλτήριο της δικής μου δραστηριοποίησης ήταν η ενόχλησή μου όταν άκουγα ανθρώπους να προβαίνουν μόνο σε διαπιστώσεις, δίχως να παρουσιάζουν προτάσεις.

Σπουδάσατε στη Νομική. Τι θυμάστε από τα φοιτητικά σας χρόνια;

Η φοιτητική ζωή είναι η καλύτερη περίοδος στη ζωή ενός νέου ανθρώπου, γεμάτη νέες γνώσεις καιφωτεινά γεγονότα, ενώ αφήνει τις πιο σημαντικές αναμνήσεις. Δεν θα μπορούσε να μην ισχύσει το ίδιο και για μένα. Το πανεπιστήμιο είναι το καλύτερο μάθημα της ζωής. Ξεφεύγεις από τη σχολική νοοτροπία, εντρυφείς στον κλάδο που επέλεξες, ασχολείσαι με πράγματα που σε κάνουν δημιουργικό και όχι νωχελικό. Θεωρώ πως η εποχή της Νομικής σημάδεψε την πορεία μου. Μου έμαθε να βάζω στόχους και να τους πετυχαίνω. Το πανεπιστήμιο για μένα ήταν το πλέον καθοριστικό «σχολείο» για την πορεία μου ως ανθρώπου αλλά και ως πολιτικού.

Με μια φράση, τι σημαίνει για εσάς «πολιτική»;

Πολιτική σίγουρα είναι η ευθύνη και η προσφορά. Πολιτική είναι κάθε κίνηση, σκέψη και πράξη που επιχειρεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών. Πολιτική είναι η εστίαση στα πολύ μεγάλα αλλά και καθημερινά προβλήματα, αλλά και η υποχρέωση να βρεθεί λύση. Είναι ένα μείγμα, ένα κράμα συνεισφοράς, ευθύνης και συλλογικότητας.

Όσοι σας γνωρίζουν καλά λένε πως είστε πολύ δραστήριος, αποτελεσματικός, εργατικός και πάντοτε χαμογελαστός. Ισχύει;

Δεν νομίζω πως είμαι ο κατάλληλος να πω αν είμαι αποτελεσματικός ή εργατικός. Επιδιώκω την αμεσότητα και προφανώς θέλω, όταν μιλάω με τους συμπολίτες μου, να ακούω ότι έστω και λίγο ή κάπου συνεισέφερα για να βελτιώσω τη ζωή τους. Και όταν δεν το πετυχαίνω, να πεισμώνω περισσότερο, να γίνομαι καλύτερος και πιο χρήσιμος.

Από πού αντλείτε δύναμη για τις δυσκολίες της ζωής;

Η δύναμη είναι μία,η οικογένειά μου. Είχα επίσης την τύχη να μεγαλώσω σε μια ζεστήκαι φιλόξενη κοινωνία, όπως είναι αυτή της Ορεστιάδας, όπου το κάθε μέλος σεβόταν και συνεχίζει να σέβεται το άλλο. Μέσα από το οικογενειακό μου περιβάλλον έμαθα ότι ποτέ δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Σε κάθε δυσκολία, με τις συμβουλές και με τη στήριξη της οικογένειας, των φίλων, των συνεργατών, αντλώ δύναμη και επιμονή στο να εκπληρώσω τις επιδιώξεις και τους στόχους που έχω βάλει.

Για έναν τόσο δραστήριο βουλευτή, υπάρχει ελεύθερος χρόνος;

Με μια καλή διαχείριση του χρόνου και των υποχρεώσεων που έχει κάποιος ως βουλευτής, μπορεί πάντα να βρεθεί δημιουργικός χρόνος. Και τον εκμεταλλεύομαι όσο μπορώ. Υπάρχει ένας μύθος πως στην πολιτική δεν υπάρχουν φιλίες. Διαφωνώ. Από την παρουσία μου τα τελευταία χρόνια έχω γνωρίσει ανθρώπους που με τιμάνε με τη φιλία τους.Συνηθίζω λοιπόν στον όποιο ελεύθερο χρόνο να βγαίνω με φίλους, να παρακολουθώ μια αγαπημένη ταινία, να βλέπω έναν αγώνα της αγαπημένης μου ομάδας. Αυτά ταμικρά διαλείμματα μου γεμίζουν τις μπαταρίες για να συνεχίζω.

Ασχολείστε με τον αθλητισμό;

Όχι, όσο θα ήθελα πραγματικά. Μου λείπει να μπορώ να αθλούμαι περισσότερο. Μου αρέσει πολύ το μπάσκετ, συμμετέχω με συναδέλφους βουλευτές στην ομάδα της Βουλής και, όταν το πρόγραμμά μου το επιτρέπει, με φίλους βρίσκουμε δημιουργικούς τρόπους να περνάμε καλά με τα απλά. Με μια μπάλα σε ένα γήπεδο. Η καλύτερη ξεκούραση.

 

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο