Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος επικρίνει την κυβέρνηση για «κακό σχεδιασμό» στην πορεία κατασκευής αναχωμάτων για την ακρίβεια.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ παίρνει θέση για την άνοδο της Ακροδεξιάς στη Ευρώπη,ενώ στο εσωτερικό μέτωπο θεωρεί ότι το σενάριο της αυτοδυναμίας για την κυβέρνηση έχει απομακρυνθεί και περιγράφει τα στοιχήματα που πρέπει κερδίσει το κόμμα του.
Η ακρίβεια δείχνει συνεχώς τα δόντια της. Τι έχει πάει λάθος και δεν αποδίδουν τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση;
Σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, η κυβέρνηση έχει πάρει τα λιγότερα μέτρα, ο σχεδιασμός των οποίων δεν μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τους αδύναμους και τα ελληνικά νοικοκυριά. Εμείς προτείναμε για την αντιμετώπιση της ασφυκτικής κατάστασης, μεταξύ άλλων, τον επανασχεδιασμό και τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ των αγαθών και υπηρεσιών με τέτοιον τρόπο, ώστε το κόστος του καλαθιού των πιο ευάλωτων νοικοκυριών να επιμεριστεί αναλογικά. Προτείναμε επίσης την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μια νέα μορφή του ΕΚΑΣ για 350.000 μικροσυνταξιούχους, την επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε να μην αυξάνονται παράλογα τα τιμολόγια ρεύματος, αλλά και τη φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ασπίδα για την κοινωνία. Άλλωστε και το 1,1 δισ. ευρώ που ουσιαστικά διέθεσε η κυβέρνηση δεν προήλθε από το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά από φορολογικά έσοδα του αυξημένου πληθωρισμού. Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει να θωρακίζει και να προστατεύει τους λίγους έναντι των πολλών.
Σας ανησυχεί ότι το αρνητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται και στη χώρα μας μπορεί να αποτελέσει αιτία για να ξαναδούμε το φάντασμα της Ακροδεξιάς;
Η μεγάλη άνοδος της Ακροδεξιάς στη χώρα και η είσοδος της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο ήρθαν σε μια συγκυρία που η Ελλάδα παρουσιαζόταν ως το «μαύρο πρόβατο», ως ο παρίας της Ευρώπης. Μέσα στη μεγάλη οικονομική κρίση και την πίεση των μνημονίων, υπήρχε μια τιμωρητική στάση απέναντι στη χώρα. Γεγονός το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι αντιευρωπαϊκές και εθνικιστικές δυνάμεις της χώρας. Σήμερα βιώνουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Τα οικονομικά προβλήματα είναι σχετικά κοινά για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προερχόμενα είτε από την πανδημία είτε, σε έναν πολύ μεγαλύτερο βαθμό, από την ενεργειακή κρίση. Η λύση που χρειάζεται λοιπόν να βρεθεί για να μην αναζωπυρωθεί ο ευρωσκεπτικισμός στις ευρωπαϊκές κοινωνίες πρέπει να είναι κοινή προς το συμφέρον των λαών. Αυτό, βέβαια, δεν αφαιρεί τις ευθύνες από την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές στήριξης της κοινωνίας, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής δυνατότητας της χώρας.
Γιατί «ξαναφούντωσε» η συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες;
Το σενάριο της αυτοδυναμίας για την κυβέρνηση απομακρύνεται. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των συνεργασιών. Εμείς,απέναντι στο ταγκό Μητσοτάκη – Τσίπρα, ερχόμαστε την πρώτη Κυριακή των εκλογών, όπως είπε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας ισχυρή εντολή για κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό που θα αλλάξει την προοπτική του τόπου. Είναι προφανές ότι το αίτιο αυτής της συζήτησης έχει τίτλο «το ΠΑΣΟΚ δυναμώνει ως ισχυρός πόλος συγκέντρωσης των προοδευτικών δυνάμεων», με το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε για την κοινωνία και τους πολίτες. Τα συμπεράσματα θα τα δούμε από τους πολίτες στην κάλπη!
Ποια είναι τα πολιτικά στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές;
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε διαδικασία ανασυγκρότησης και αυτοοργάνωσης. Είναι γνωστός ο δρόμος που θα βαδίσουμε. Είναι εκείνος που πρώτος περπάτησε το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου μαζί με χιλιάδες πολίτες στη χώρα, για να φτιάξουν τις οργανώσεις βάσης με πυξίδα τις αρχές και τις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ. Έτσι και σήμερα, η αυτοοργάνωση αγκαλιάζει κινήματα, πρωτοβουλίες σε όλες τις θεματικές της πολιτικής δράσης και πρόκειται να είναι μια διαρκής διαδικασία. Παράλληλα, έχουμε μπροστά μας στις 8 Μαΐου την εκλογή των δημοτικών και νομαρχιακών οργανώσεών μας και συγχρόνως την ανάδειξη των αντιπροσώπων που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 20-22 Μαΐου. Το όνομα της παράταξής μας, που θα κατέβουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές, θα το υπογράψουν με την ψήφο τους οι χιλιάδες πολίτες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της 8ης Μαΐου. Το στοίχημά μας ξεκάθαρο. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου να ξαναγίνει ένα μαζικό κόμμα προγράμματος, αξιών και ήθους, το οποίο θα φέρει μια άλλη πολιτική κουλτούρα, όπου το κόμμα θα λειτουργεί για να σχεδιάζει το μέλλον της πατρίδας. Ξεκινάμε παράλληλα το ψηφιακό κόμμα, που θα λειτουργεί ως άλλο ένα μέσο επικοινωνίας μας με την κοινωνία. Μια πλατφόρμα ψηφιακής κοινωνίας, που θα δίνει ρόλο και λόγο σε κάθε πολίτη, που θα παρέχει τη δυνατότητα συνδιαμόρφωσης προτάσεων και θέσεων αλλά και τη δημιουργία δικτύων και ψηφιακών οργανώσεων. Συμμετοχική διακυβέρνηση στην πράξη, χωρίς αποκλεισμούς με ουσιαστικό διάλογο.
Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο