«Ο Δήμος Ζωγράφου αλλάζει», τονίζει μιλώντας στο «Π» ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας. Ο δήμαρχος αναπτύσσει το σχεδιασμό του αλλά αναφέρεται, επίσης,εκτενώς στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, σε σχέση με την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος να υπάρξουν οικονομικά προβλήματα στους δήμους, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους;

Δεν είναι ορατός ο κίνδυνος, αλλά υπαρκτός, καθώς ήδη στον δήμο αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα λόγω της ενεργειακής κρίσης. Και μη νομίζετε ότι είναι μόνο ο Δήμος Ζωγράφου, αλλά αυτό συμβαίνει πανελλαδικά, όπως συζήτησα με αρκετούς συναδέλφους στην πρόσφατη έκτακτη συνάντηση για το ενεργειακό ζήτημα, που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ. Εμείς, για παράδειγμα, έχουμε τη δημοτική πισίνα που είναι στο Ιλίσιο Κολυμβητήριο και, πλέον, λόγω της αύξησης της τιμής στο φυσικό αέριο, το κόστος λειτουργίας για να θερμανθεί το νερό εκτοξεύτηκε. Δυστυχώς, σε αυτό το θέμα ως δήμος δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά και απαιτούνται γενναίες αποφάσεις από την κυβέρνηση για στήριξη. Υπολογίστε ότι η ενεργειακή κρίση έρχεται να προστεθεί στην ήδη διαμορφωμένη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει τα δύο τελευταία χρόνια ο κορονοϊός, που επίσης επίφερε –εκτός των άλλων– και πολλά οικονομικά ζητήματα στους δήμους.

Είστε στο μέσον της θητείας σας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα; Πώς εξελίσσεται το δημοτικό έργο;

Σαν συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, αναλάβαμε τη διοίκηση και συνεχίζουμε την πορεία μας μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο δεν το έχουμε βάλει κάτω και προσπαθούμε καθημερινά να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των δημοτών, αλλά και να παραγάγουμε έργο που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης μας. Ενδεικτικά αναφέρω τη ριζική αντικατάσταση του στόλου των γερασμένων απορριμματοφόρων με νέα και υπερσύγχρονα οχήματα, που θα βελτιώσουν το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Έχοντας την εμπειρία του χιονιά, αποκτήσαμε ειδικό εκχιονιστικό όχημα με λεπίδα, που θα βοηθά στον καθαρισμό των δρόμων, καθώς θέλω να αναφέρω ότι ο Δήμος Ζωγράφου δεν είχε ούτε ένα όχημα 4Χ4 για έκτακτα φαινόμενα. Επίσης προχωράμε στην ολική αντικατάσταση όλων των δημοτικών λαμπτήρων με φώτα LED. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση 3.800 νέων λαμπτήρων που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος του δήμου, θα φωτίσουν καλύτερα την πόλη μας προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια και θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συνεισφέροντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για έργο ζωής που θα αλλάξει την πόλη. Επίσης έχουμε αναπλάσει αρκετές παιδικές χαρές και πάρκα, ολοκληρώσαμε το στοίχημα της προσχολικής αγωγής, ενώ δεν έμειναν παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Πρέπει να σας αναφέρω ότι με σκληρή δουλειά, προγραμματισμό και όραμα καταφέραμε και φτάσαμε τις εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις μέχρι σήμερα στο ποσό των 21 εκατομμυρίων ευρώ και διεκδικούμε και αρκετά εκατομμύρια ακόμα, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στην ιστορία του Δήμου Ζωγράφου. Και δεν σταματάμε εδώ, καθώς προχωράμε στη δημιουργία pocketparks που θα αλλάξουν τις γειτονιές της πόλης, εγκρίθηκε η κατασκευή της παιδικής χαράς στο Άλσος Ιλισίων που ήταν κλειστή για σχεδόν 10 χρόνια, ενώ επενδύουμε και στα σχολεία με ανακαινίσεις και βελτιώσεις στα κτίρια και τις υποδομές, αλλά και με την ενεργειακή αναβάθμιση που θα γίνει στο 3ο Δημοτικό και Λύκειο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Όπως βλέπετε, ο Δήμος Ζωγράφου αλλάζει!

Μιλήστε μας για την πρωτοβουλία σας σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου να φιλοξενήσετε πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία, λόγω της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, θορυβηθήκαμε στον Δήμο Ζωγράφου γιατί, πέρα των άλλων, έχουμε αδελφοποιηθεί με την πόλη Σαρτανά από το 1999. Άνθρωποι,λοιπόν, από την πόλη αυτή μπήκαν στο μεγάλο κομβόι που ξεκίνησε από τη Μαριούπολη και έφτασαν μέσω της Μολδαβίας στην Ελλάδα. Ήρθαν, λοιπόν,συνολικά 30 ομογενείς από τονΣαρτανά στις εγκαταστάσεις της Κατασκήνωσης του Δήμου Ζωγράφου στη Ραφήνα και, σε συνεργασία με τον δήμαρχο της Ραφήνας Βαγγέλη Μπουρνούς, πήγαμε αμέσως εκεί και είδαμε τι μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να προσφέρουμε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης σ’ αυτούς τους συνανθρώπους μας. Φτιάξαμε τους οικίσκους που φιλοξενούνται, καθώς ήταν εγκαταλελειμμένοι, έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το Κέντρο Υγείας της Ραφήνας, τους προσφέρουμε ζεστά γεύματα με τη βοήθεια δύο ενοριών αλλά και του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου, υπάρχουν συνεχείς ροές με ρουχισμό και με είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώσαμε από τους κατοίκους του Ζωγράφου και προσπαθούμε να μην τους λείπει τίποτα, έτσι ώστε, το διάστημα που θα παραμείνουν στη χώρα μας, να έχουν μία κανονική ζωή.

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε την επανεκλογή σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023;

Από μικρό παιδί αγαπούσα και συνεχίζω να αγαπώ αυτόν τον τόπο. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ συνεχίζω να ζω.Θέλω λοιπόν να δηλώσω κατηγορηματικά ότι θα είμαι ξανά υποψήφιος για τον Δήμο Ζωγράφου και στις δημοτικές εκλογές του 2023.Στόχος μου είναι να συνεχίσω και να ολοκληρώσω το έργο που ονειρεύτηκαγια τον Δήμο Ζωγράφου και θέλω να πιστεύω ότι οι δημότες, αναγνωρίζοντας το έργο που έχει γίνει και θα γίνει, θα μου εμπιστευτούν και πάλι τις τύχες της πόλης μας!

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο