Στις σημαντικές πρωτοβουλίες που διαρκώς αναλαμβάνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων και την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων αναφέρεται, σε συνέντευξή της στο «Π», η αρμόδια υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη. «Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και έχουμε πρώτοι προσφερθεί με όλη μας την καρδιά», τονίζει χαρακτηριστικά και σημειώνει πως στη χώρα μας φιλοξενούνται περίπου 2.500 παιδιά από διάφορα κράτη. Ωστόσο, η Σοφία Βούλτεψη δεν κρύβει τον προβληματισμό της για την άνοδο που εμφανίζουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, λόγω της οικονομικής κρίσης, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δύο άκρα λένε σχεδόν τα ίδια πράγματα», επισημαίνει η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ποιες πρωτοβουλίες έχετε πάρει για την ένταξη των Ουκρανών προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας;

Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά. Σε αυτό το στάδιο, διαρκούντος δηλαδή του πολέμου, δεν συζητούμε για πλήρη ένταξη, αλλά για μια «ήπια ένταξη», που επικεντρώνεται στον πρώτο και στον τρίτο πυλώνα της Νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη, δηλαδή την προ-ένταξη και την προστασία. Αυτή είναι και η έννοια της ευρωπαϊκής Οδηγίας περί προσωρινής προστασίας, που εφαρμόζεται στην περίπτωση της Ουκρανίας. Προβλέπει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στη διαμονή και στην εργασία. Ωστόσο, η εργασία εξαρτάται ακριβώς από την «ήπια ένταξη», δηλαδή από πρόσβαση στην ελληνομάθεια και αναγνώριση των πτυχίων. Και κυρίως εξαρτάται από την έκβαση του πολέμου.

Έχετε πάρει ανάλογα μέτρα προστασίας και για τα ασυνόδευτα ανήλικα;

Αν μιλάτε για ασυνόδευτα ανήλικα από την Ουκρανία, λαμβάνουμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Είναι λίγα αυτά τα παιδιά που κατάφεραν να φθάσουν έως τη χώρα μας. Ωστόσο έχουμε δηλώσει τη διαθεσιμότητα και την επιθυμία μας να συνδράμουμε τη χειμαζόμενη από τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο χώρα. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και έχουμε πρώτοι προσφερθεί με όλη μας την καρδιά. Αυτήν τη στιγμή φιλοξενούμε περί τα 2.500 ασυνόδευτα ανήλικα από διάφορες χώρες με απόλυτη ασφάλεια και εξαιρετικές συνθήκες. Υπεύθυνη είναι η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η οποία ανήκει στο χαρτοφυλάκιό μου και η οποία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020 με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πόσο σας προβληματίζει η κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία λόγω της ενεργειακής κρίσης, με την ακρίβεια να καλπάζει;

Προφανώς μας προβληματίζει όλους. Προβληματίζει το σύνολο της Ευρώπης και του κόσμου. Πρόκειται για προβλήματα που προκλήθηκαν από τις απανωτές κρίσεις – πρώτα της πανδημίας και τώρα με τον πόλεμο. Ισχυρά υγειονομικά συστήματα λύγισαν και ισχυρές οικονομίες έχουν κλονιστεί. Όλοι προσπαθούν να λάβουν μέτρα μέχρι να περάσει η πρωτοφανής κρίση. Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα από την 1η Απριλίου. Η Ελλάδα άρχισε να λαμβάνει μέτρα ήδη από τον Οκτώβριο του 2021. Ήδη πριν ξεκινήσει ο πόλεμος είχαν εκταμιευτεί γι’ αυτόν τον σκοπό 2 δισ. ευρώ και σήμερα βρισκόμαστε στα 4 δισ. ευρώ. Και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με σειρά μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, δεν τις έχει κανείς. Υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις. Όλες οι χώρες αναζητούν μέτρα που ταιριάζουν στο ενεργειακό και το δημοσιονομικό προφίλ τους. Αυτό κάνουμε και εμείς.

Σας ανησυχεί η δημοσκοπική καμπή που παρουσιάζει στις τελευταίες μετρήσεις η ΝΔ;

Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο μιας περιπέτειας που διαρκεί ήδη πάνω από δύο χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία παραμένει μπροστά και με μεγάλη διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος καταλαβαίνει, γνωρίζει πού οφείλεται η κρίση. Δεν παρασύρεται από αντιπολιτευτικές κραυγές και δεν πιστεύει στις νέες υποσχέσεις που μοιράζουν αυτοί που θα έσχιζαν τα μνημόνια ντάλα μεσημέρι και θα έδιωχναν με τις κλοτσιές τους τροϊκανούς, αλλά τελικά κατέληξαν στο τρίτο, χειρότερο και αχρείαστο μνημόνιο. Δεν γίνεται να πιστέψει κανείς πως αυτοί που έκοψαν το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις από τις χήρες και τα ορφανά είναι οι… προστάτες του λαού. Ούτε ότι αυτοί που φορολόγησαν ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε είναι ειλικρινείς όταν διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τη μείωση των φόρων. Όλοι γνωρίζουν ποια είναι η κυβέρνηση που περισσότερο μείωσε τους περισσότερους φόρους.

Η οικονομική κρίση πιστεύετε πως μπορεί να ενισχύσει τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, όπως συνέβη και στις γαλλικές εκλογές;

Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Η Λεπέν έχει φθάσει τρεις φορές στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Αλλά η μεγάλη επιτυχία του Μακρόν βρίσκεται αλλού: Κατάφερε να βρεθεί μπροστά, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, την μεγάλη κοινωνική αναταραχή και τις αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις του, την πανδημία και τον πόλεμο. Δηλαδή σε συνθήκες πλήρους ανορθολογισμού, που οδηγεί σε αντισυστημική ψήφο. Σίγουρα δεν υπήρχε χειρότερη περίσταση για να πάει κανείς στις κάλπες. Οπωσδήποτε, ο λαϊκισμός βρίσκεται σε άνοδο. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δύο άκρα λένε σχεδόν τα ίδια πράγματα: Μοιράζουν υποσχέσεις, καταγγέλλουν την ΕΕ, παριστάνουν ως εάν να μην έχουν συμβεί ούτε η πανδημία, ούτε ο πόλεμος, χαϊδεύουν αυτιά, απευθύνονται στο θυμικό και προσπαθούν να εξασφαλίσουν πολιτικά κέρδη υποδαυλίζοντας την οργή. Ποντάρουν στην οργή και στην ψήφο της αντίδρασης. Ποντάρουν στο γεγονός ότι αυτοί που τους ακολουθούν γνωρίζουν πως τα δεινά οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, πλην όμως δεν θέλουν να το δεχτούν. Δεν θα ξεχάσω ότι το 2015 η Λεπέν τάχθηκε υπέρ του «Όχι» στο (γελοίο) δημοψήφισμα. Έβλεπε την Ελλάδα ως πλοηγό για την διάλυση της ΕΕ. Νωρίτερα, είχε ταχθεί υπέρ της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει», είχε πει, «αυτό θα σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός θα έχει επιλέξει τη μοίρα του αυτοβούλως και όχι όπως επιβάλλεται από τα εξωτερικά συμφέροντα της ΕΕ, της ΕΚΤ και της τρόικας». Προσωπικά, δεν βλέπω διαφορές στο λεκτικό…

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο