Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται η διανομή άυλων (νέου τύπου) ψηφιακών υπογραφών προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ). Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να πάρουν απλά ψηφιακά εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά του και αφορά στη διανομή συνολικά 376.500 ψηφιακών υπογραφών και, συγκεκριμένα:

•                    270.000 στα μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

•                    3.000 σε συμβολαιογράφους

•                    43.500 σε δικηγόρους

•                    60.000 σε μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας

Ειδικότερα, από την 31η Μαρτίου ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη η διάθεση των απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών για συμβολαιογράφους και δικηγόρους, μέσα από τη συνεργασία της ΚΕΕΕ με τους συμβολαιογραφικούς και δικηγορικούς συλλόγους. Έτσι, οι δύο επαγγελματικοί κλάδοι μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης του ψηφιακού τους πιστοποιητικού, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ήδη λάβει μέσω e-mail από τους επιστημονικούς τους συλλόγους. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για τη διανομή των ψηφιακών υπογραφών και στις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες.

 

Μέχρι στιγμής, 800 συμβολαιογράφοι και 5.476 δικηγόροι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης ψηφιακού πιστοποιητικού και έχουν ήδη εκδοθεί 1.995 ψηφιακά πιστοποιητικά.

 

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Οι ψηφιακές υπογραφές αποτελούν ένα από τα θεμέλια κάθε ψηφιακού κράτους. Από την αρχή της θητείας μας, έχουμε προβεί σε μια σειρά από νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν ακριβώς στην καθιέρωση των ψηφιακών εργαλείων στην καθημερινότητα επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Με την έναρξη της διανομής των άυλων ψηφιακών υπογραφών μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων  και Δικαιοσύνης, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Δημιουργούμε έτσι ένα αναβαθμισμένο, σύγχρονο και ασφαλές πλαίσιο ώστε ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, αλλά και πολίτες να μπορούν να υπογράφουν ψηφιακά τα έγγραφά τους».

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ένα πολύ μεγάλο έργο που θα επιταχύνει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα και θα βοηθήσει στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, διανέμουμε άυλες ψηφιακές υπογραφές νέου τύπου προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες. ‘Έτσι, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες περισσότερες από 376.000 επιχειρήσεις και πρόσωπα σχετιζόμενα με την οικονομία. Όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη του κόσμου τα κάνουμε και στο μέλλον, θα κάνουμε ακόμα περισσότερα».

 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δήλωσε: «Η ψηφιακή μετάβαση της δικαιοσύνης υλοποιείται σταθερά για τη διευκόλυνση όλων των παραγόντων της δικαιοσύνης. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κάνουμε ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του δικαστικού συστήματος με την απόδοση ηλεκτρονικών υπογραφών σε χιλιάδες δικηγόρους και συμβολαιογράφους. Διευρύνουμε έτσι την πρόσβαση του νομικού κόσμου στις δικαστικές υπηρεσίες και εξασφαλίζουμε πιο γρήγορες και αξιόπιστες υπηρεσίες, απλοποιώντας την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών».