Να εντείνουν την επισιτιστική βοήθεια που παρέχουν στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και να εργαστούν για να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων, ενέργειας και λιπασμάτων, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις και να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών που προκαλείται από την πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, προέτρεψε τις προηγμένες οικονομίες, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανέφερε ότι η χορήγηση μετρητών ή κουπονιών θα ήταν ένας καλός τρόπος για να βοηθηθούν οι αγρότες στις φτωχές χώρες ώστε να αγοράσουν λιπάσματα και να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η παραγωγή τροφίμων.

Η Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι η κρίση επιδεινώνει το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών και τόνισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να διαφοροποιηθεί η παραγωγή τροφίμων, ενέργειας και λιπασμάτων για να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία.

Την Πέμπτη, ο Μάλπας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ και τον υπουργό Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο για να συζητήσουν ποια βοήθεια χρειάζεται η χώρα, πέραν της αρχικής χρηματοδότησης που της παρείχαν η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Στη συνάντηση θα μετέχει και η Γκεοργκίεβα.