Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, που σκόρπισε τον θάνατο σε χιλιάδες αθώους και μικρά παιδιά, που ισοπέδωσε και εξαφάνισε χωριά και πόλεις, συνεχίζεται δίχως έλεος! Και δυστυχώς, ουδείς μπορεί να προβλέψει το πότε και το πώς θα τελειώσει! Τα σενάρια πολλά. Οι λύσεις λίγες. Και οι αμφισβητήσεις χιλιάδες!

Γεγονός είναι πως ο πόλεμος αυτός έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλο τον πλανήτη! Η ζωή όλων μας άλλαξε. Η ακρίβεια έπιασε ταβάνι. Ο μισθός και οι συντάξεις σε χρόνο-ρεκόρ εξανεμίζονται πια! Πηγαίνεις στα σούπερ-μάρκετ και βλέπεις πως οι τιμές είναι απλησίαστες!

Κάποτε, με 100 ευρώ σχεδόν γέμιζες το καλάθι με τα είδη πρώτης ανάγκης. Τώρα, με τα ίδια χρήματα μόλις που καταφέρνεις να πάρεις τα εντελώς απαραίτητα! Μπαίνεις στο μίνι-μάρκετ της γειτονιάς σου, γιατί είσαι από αυτούς που θέλουν να υποστηρίξουν τη συνοικία τους, παίρνεις ένα κομμάτι φέτα, μια φρατζόλα ψωμί, μακαρόνια και ένα γάλα. Πηγαίνεις στο ταμείο, «τι χρωστάω;» λες, και σου έρχεται η… σφαλιάρα. «Με δεκαπέντε και εξήντα» είσαι εντάξει!» σου λέει η ταμίας. «Γιατί τόσα;» απορείς. Κοιτάζεις την απόδειξη και βλέπεις: «Φέτα 9,70!». «Καλά, από τι είναι φτιαγμένη αυτή η φέτα…» αναρωτιέσαι! Έρχεται η μέρα που είναι στην περιοχή σου η λαϊκή αγορά. Παίρνεις το καρότσι και ξεκινάς. Πλησιάζεις τον πάγκο με τις…πατάτες, κοιτάζεις την τιμή και ρωτάς: «Γιατί τόσο ακριβά;». «Είναι ελληνικές και τα μεταφορικά ακρίβυναν!». Λίγο πιο κάτω βρίσκεσαι στον πάγκο με τις ντομάτες. Βλέπεις την τιμή και λες «δεν μπορεί… λάθος έχει γίνει!». Εδώ η δικαιολογία δεν είναι μόνο τα μεταφορικά, αλλά και η… «κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή»! Με λίγα λόγια, αγοράζεις μόνο τα πιο απαραίτητα και φεύγεις εκνευρισμένος «βρίζοντας τους πάντες για την ακρίβεια, που έφθασε στον Θεό»!

Τώρα το Πάσχα (σε δύο ημέρες ξεκινάει η Εβδομάδα των Παθών), το αρνί και το κατσίκι έχουν γίνει –αν όχι για όλους, για την πλειονότητα του λαού–απαγορευτικά. Το αρνί πλησιάζει τα 15 ευρώ το κιλό! Και το κατσίκι τα 16 το κιλό! Άντε, στη Βαρβάκειο να είναι ένα με δυο ευρώ πιο κάτω! «Γιατί, ρε Μίλτο, τόσο…τσιμπημένο;» ρωτάς τον κρεοπώλη σου. «Είναι ελληνικό και το αγόρασα από τον παραγωγό δέκα ευρώ», απαντά και συνεχίζει: «τη συκωταριά να την βάλω…»! Έτσι, φέτος το έθιμο του οβελία θα το χρυσοπληρώσουμε! Με την ευκαιρία, να προσέξουμε κάποιους καιροσκόπους που θα προσπαθήσουν να πωλήσουν αρνί ή κατσίκι Αργεντινής ή άλλης χώρας, με δύο ή τρία ευρώ λιγότερο, για ελληνικό! Το Πάσχα στο χωριό φέτος θα γίνει πράξη. Από σήμερα οι δρόμοι εξόδου δέχονται μεγάλη κίνηση. Μπορεί το πετρέλαιο και η βενζίνη να παραμένουν στα δύο ή δυόμιση ευρώ το λίτρο (αλήθεια, τι θα γίνει με την ενέργεια; Με αυτές τις τεράστιες αυξήσεις;), ωστόσο οι πολίτες παίρνουν την οικογένειά τους και φεύγουν από την πόλη για να περάσουν το Πάσχα, που είναι το πρώτο ελεύθερο μετά την πανδημία του κορονοϊού, στο χωριό! Έτσι, αφενός θα γλιτώσουν κάποια χρήματα και αφετέρου θα φέρουν κατά την επιστροφή τους και κάποια αγαθά διαβίωσης!

Εκείνο που ουδείς μπορεί να διαψεύσει είναι το γεγονός ότι πληρώνεσαι σήμερα και μετά από δέκα ημέρες, και πολλές λέω, ψάχνεις για δανεικά ή περιμένεις από κάποιους βοήθεια! Η κατάσταση έχει γίνει τραγική! Και εάν δεν αλλάξει κάτι, τότε τα γεγονότα θα είναι απρόβλεπτα! Ψέματα είναι;

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο