Η ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη καθώς ο πόλεμος έχει μπει σε «νέα φάση» και το Κρεμλίνο έχει στρέψει όλο το ενδιαφέρον στις περιοχές που θέλει να προσαρτήσει, αλλά και στην «απελευθέρωση» του Ντονμπάς.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της έχουν πραγματοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα μπαράζ επιθέσεων από την έναρξη της εισβολής. Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι έχουν χτυπηθεί 1.260 στρατιωτικοί στόχοι από ρουκέτες και πυροβολικό κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατά μήκος γραμμής 300 μιλίων στο Ντονμπάς και το Χάρκοβο, όπως και στη Σλοβιάνσκ. Βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ώρες δείχνουν ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που προκάλεσαν αεροπορικές εποθέσεις πάνω από το εργοστάσιο της Azovstal στη Μαριούπολη, όπου μέσα βρίσκονταν 1.000 άτομα.

Προηγήθηκε το τελεσίγραφο των Ρώσων, που κάλεσε τους Ουκρανούς που είχαν στρατοπεδεύσει στο σημείο να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τον χώρο, ενώ για τον σκοπό αυτό άνοιξε διάδρομο για εκκένωση, για όσους δεχθούν τη ρωσική πρόταση.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, στη Μαριούπολη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι.

Βάσει του συμβούλου, του Ουκρανού προέδρου, Οκλέξι Αρεστόβιτς, στόχος της επίθεσης στην επαρχία Λουχάνσκ είναι να απομονωθούν τα ουκρανικά στρατεύματα στις πόλεις Ρουμπίζνε, Λισιτσάνσκ και Σεβεροντονέτσκ.
Στο Χάρκοβο, 25.000 άνδρες του ρωσικού στρατού θα επιτεθούν από το Ιζιούμ προς το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ στην περιφέρεια Ντονέτσκ. Επίθεση θα επιχειρηθεί επίσης στην Αβντίβκα κοντά στο Ντονέτσκ.
Οι επιθέσεις του ρωσικού πυροβολικού κοντά στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάγιφ και την ανατολική ουκρανική μητρόπολη Χάρκοβο έχουν κύριο στόχο, κατά την άποψή του, να συγκρατήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα.