Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, παραδέχθηκε με κυνικό τρόπο, πως όσο η παγκόσμια κοινότητα είχε στρέψει τις προσπάθειές της στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Άγκυρα, προωθούσε τη δική της ατζέντα.

Σε ομιλία του στην Τραπεζούντα, ο Σοϊλού ανέφερε με ικανοποίηση ότι όσο οι παγκόσμιοι ηγέτες ασχολούνταν με την πανδημία, η χώρα του έκανε επίδειξη δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο, την Αγία Σοφιά, την Κύπρο και τη Λιβύη.

«Ξέρετε τι κάναμε όταν δεν μπορούσαμε να βρεθούμε λόγω της πανδημία; Εάν υπάρχει φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, προβάλλαμε αξιώσεις στην ιδιοκτησία, όπως επίσης κάναμε βήματα για να μπορέσουμε να δείξουμε στον κόσμο τη δύναμή μας, χωρίς φόβο για κανέναν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σοϊλούμ, που λογίζεται ως ένας από τους πιο εθνικιστές υπουργούς, δεν περιορίστηκε σε αυτά, λέγοντας ακόμη ότι «ενώ όλοι σκέφτονταν το πώς θα διαχειριστούν τα της πανδημίας, εμείς δεν αφήσαμε τις αναπτυγμένες χώρες να χτυπήσουν τη Λιβύη».

«Είναι μόνον αυτό; Γιατί οι Δυτικοί είπαν ότι δεν μπορείτε να το κάνετε κι εμείς ανοίξαμε τα Βαρώσια στην Κύπρο και πάλι με τη θέληση του προέδρου μας» ανέφερε.

Από την ομιλία του δεν έλειψε και η προκλητική αναφορά στην Αγία Σοφιά: «Μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε τζαμί, για την οποία οι Δυτικοί μας κρατούσαν ως δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι μας και μας απειλούσαν, κουνώντας το δάχτυλο με διατάραξη της ειρήνης», δήλωσε προκλητικά.