Μικρότερο και από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήταν το πρωτογενές έλλειμμα του 2021, καθώς διαμορφώθηκε στο 5% έναντι στόχου 7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας το ΑΕΠ της χώρας διαμορφώθηκε στα 182,83 δισ. ευρώ από 165,32 δισ. ευρώ το 2020, ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκε στο 193,3% έναντι 206,3%. Με βάση τις εξελίξεις αυτές, η κυβέρνηση αποκτά επιπλέον περιθώρια για την άσκηση πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, δρομολογώντας νέες ενισχύσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ισχυρή πίεση που δέχονται λόγω της ακρίβειας.

Την ερχόμενη Παρασκευή, η κυβέρνηση θα αποστείλει στην Κομισιόν τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για το έλλειμμα, το χρέος, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη της φετινής χρονιάς, με φόντο τα νέα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία και της έκρηξης της ακρίβειας. Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2022 θα διαμορφωθεί στο 3% έναντι στόχου 4,5%, ενώ ο πληθωρισμός θα “τρέξει” με μέσο ρυθμό 5,5%. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις της Eurostat δεν περιλαμβάνουν αστερίσκους ή υποδείξεις προς την ελληνική κυβέρνηση.