Αναφορά στις εν ενεργεία συμβάσεις που επηρεάζονται από τη μεταφορά του Συγκροτήματος Εργοστασίου Υμηττού (ΣΕΥ) των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο Λαύριο έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργος Αρβανιτίδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Αντωνία Αντωνίου, Χρήστος Γκόκας, Γιώργος Καμίνης, Χαρά Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν, Δημήτρης Μπιάγκης, Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Πουλάς και Γιώργος Φραγγίδης με θέμα «Μετεγκατάσταση ΕΑΣ Υμηττού – πάρκο Υπουργείων».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, οι συμβάσεις που επηρεάζονται είναι:

– 001Α/08: ΟΡΤΙΟN Προμήθεια 2.320 Πολυβόλων ΜIΝΙΜI 5,56 χιλ.

– 006Α/09 σε ό,τι αφορά την κατασκευή του κάλυκα του φυσιγγίου 30 χιλ. ΑΡΑCΗΕ (μικρή επίδραση καθόσον μόνο ο κάλυκας κατασκευάζεται στο ΣΕΥ).

– 002Α/14 καθόσον τα απάρτια του κάλυκα των βομβίδων 40 mm και του θαλάμου υψηλής πίεσης κατασκευάζονται στο ΣΕΥ.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «καταβάλλεται εργώδης προσπάθεια από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε η μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής από το εργοστάσιο Υμηττού, σε εκείνων του Λαυρίου και της Μάνδρας, να λάβει χώρα με σχεδιασμό και τις γραμμές παραγωγής εν λειτουργία».

Για κάθε φάση της μετεγκατάστασης, συνέχισε ο υπουργός, «θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τη διοίκηση των ΕΑΣ».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, υφίστανται σε εξέλιξη και σε διάφορες φάσεις έξι εξοπλιστικά προγράμματα, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 123.810.836 ευρώ, στα οποία δύναται να συμμετάσχουν ή και να τα αναλάβουν εξ ολοκλήρου τα ΕΑΣ.

Όπως επεσήμανε, αυτά τα προγράμματα «καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και ως εκ τούτου η υλοποίησή τους αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη δυνατότητα χρηματοδότησης».

«Κατά την παρούσα φάση βρίσκονται σε διαδικασία ενεργοποίησης, με σχεδιαζόμενη έναρξη υλοποίησης εντός των ετών 2022-2023. Τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών και παραλαβών θα διαμορφωθούν οριστικά κατά τη φάση της συμβασιοποίησης και κατόπιν διαβουλεύσεων με τον ανάδοχο, συνεπώς σε ενδεχόμενη ανάληψη από τα ΕΑΣ θα ληφθεί υπόψη η παράμετρος της μετεγκατάστασης», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση, τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ αποτελούν έναν εκ των βασικών πυλώνων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, μία εταιρεία με μεγάλο ειδικό βάρος. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσουμε, σε ό,τι μας αφορά, στην ανάληψη στοχευμένων πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας και στον σχεδιασμό της εκμετάλλευσης των νέων συνθηκών, που έχουν δημιουργηθεί, από την αμυντική βιομηχανία συνολικά», διευκρίνισε ο υπουργός.