Ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Ιωάννης Καρακώστας, από τον Βάλτο, έφυγε από τη ζωή, την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου, σε ηλικία 85 ετών.

Ο συγγραφέας Ιωάννης Καρακώστας του Μιχάλη και της Φωτεινής γεννήθηκε το 1937 στο χωριό Αλευράδα – Βάλτου του Δήμου σήμερα Αμφιλοχίας, ήταν συγγραφέας και στοχαστής με νομική, φιλοσοφική και πολιτική παιδεία.

Διετέλεσε βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, από το 1996, ενώ στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε το 2008 και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2000, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Σε εκείνες τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ είχε εκλέξει πέντε βουλευτές στην Αιτωλοακαρνανία. Υπήρξε Δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με το συνδυασμό της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη. Το τελευταίο διάστημα είχε πολύ συχνή παρουσία στο Αγρίνιο.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Μετεκπαιδευτικό Κέντρο Δημοσιολογικών Σπουδών και Ερευνών Αθηνών, όπου σπούδασε φιλοσοφία, δημοσιογραφία, δημοσιολογία, πολιτικές επιστήμες. Παράλληλα σπούδασε κοινωνιολογία, εγκληματολογία και ψυχολογία. Από το βήμα της Βουλής διακήρυξε την αναγκαιότητα καθιέρωσης του Πολιτεύματος της Άμεσης Δημοκρατίας, καθώς και της μετατροπής της σημερινής Ενωμένης Ευρώπης σε μια Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία με Αμεσοδημοκρατικό Πολίτευμα και με πρότυπο την Αιτωλική Συμπολιτεία, σύμφωνα με το βιογραφικό του.

Τη θλίψη του για τον θάνατο του πρώην βουλευτή του ΔΗΚΚΙ, Γιάννη Καρακώστα εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας. «Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε έναν πολιτικό που υπηρέτησε με συνέπεια και αγωνιστικότητα τη χώρα και ιδιαίτερα την αγαπημένη του Αιτωλοακαρνανία. Πάντοτε πιστός στις προσωπικές του αρχές και αξίες, πορεύτηκε στη ζωή του με ήθος, πάθος και αγωνιστικότητα, αφήνοντας πλούσιο πνευματικό και πολιτικό έργο για το μέλλον», τόνισε σε σχετική δήλωσή του ο κ. Τασούλας.