Τούτες τις ημέρες παρακολουθήσαμε με κατάνυξη το Θείο δράμα. Από μπροστά μας πέρασαν σαν μια κινηματογραφική ταινία όλα όσα Εκείνος τράβηξε ανεβαίνοντας τον Γολγοθά για τη Σταύρωση του. Τον Επιτάφιο Θρήνο. Την Ταφή του. Και τη νίκη της Ζωής, την Ανάσταση του.

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, η Ανάσταση του Κυρίου ή η Ανάσταση του Χριστού γίνεται μετά την τριήμερη ταφή. Και γίνεται θριαμβευτικά. Είναι «η Ανάσταση εκ νεκρών». Η «Ανάληψη του Ιησού Χριστού». Την Ανάσταση του ομολογεί και το Σύμβολο της Πίστεως. «Και αναστάντα την τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς». Το γεγονός της Ανάστασης εξιστορείται «επί μακρόν» και από τους τέσσερις Ευαγγελιστές. Τον Ματθαίο στο κεφάλαιο 28, τον Μάρκο στο κεφάλαιο 16, τον Λουκά στο κεφάλαιο 24 και τον Ιωάννη στο κεφάλαιο 20. Για την Ανάσταση στις «Πράξεις των Αποστολών» διαβάζουμε: «Ο δε Θεός ήγειρεν αυτόν εκ νεκρών». Την Ανάσταση του Χριστού την εορτάζουμε πάντα Κυριακή. Και η Ορθόδοξη Εκκλησία όρισε αυτή την ημέρα ως «Κυριακή του Πάσχα». Η εορτή που είναι κινητή «κανονίζεται από την πρώτη πανσέληνο, μετά την πρώτη εαρινή ισημερία».

Για να φθάσουμε στην Ανάσταση, προηγούνται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου «ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου», που έχουν αναστάσιμο χαρακτήρα. Είναι η πρώτη Ανάσταση. «Ανάστα, ο Θεός κρίνων την γην, ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις ένθεσι», λέει ο ιερέας και σκορπίζει στους πιστούς φύλλα δάφνης, τα βάγια, που είναι το σύμβολο της νίκης και της Ανάστασης.

Είναι αλήθεια. Η Ανάσταση του Κυρίου αποτελεί και είναι σημαντική. Αποδεικνύει κατ’ αρχάς τη μεγάλη δύναμη του Θεού που μπορεί να αναστήσει μετά τον θάνατο. Έτσι, με την Ανάσταση του Χριστού, ο Θεός μας θυμίζει την απόλυτη κυριαρχία του στη ζωή και στον θάνατο. Ακόμηκαι σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες, η Ανάσταση του Ιησού πιστοποιεί την Ανάσταση του ανθρώπου. Και αυτό είναι μια βασική αρχή της Χριστιανικής Πίστης. Μάλιστα, τους Χριστιανούς και ιδιαίτερα εμάς τους Ορθόδοξους, μας «παρηγορεί» το γεγονός ότι ο Θεός μας έγινε άνθρωπος, πέθανε για τις αμαρτίες μας και αναστήθηκε την τρίτη ημέρα.

Για κάθε πιστό, η Ανάσταση είναι ο θρίαμβος. Η νίκη της ζωής. Και βέβαια, το πρώτο πράγμα που έκανε ο Χριστός μετά την Ανάστασή του ήταν να επιτρέψει σε όλους να τον δουν. Να επιβεβαιώσουν δηλαδή ότι υπάρχει. Είναι ζωντανός. Είναι εδώ. Παντού.

Η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και ιδιαίτερα της Ορθοδοξίας είναι αλήθεια πως έχει χρώμα ελληνικό. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τις πανηγυρικές εκδηλώσεις που γίνονται ανήμερα το Πάσχα, σε κάθε χωριό και σε κάθε πόλη. Και είναι λαμπρή η μέρα αυτή, διότι η Ανάσταση του Κυρίου είναι ημέρα ευφροσύνης. Είναι «η διάβαση από τον θάνατο στη ζωή». Είναι η μεγάλη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για καλύτερες ημέρες με χαμόγελο, με υγεία και χωρίς πολέμους και δυστυχία.

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο