Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δήλωσε ο Ερντογάν στον Ουκρανό ηγέτη όπως έγινε σήμερα γνωστό από την τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν είπε ότι η απομάκρυνση των τραυματιών και αμάχων από τη Μαριούπολη πρέπει να διασφαλιστεί, προσθέτοντας πως η Τουρκία βλέπει καταρχήν θετικά το θέμα της εγγυήτριας χώρας. Η Ουκρανία επιδιώκει να της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των συνομιλιών του Τούρκου προέδρου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ζελένσκι είπε πως εκείνος και ο Ερντογάν συζήτησαν την ανάγκη άμεσης εκκένωσης των αμάχων από τη Μαριούπολη, μεταξύ άλλων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ και την ανταλλαγή των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο.

Στην Τουρκία αύριο ο Αντόνιο Γκουτέρες
Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα βρίσκεται αύριο Δευτέρα στην Τουρκία.

Η Τουρκία είναι η χώρα που έχει αναλάβει σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα βρεθεί στην Τουρκία, προτού ταξιδέψει στη Μόσχα και στο Κίεβο εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ανέφεραν χθες Σάββατο οι υπηρεσίες του.

Χθες Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε έντονα την απόφαση του κ. Γκουτέρες να πάει αρχικά στη Μόσχα και μετά στο Κίεβο, υποστηρίζοντας πως δεν βλέπει «καμιά δικαιοσύνη και καμία λογική σε αυτή τη σειρά».

«Ο πόλεμος γίνεται στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν πτώματα στους δρόμους της Μόσχας. Το λογικό θα ήταν να έρθει πρώτα στην Ουκρανία, να δει τον κόσμο εδώ κάτω, τις συνέπειες της κατοχής», είπε σε αγανακτισμένο τόνο ο κ. Ζελένσκι.

Πηγή: iefimerida.gr