Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, που θα κρίνει ποιος εκ των Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν θα έχει στα χέρια του τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης την επόμενη πενταετία.

Η συμμετοχή έφθασε στο 26,4% το μεσημέρι, ελαφρώς υψηλότερη σε σύγκριση με εκείνη του πρώτου γύρου της 10ης Απριλίου την ίδια χρονική στιγμή, όταν έμειναν εκτός δεύτερου γύρου όλοι οι υποψήφιοι πλην των δύο μονομάχων, που είχαν αναμετρηθεί και στις προεδρικές του 2017.

Ο Μακρόν, συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία της χώρας, Μπριζίτ, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Λε Τουκέ, μια παραθαλάσσια πόλη της βόρειας Γαλλίας, και βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει εκείνους που εργάζονται σήμερα στις γαλλικές εκλογές. Συνομίλησε στη συνέχεια με ψηφοφόρους, ενώ το επιτελείο του ετοιμάζει πυρετωδώς το σκηνικό για την ομιλία του απόψε στο «Πεδίον του Άρεως» στο Παρίσι, όπου θα ανακοινώσει την ανανέωση της θητείας του για άλλα πέντε χρόνια – κάτι που ουδείς άλλος προκάτοχός του στο αξίωμα δεν έχει καταφέρει από το 2002, όταν ξανανίκησε ο Ζακ Σιράκ (τότε τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί) στο β΄ γύρο, είτε την ήττα του – κάτι που, ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Η ακροδεξιά προεδρική υποψήφια Λεπέν άσκησε επίσης στη βόρεια Γαλλία και συγκεκριμένα στο Hénin-Beaumont, στο Πα ντε Καλέ το εκλογικό της δικαίωμα δηλώνοντας «ήρεμη» κι ότι έχει «εμπιστοσύνη στους Γάλλους».

Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ ο Μακρόν προηγείται στην ψήφο των Γάλλων του εξωτερικού σε εκλογικά τμήματα, που έχουν ήδη ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψήφων και μάλιστα με συντριπτικό προβάδισμα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ενώ η Λεπέν προηγείται σε υπερπόντια διαμερίσματα της Γαλλίας, όπως η Μαρτινίκα, η Γουαδελούπη και η Γαλλική Γουϊάνα.

Ο Μακρόν είναι το φαβορί των δημοσκοπήσεων με μια ψαλίδα που φθάνει έως και τις 15 μονάδες σε κάποιες εκτιμήσεις.

Τα πρώτα exit poll αναμένονται στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 Ελλάδος), ενώ τα επίσημα αποτελέσματα αύριο Δευτέρα.

Πηγή: iefimerida.gr