«Συνεχίζουμε με τα πόδια στη γη και το βλέμμα προς ένα ακόμη καλύτερο και πιο θετικό μέλλον», τονίζει, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Μάνδρας, Ειδυλλίας, Ερυθρών και Οινόης Χρήστος Στάθης. Ο δήμαρχος αναλύει τον προγραμματισμό του για το επόμενο διάστημα, αλλά κάνει επίσης απολογισμό για το έχει πετύχει η Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα.

Είστε στη μέση της θητείας σας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Η θητεία μας εξελίσσεται σε μία από τις πιο δύσκολες εποχές της σύγχρονης ιστορίας μας, την εποχή του Covid-19. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, είπα στους συνεργάτες μου ότι μπορεί να καθυστερήσει το έργο μας, όμως δεν θα το ματαιώσει.

Μη λησμονείτε επίσης ότι ο δήμος μας επλήγη από τη σφοδρότητα ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφικών πυρκαγιών την τελευταία διετία.Ωστόσο δουλέψαμε μεθοδικά, στοχευμένα και ασταμάτητα αυτό το διάστημα και, πλέον, η πορεία μας βρίσκεται σε σταθερές ράγες προόδου.

Μια πορεία που αντικατοπτρίζεται στην παρουσία μας και στις δεκατρείς προτάσεις του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ενώ αξιοποιούμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να αποφύγουμε την οικονομική επιβάρυνση του δήμου, των προγραμμάτων «Φιλόδημος ΙΙ»,«Πράσινο Ταμείο», «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Τελευταίο έργο ζωτικής σημασίας, τη χρηματοδότηση του οποίου εξασφαλίσαμε, είναι αυτό που αφορά την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στη Δημοτική Ενότητα Μάνδρας που ήταν ημιτελές. Δεν θα μπορούσα όμως να μην αναφερθώ στο υπό ολοκλήρωση έργο «Αγροτικής Οδοποιίας», με χρηματοδότηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο είχε παραμείνει επί σειρά ετών «στο συρτάρι», αφού προοριζόταν για την αποκατάσταση των ζημιών της πλημμύρας του 2017.Παράλληλα, όμως, στοχεύουμε στην τελειοποίηση της αγροτικής οδοποιίας, καταθέτοντας συμπληρωματικά μελέτες, τόσο στο πρόγραμμα «Τρίτσης», η οποία ήδη έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί, όσο και σε σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης να αναφερθώ στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου του δήμου με μηχανήματα έργου που στοχεύουν στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και των οικισμών, την προστασία της υπαίθρου και της ποιότητας της ζωής στην καθημερινότητα, αλλά και την υπογειοποίηση κάδων σε κομβικά σημεία.

Εργαζόμαστε σε έργα ουσίας και υποδομών. Όχι έργα βιτρίνας. Είναι πάρα πολλά αυτά που γίνονται καθημερινά από τους εργαζομένους του υποστελεχωμένου δήμου μας, για να τα αναφέρουμε μέσα σε λίγες γραμμές.

Πώς «απαντάτε» στα ζητήματα που άπτονται στην καθημερινότητα των πολιτών;

Προσπαθούμε και ερχόμαστε διαρκώς πιο κοντά στις ομάδες του πληθυσμού που το έχουν ανάγκη, μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Κοινωνικής Υπηρεσίας μας, που οφείλω να τονίσω ότι κάνουν καταπληκτική δουλειά σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Μάλιστα, πετύχαμε την αύξηση του ποσού, το οποίο διατίθεται τόσο μέσω των διατακτικών όσο μέσω του βοηθήματος του Κοινωνικού Παντοπωλείου στους συνδημότες μας, ενώ παράλληλα μειώσαμε τα δημοτικά τέλη.Στόχος μας η βελτίωση των σχολικών και αθλητικών δομών.Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τοπιλοτικό πρόγραμμα «Νταντάδες στη γειτονιά», ενώ καταφέραμε να ενταχθούμε και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Πώς θεωρείτε ότι λειτούργησε η απλή αναλογική; Πώς λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο στον δικό σας δήμο; Υπάρχει το πνεύμα της συνεργασίας για το καλό της πόλης;

Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ότι στην περίπτωσή μας τα πράγματα βαίνουν καλώς. Η αντιπολίτευση φείδεται συνεργατικού πνεύματος και παρουσίας, σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη από την αρχή πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για γόνιμο διάλογο. Χρειάζεται να συγκαλέσουμε δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τρεις φορές, για να μπορέσουμε να πάρουμε μια απόφαση.

Είχατε τονίσει στην αρχή της θητείας σας ότι θέλετε να οδηγήσετε την τοπική κοινωνία σε ψυχολογικά ανάταση, μετά την τραγωδία που βίωσε με τις πλημμύρες του 2017. Νιώθετε ότι το έχετε πετύχει;

Θεωρώ ότι η κοινωνία μας ανακτά κάθε ημέρα την εξωστρέφειά της μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και την ευρύτερη δραστηριότητά μας στο ψηφιδωτό όχι μόνο του Θριασίου Πεδίου και της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και πανελλαδικά. Τους καλοκαιρινούς μήνες, η τουριστική κίνηση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του φυσικού κάλλους στο παραλιακό μέτωπο αλλά και των πολιτιστικών δρώμενων με το Φεστιβάλ Ελευθερών, ενώ το Παραμυθοχωριόκατά τις γιορτές των Χριστουγέννων αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες εκτός του δήμου μας. Ο τόπος μας είναι ξανά γεμάτος με θετική ενέργεια. Συνεχίζουμε με τα πόδια στη γη και το βλέμμα προς ένα ακόμη καλύτερο και πιο θετικό μέλλον.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο