Οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία μετατίθενται “για το μέλλον” μετά το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε χθες Τετάρτη πάνω από το Αγαίο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα» και στο πλαίσιο αυτό παγώνουν τα ΜΟΕ.

Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών είχε προχωρήσει σε έντονο διάβημα προς την Άγκυρα μετά τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο  γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.