O κλάδος των επιβατών κρουαζιέρας θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα για το 2022 στη χώρα μας, ξεπερνώντας κατά πολύ τα νούμερα του 2019, έτος που δεν υπήρχαν ακόμα τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας σε ειδική εκδήλωση στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Olympia, με αφορμή την έναρξη των κρουαζιέρων του από το λιμάνι του Λαυρίου.

Ο κ. Πλακιωτάκης πρόσθεσε ότι περισσότερα από 700 κρουαζιερόπλοια θα ταξιδέψουν φέτος στο Αιγαίο και 570 από αυτά θα κάνουν home porting σε κάποιο ελληνικό λιμάνι.

«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης μας να αυξήσουμε την παρουσία της κρουαζιέρας στον τόπο μας, προβάλλοντας συνεχώς την Ελλάδα ως μια αξιόπιστη αγορά υψηλών προδιαγραφών, δεν σταματούν» τόνισε, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες, για δημιουργία πλατφόρμας Berth Allocation (σσ σύστημα διαχείρισης των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν την Ελλάδα).

Ταυτόχρονα πρόσθεσε, ότι αναπροσαρμόζεται το πρωτόκολλο ασφαλείας κατά της πανδημίας για την κρουαζιέρα, ώστε να ανταποκρίνεται στις διεθνείς εξελίξεις. Για το λιμάνι του Λαυρίου ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την κατασκευή των επτά πλωτών προβλητών φιλοξενίας σκαφών αναψυχής, με 195 νέες θέσεις ελλιμενισμού σε ένα ιδιαίτερο γεωγραφικό σημείο με μεγάλη ζήτηση.

«Η ελληνική κρουαζιέρα είναι φέτος σαφέστατα σε τροχιά υπέρβασης όχι μόνο των συνεπειών της κρίσης αλλά και των πιο αισιόδοξων προβλέψεων που υπήρχαν πριν την πανδημία. Σε πολλά λιμάνια έχουμε υψηλότερες επιδόσεις ακόμα και από το 2019, το έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό», δήλωσε από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Πρόσθεσε ότι το Λαύριο ειδικά μπορεί να αποτελέσει τον πλέον κομβικό κρίκο στη σύνδεση της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα καθώς βρίσκεται κοντά από οποιοδήποτε άλλο στα νησιά των Κυκλάδων και αποτελεί ένα βασικό μοχλό αποσυμφόρησης του μεγάλου λιμανιού στον Πειραιά.

Ο επιχειρησιακός διευθυντής Celestyal Cruises Γιώργος Κουμπενάς είπε ότι «το 2019 με τα πλοία της Celestyal ταξίδεψαν 120.000 επιβάτες από 140 διαφορετικές χώρες, ενώ το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας στην ελληνική οικονομία ήταν 133 εκατ. ευρώ».

Πρόσθεσε ότι η διοίκηση της εταιρείας παραμένει πιστή στο όραμά της για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα αναφέροντας ότι το Λαύριο υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξελιχθεί σε λιμάνι εκκίνησης κρουαζιέρας αποτελώντας μια πύλη πρόσβασης προς τα νησιά του Αιγαίου αλλά και την Τουρκία.

Το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Olympia από την Παρασκευή 29/04 θα πραγματοποιεί τριήμερες και τετραήμερες κρουαζιέρες προσεγγίζοντας τη Μύκονο, το Κουσάντασι, την Πάτμο, το Ηράκλειο και τη Σαντορίνη δυο φορές την εβδομάδα ενώ κάθε Τέταρτη το πλοίο θα προσεγγίζει επίσης και το λιμάνι της Ρόδου.