Η Νορβηγία θα ακολουθήσει τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας δεν είναι μέλος, και θα κλείσει με τη σειρά της όλα τα λιμάνια της για τα ρωσικά σκάφη, εκτός από τα αλιευτικά, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική κυβέρνηση.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η σκανδιναβική χώρα υποστήριξε, συχνά με λίγη καθυστέρηση, σχεδόν το σύνολο των κυρώσεων που έχουν αποφασίσει οι “27” απέναντι στη Ρωσία.

Σήμερα το Όσλο ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων που αποφασίστηκε στις 7 Απριλίου από την ΕΕ.

Οι τελευταίες περιλαμβάνουν επίσης μια απαγόρευση μεταφοράς προϊόντων διά ξηράς (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων) από τη Ρωσία μέσω του Στόρσκογκ, του σημείου διέλευσης ανάμεσα στις δύο χώρες που μοιράζονται σύνορα στην Αρκτική.

Η απαγόρευση των σκαφών που φέρουν ρωσική σημαία να αγκυροβολούν στα νορβηγικά λιμάνια θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Μαΐου και δεν θα αφορά τα αλιευτικά σκάφη, πολλά από τα οποία ξεφορτώνουν την ψαριά τους στη Νορβηγία, ούτε το Σβάλμπαρντ.

Το νορβηγικό αρχιπέλαγος της Αρκτικής διέπεται από μια συνθήκη της δεκαετίας του 1920 που επιτρέπει σε όλες τις χώρες που την υπέγραψαν, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, να επιδίδονται σε οικονομικές δραστηριότητες στη βάση της ισότητας.

“Οι κυρώσεις είναι το κύριο μέσο πίεσής μας στο ρωσικό καθεστώς”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας Άνικεν Χούτφελντ.

“Είναι καθοριστικής σημασίας να είμαστε στο πλευρό της ΕΕ και άλλων χωρών ώστε να συνεχίσουμε να περιορίζουμε την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία”, πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση στην κεντροαριστερή κυβέρνηση την κατηγορεί ότι καθυστέρησε να υιοθετήσει τις νέες κυρώσεις.

Η Νορβηγία φοβόταν πως ένα κλείσιμο των λιμανιών της για τα ρωσικά πλοία θα έθετε σε κίνδυνο τη διμερή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα της αλιείας.

Από το 1976, χάρη σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μέσα στον Ψυχρό Πόλεμο και θεωρείται πρότυπο, η Νορβηγία και η Ρωσία συμφωνούν για τις ποσοστώσεις των ψαριών πολλών ειδών στη θάλασσα του Μπάρεντς, που φιλοξενεί κυρίως ένα πολύτιμο απόθεμα βακαλάων.

Σύμφωνα με το Όσλο, η εξαίρεση που θα δοθεί στα αλιευτικά σκάφη όσον αφορά την πρόσβαση στα λιμάνια, συνάδει με τις κυρώσεις της ΕΕ.