Ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν ως χειριστές – διακινητές, τέσσερις αλλοδαποί που επέβαιναν σε ιστιοφόρο το οποίο εντοπίστηκε στις αρχές της εβδομάδας στα Κύθηρα. Το ιστιοφόρο κατασχέθηκε.

Ειδικότερα, οι αλλοδαποί φέρονται να είναι μέλη ευρύτερου κυκλώματος που δραστηριοποιείται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ιταλία με Ιστιοφόρα. Οι συγκεκριμένοι τέσσερις στρατολογήθηκαν από διακινητές στη Τουρκία, προκειμένου να χειριστούν το σκάφος έναντι χρηματικού ανταλλάγματος. Την Πέμπτη οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών όπου και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν.

Την περασμένη Τρίτη, 26 Απριλίου, η Λιμενική Αρχή Κυθήρων ενημερώθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για ιστιοφόρο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, το οποίο προσέγγισε σε βραχώδη ακτή στον Αβλεμώνα στο ανατολικό τμήμα των Κυθήρων. Στη θαλάσσια περιοχή έσπευσαν δυο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και από ξηράς ένα περιπολικό όχημα όπου εντόπισαν το ιστιοφόρο «SONETTO» άνευ επιβαινόντων να πλέει ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή βραχονησίδων Δραγωναρίων.

Πιο αναλυτικά, εντοπίστηκαν συνολικά 91 αλλοδαποί (άνδρες) διάφορων εθνικοτήτων, εκ των οποίων οι 39 ήταν ανήλικοι, καθώς και τέσσερις αλλοδαποί ηλικίας 34, 22, 20 και 44 ετών ως κυβερνήτες. Οι 66 περισυνελέγησαν από δύσβατη περιοχή της ακτογραμμής Μοθωναίου από τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού ενώ 17 εξ αυτών εντοπίστηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Αβλεμώνα Κυθήρων, από στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Κυθήρων.

Στη διαδικασία της προανάκρισης που διενεργήθηκε από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Κυθήρων του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών, προέκυψε ότι οι τέσσερις ήταν τα μέλη του κυκλώματος.