Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια με ουσιαστικούς περιορισμούς κυκλοφορίας, ζήσαμε το πρώτο Πάσχα κανονικότητας. Πάσχα ελεύθερο περιοριστικών όρων. Ακόμη και το πρώτο μεγάλο συνέδριο πολιτικού κόμματος, μετά από πολλές αναβολές, πραγματοποιήθηκε με χιλιάδες συνέδρους, χωρίς ιδιαίτερο φόβο και πάθος για τη μόλυνση από τον κορονοϊό. Μια νέα εποχή ομαλότητας και ελπίδας ξεκίνησε.

Σε λίγο, τα πάντα αλλάζουν στην καθημερινότητά μας λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, της βασικής πηγής των εσόδων της χώρας.

Προβλέπεται αυξημένη τουριστική κίνηση, με νούμερα που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τις προ πανδημίας εποχές. Όπως έγινε και με την τωρινή έξοδο των πολιτών από τα αστικά κέντρα.

Μπήκαμε στην κανονικότητα που ξέραμε; Θα είναι από εδώ και πέρα καλές οι μέρες που θα ξημερώσουν ή μπορεί για κάποιους λόγους να «στραβώσουν» οι ευοίωνες προβλέψεις;

Με σιγουριά, η απάντηση θα δοθεί στο τέλος αυτού του χρόνου. Τα ερωτήματα πολλά.

Πώς θα εξελιχθεί η πανδημία μετά το τέλος του καλοκαιριού και πώς θα επηρεάσει μια νέα φάση της την κοινωνική και οικονομική ζωή των πολιτών.

Πώς θα αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής ακρίβεια στην ενέργεια, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα προβλήματα πολέμου; Η κυβέρνηση θα παρέμβει δυναμικά με τις επιδοτήσεις για να επαναφέρει τις τιμές στα επίπεδα του προηγούμενου χρόνου;

Πώς θα επιτευχθεί η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη, μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας ύφεσης, που φέρνει ο πόλεμος, με άγνωστη την ημερομηνία λήξης του.

Είναι καλές οι προοπτικές ανάπτυξης ή μπορεί να «στραβώσουν» από εξωγενείς παράγοντες και απρόβλεπτα γεγονότα.

Και η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ:«Ποιο είναι το μείζον διακύβευμα των επόμενων εκλογών;». Πώς θα είναι η κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές; Θα είναι αυτοδύναμη ή θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας; Ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα που θα βγει από την κάλπη;

Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, μέχρι σήμερα βγάζουν πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, με αρκετά μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Και όπως είθισται στην περίπτωση δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας, πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του πρώτου σε σταυρούς κόμμα. Όσον αφορά τη λεγόμενη μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία, πρωτεύουσα σημασία έχει η διανομή καρεκλών εξουσίας και δευτερεύουσα οι πολιτικές των κομμάτων.Αφήστε να λένε το αντίθετο κάποια κόμματα.

 

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο