Στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου, σε συνέντευξή του στο «Π». Ο κ. Κεδίκογλου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους εντατικούς ελέγχους που γίνονται για τα αποθέματα των προϊόντων και σημειώνει πως η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, με τις τιμές των ζωοτροφών και των λιπασμάτων να αυξάνονται, ανεβάζοντας παράλληλα και τις τιμές των προϊόντων. Με ποιους τρόπους προσπαθείτε να μετριάσετε τις επιπτώσεις;

Οι ζωοτροφές αποτελούν τη βάση της διατροφικής αλυσίδας για ολόκληρη την κοινωνία, αλλά η αύξηση του κόστους τους ακολουθεί τους κανόνες της αγοράς και της μεταφοράς τους εν μέσω διεθνών εξελίξεων και κρίσιμων ζητημάτων γεωπολιτικής σημασίας και σταθερότητας.Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή αναφορικά με το κόστος της ενεργειακής επιβάρυνσης της τιμής των ζωοτροφών, με άμεσα και πρόσφορα μέτρα. Είμαστε σε ευρεία συνεργασία με άλλα υπουργεία για την υιοθέτηση συνοδών δράσεων που ανακουφίζουν τους κτηνοτρόφους, μέχρι να ομαλοποιηθεί η αγορά ενέργειας.

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη. Η ενεργειακή κρίση είχε ξεκινήσει τουλάχιστον 3-4 μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οπότε και ακολούθησε ένα οδυνηρό οικονομικό ντόμινο ανατιμήσεων στον πρωτογενή τομέα. Η ανατίμηση του φυσικού αερίου οδήγησε σε αύξηση 400% της τιμής της αμμωνίας, που συμπαρέσυρε τις τιμές των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και ευρύτερα το κόστος παραγωγής. Από την κυβέρνηση γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης, με εισαγωγές από εναλλακτικές αγορές. Πρέπει επίσης να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο ότι εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση κερδοσκοπικών πρακτικών με συνεχή καταγραφή αποθεμάτων αλλά και με εντατικούς ελέγχους. Προσωπικά πιστεύω ότι η κερδοσκοπία σε καιρό πολέμου θυμίζει μαυραγορίτες της Κατοχής και πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα.

Η ακρίβεια είναι ένα ζήτημα που πλήττει τους πολίτες, με αρκετά νοικοκυριά να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς ανατιμήσεις. Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση από μόνη της μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση;

Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και με παγκόσμιες διαστάσεις. Ως κυβέρνηση, είχαμε κινηθεί άμεσα πριν ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται και θα τον δώσουμε μέχρι τέλους, για να στηρίξουμε αποτελεσματικά στον μέγιστο βαθμό επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με ιδιαίτερη έμφαση στους πιο ευάλωτους. Σε περίπτωση που δεν δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση στο μείζον θέμα της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εκπόνηση ενός πρόσθετου αλλά και μεγαλύτερου εθνικού σχεδίου.

Στο προσυνέδριο της ΝΔ στην Κρήτη, ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξη;

Ο πρωτογενής τομέας είναι υψίστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Να σας θυμίσω ότι έχουν διατεθεί περισσότερα από 1,25 δισ. ευρώ για την ενίσχυση και τη στήριξη των παραγωγών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Ήδη πιστώνονται στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να βοηθηθούν.

Η πανδημία πυροδότησε μια κρίση και στον πρωτογενή τομέα, και στην πορεία βρεθήκαμε μπροστά από μια σειρά από προκλήσεις, όπως οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, η κλιματική αλλαγή και οι δυσάρεστες συνέπειές της. H ισχυρή και συντονισμένη αντίδραση της κυβέρνησης, με στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης για την ενίσχυση όσων τέθηκαν εκτός εργασίας, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων αναχαίτισης του ιού, βοήθησαν στην ανακούφιση των κλάδων αυτών.

Η Εύβοια πληγώθηκε σημαντικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021. Έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην ξαναζήσουν οι κάτοικοι τον ίδιο εφιάλτη;

Ζήσαμε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, σε περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο, και η επούλωση των πληγών είναι ένας διαρκής αγώνας. Ξεκινήσαμε με την ανακούφιση των πυρόπληκτων και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, με άμεσα μέτρα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Προχωράμε με το ευρύτατο σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, που καταρτίζει και υλοποιεί η επιτροπή Μπένου κατ’ εντολή του πρωθυπουργού. Όσον αφορά την πορεία των έργων θωράκισης και αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών,τα αντιδιαβρωτικά έχουν ολοκληρωθεί και άμεσα ξεκινούν και τα μεγάλα αντιπλημμυρικά. Σε χρόνο-ρεκόρ ξεκίνησαν τα έργα, έναν μήνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Τέσσερις μήνες μετά, έχουν ολοκληρωθεί τα αντιδιαβρωτικά σε ποσοστό της τάξης του 90%. Έχουν πιστωθεί πάνω από 40 εκατ. ευρώ για τα αντιπλημμυρικά. Έχουν ήδη διαθέσει 12,5 εκατ. ευρώ από την πρώτη αρωγή, καταβλήθηκαν οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις επιχορήγησης στους δύο δήμους που ξεπερνούν τα 13,4 εκατ. ευρώ. Έχουν ενισχυθεί και οι συνεταιρισμοί των ρητινοσυλλεκτών και έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που θα λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ τον μήνα.

Στο μέτωπο της αντιπυρικής προστασίας τώρα, προωθούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος συγκεκριμένες δράσεις, όπως ο καθαρισμός δασικών οικοσυστημάτων και η δημιουργία νέων αντιπυρικών ζωνών και η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου. Στη «μάχη» της πρόληψης έχει ριχτεί και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που αναδιατάσσεται. Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και όλους όσοι φυσικά συνεισφέρουν στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο