Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στη μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη επιβολής κατάπαυσης πυρός.

Βάσει του γαλλικού δίκτυο «BFMTV» και την εφημερίδα «Le Parisien», οι δύο πολιτικοί άνδρες μίλησαν στο τηλέφωνο επί δύο ώρες και δέκα λεπτά.

Όπως ανέφερε το Κρεμλίνο, κατά τη συνομιλία τους, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τη Δύση να σταματήσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, ενώ στην πορεία ανακοίνωση για τη συνομιλία των δύο ηγετών, εξέδωσε και το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, εστίασε στις επιπτώσεις της ρωσικής επιθετικότητας, ενώ απηύθυνε νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Ο Μακρόν, εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την κατάσταση στο Ντονμπάς και τη Μαριούπολη, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων εκκένωσης από το εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ.

Συγκεκριμένα, κάλεσε τη Ρωσία να δώσει τέλος στην καταστροφική επιθετικότητα και να αναλάβει τις ευθύνες της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρο συνομίλησε και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και εξέφρασε τη δέσμευσή του για στρατιωτική στήριξη.

Σύμφωνα με τις «διαρροές» του Κρεμλίνου στο πρακτορείο Tass, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε στον Πούτιν την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μίας διεθνούς επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο της Ρωσίας να ρίχνει την βασική ευθύνη στις Δυτικές κυρώσεις προς την χώρα του.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η Δύση μπορεί να βοηθήσει τα μπει τέλος στα «εγκλήματα πολέμου (και) τις μαζικούς βομβαρδισμούς πόλεων και οικισμών στο Ντονμπάς» που οδηγούν, όπως είπε,  σε απώλειες αμάχων.

Η Ρωσία, αρνείται ότι οι δικές της δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον θάνατο  αμάχων σε αυτούς που αποκαλεί εθνικιστές και «νεοναζί», ισχυρισμό τον οποίο απορρίπτει το Κίεβο και η Δύση.

«Η Δύση μπορεί να βοηθήσει να τεθεί τέλος σ’ αυτές τις φρικαλεότητες με το να ασκήσει επιρροή στην κυβέρνηση του Κιέβου και να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία», μεταδίδει το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τις δηλώσεις του Κρεμλίνου.

Αν και από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, Πούτιν και Μακρόν είχαν τακτική τηλεφωνική επικοινωνία, την τελευταία φορά που είχαν μιλήσει ήταν σχεδόν πριν από πέντε εβδομάδες, στις 29 Μαρτίου.