Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στα έργα που δρομολογούνται στη Σαλαμίνα αλλά και στην οικονομική εξυγίανση του νησιού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος, μιλώντας στο «Π».

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νησί της Σαλαμίνας. Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης με τον πρωθυπουργό. Τι του θέσατε;

Πράγματι, ήταν τιμή για το νησί μας η επίσκεψη του κ. πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα συνοδευόταν από τρεις υπουργούς, τον κ. Πέτσα, την κα Μιχαηλίδου και την κα Συρεγγέλα. Στη συζήτησή μας με τον πρωθυπουργό, μιλήσαμε για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Σαλαμίνας, για την οικονομική εξυγίανση του δήμου που πέτυχαμε, για τις εντάξεις των προτάσεων που έχουμε υποβάλει στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και για τις ανάγκες ενίσχυσης των υποδομών του νησιού.

Πώς επιτεύχθηκε ο στόχος της εξόδου του Δήμου Σαλαμίνας από το οικονομικό παρατηρητήριο;

Με πολλή δουλειά από όλους μας και με τη στήριξη του υπουργείου Εσωτερικών. Η Σαλαμίνα ήταν ο πρώτος δήμος της χώρας που πτώχευσε το 2015. Αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου τον Σεπτέμβρη του 2019 και διαπιστώσαμε έλλειμμα κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2020, ύψους 5,9 εκατ. ευρώ. Με προγραμματική συμφωνία με τον κ. Θεοδωρικάκο το 2020, που ανανεώθηκε με τον κ. Πέτσα το 2021, εξασφαλίσαμε το ποσό αυτό. Με πολλή δουλειά όλων μας στον δήμο, με μείωση των δαπανών, με αύξηση των χρηματοδοτήσεων που εξασφαλίσαμε, ώστε να μην απαιτείται η χρησιμοποίηση των ιδίων δαπανών του δήμου για να κάνουμε έργα, με συνετή διαχείριση των οικονομικών, καταφέραμε και το 2022 συντάξαμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για πρώτη φορά μετά το 2014, χωρίς να χρειαστούμε την οικονομική στήριξη του υπουργείου.

Είστε στο μέσον της θητείας σας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα; Πώς εξελίσσεται το δημοτικό έργο;

Είμαι σαφέστατα ικανοποιημένος από την έως τώρα πορεία της δημοτικής μας αρχής. Πέραν της οικονομικής εξυγίανσης του δήμου, πετύχαμε να βελτιώσουμε ιδιαίτερα την καθημερινότητα των κατοίκων, να εξασφαλίσουμε σημαντικότατες χρηματοδοτήσεις για μεγάλα έργα, αρκετά εκ των οποίων ήδη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, και να ενισχύσουμε τον κοινωνικό ρόλο του δήμου. Όλα αυτά μάλιστα σε περίοδο πανδημίας, αφού, από τα δυόμισι έτη της έως τώρα διοίκησής μας, μόλις τους πρώτους έξι μήνες διοικήσαμε με φυσιολογικές συνθήκες. Πανδημία σημαίνει ουσιαστική υπολειτουργία όλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθυστερήσεις σε έργα, μελέτες, διαγωνισμούς, διαδικασίες, μείωση εσόδων των δήμων και αύξηση των εξόδων.Παρ’ όλα αυτά, τα καταφέραμε έως τώρα και συνεχίζουμε. Η καθαριότητα πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, είμαστε πρωτοπόροι στην ανακύκλωση, στα σχολεία μας γίνονται συνεχώς έργα ουσίας, στο σοβαρό θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς έχουμε πάρει πρωτοβουλίες και έχουμε κάνει δράσεις πρωτοποριακές, όχι μόνο για τον δήμο, αλλά και για όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόκτηση ασθενοφόρου για τα ασθενή ή τραυματισμένα ζώα. Έχουμε εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα και ήδη υλοποιούμε μεγάλα έργα υποδομών, όπως δίκτυα αποχέτευσης, έργα οδοποιίας, ανακατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, δημιουργία υπερσύγχρονου ψηφιακού πάρκου πολιτισμού. Σημαντικός αρωγοί μας στην προσπάθειά μας αυτή και η Περιφέρεια Αττικής και ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης.

Πώς «απαντάτε» ως διοίκηση του Δήμου Σαλαμίνας σε ζητήματα που άπτονται στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι η καθαριότητα και η κοινωνική πολιτική;

Η καθημερινότητα έχει τεράστια σημασία για μας. Όπως ανέφερα νωρίτερα, στην καθαριότητα έχουμε κάνει άλματα προόδου. Δουλεύουμε σκληρά και με πρόγραμμα και ένα τόσο μεγάλο ζήτημα για όλους τους δήμους, και ιδιαίτερα για αυτούς που τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός τους, όπως η Σαλαμίνα, που έχει μπει στη σωστή κατεύθυνση. Πλέον πρωταγωνιστούμε στην ανακύκλωση, αφού λειτουργούμε την ανακύκλωση σε όλα της τα ρεύματα (ενώ έως το 2019 δεν γινόταν καν ανακύκλωση στη Σαλαμίνα), και μάλιστα είμαστε σε πολλές κατηγορίες πρωτοπόροι ανάμεσα σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, θεωρώ ότι η ανάγκη να αναπτύξουν οι δήμοι τον κοινωνικό τους ρόλο είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Ως Δήμος Σαλαμίνας από το 2019 υπερδιπλασιάσαμε τους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου, ξεκινήσαμε το «κουτί του φοιτητή», δίνοντας κάθε μήνα ένα κουτί με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε όλους τους φοιτητές του νησιού που σπουδάζουν στην επαρχία. Ιδρύσαμε μια σπουδαία δομή, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναίκας, για γυναίκες που έχουν υποστεί βία. Με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό παρέχουμε ψυχολογική, νομική, εργασιακή, κοινωνική υποστήριξη σε γυναίκες που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Ήδη σε ενάμισι έτος λειτουργίας έχουμε εξυπηρετήσει σχεδόν 300 γυναίκες. Ιδρύσαμε επίσης το Κέντρο Κοινότητας, εξυπηρετώντας εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε την επανεκλογή σας στις αυτοδιοικητικές εκλογέςτο2023;

Σαφέστατα θα θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση των συμπολιτών μου στις εκλογές του 2023. Οι συνεργάτες μου και εγώ έχουμε δουλέψει πολύ, έχουμε προγραμματίσει σπουδαία πράγματα για το νησί μας, έχουμε καταφέρει να βάλουμε τη Σαλαμίνα σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Θέλουμε λοιπόν να έχουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Στη Σαλαμίνα, στο τέλος της επόμενης θητείας μας ως δημοτική αρχή, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Άλλωστε, με αυτήν τη δέσμευση εκλεχθήκαμε. Να τα αλλάξουμε όλα. Δεν θα σταματήσουμε λοιπόν πριν υλοποιήσουμε την υπόσχεσή μας αυτή.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο