Ελέγχους στις πλατφόρμες συναλλαγών και εμπορίου του φυσικού αερίου για τυχόν άσκηση πρακτικών που καταστρατηγούν και χειραγωγούν την αγορά, διενεργούν οι υπηρεσίες της Κομισιόν, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, στην ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, στη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το ίδιο ισχύει και για τα επιμέρους στοιχεία τιμολόγησης, τα οποία προστίθενται στα ορυκτά καύσιμα.

«Οι υπηρεσίες μας εποπτεύουν τις εξελίξεις στην αγορά και αν παρατηρηθεί η οποιαδήποτε χειραγώγηση θα προβούμε στη λήψη άμεσων μέτρων» είπε η κ. Σίμσον, ενώ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η επίτροπος Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ κινείται στην κατεύθυνση λήψης μέτρων με γνώμονα τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά, εξαιτίας της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου» και «παρέπεμψε μάλιστα στην πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) την οποία η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη για τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης».

Η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι «οι παρεμβάσεις του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, στοχεύουν σε μέσο- και μακρο-πρόθεσμα μέτρα και λύσεις στο πρόβλημα των τιμών» και ζήτησε «τη λήψη βραχυπρόσθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

«Δεν έχουμε κάρτες “ballader”, ώστε η δυναμική των αυξημένων τιμών να διαφοροποιηθεί στο άμεσο μέλλον», διευκρίνισε η κ. Σίμσον, η οποία, όπως αναφέρεται, ανακοίνωσε ότι «θα υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις από την ΕΕ έως τα τέλη Μαΐου», τονίζοντας ότι «ένα ακόμη μέτρο το οποίο η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή μπορεί να χρησιμοποιήσει είναι η πλατφόρμα όπου θα συγκεντρωθεί το σύνολο της ευρωπαϊκής ζήτησης και τα κράτη μέλη θα μπορούν να συμμετάσχουν στα κοινά προγράμματα αγορών, συνθήκη η οποία θα επιτρέψει στις εταιρείες μας να βρουν εναλλακτικούς παρόχους φυσικού αερίου σε πιο ανταγωνιστικές τιμές».