Σημαντικά θέματα που απασχολούν τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης στο Στρασβούργο του Αντιπροέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Έλληνα Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινά.

Συγκεκριμένα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της πανδημίας, την κλιματική και ενεργειακή κρίση, καθώς και στην ανάγκη διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου διαχείρισης των θεμάτων που απασχολούν σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τις κοινωνίες και τους πολίτες.

Κοινή διαπίστωση και των δύο πλευρών ήταν ότι μέσα από σημαντικές κρίσεις, όπως η διαχείριση της πανδημίας, η Ε.Ε. βγαίνει ισχυρότερη και περισσότερο θωρακισμένη. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η ενιαία πολιτική εμβολιασμού καθώς και η καθιέρωση κοινού  σχεδίου για τον περιορισμό των επιπτώσεων του COVID. Αντίστοιχα ο κ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου και σε ζητήματα που σχετίζονται με την πρόληψη της υγείας, αλλά και με θέματα που αφορούν στην ενεργειακή και κλιματική κρίση.

Ο κ. Σχοινάς, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο διαμόρφωσης ενιαίων κανόνων καθώς και στην ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνολογίας για την καλύτερη χρήση επιστημονικών συμπερασμάτων σε επίπεδο υγείας αλλά και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Επιπλέον δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των ζητημάτων που απασχολούν την Ε.Ε. είναι κομβικός. Κατά τη συζήτηση υπογραμμίστηκε και η ιδιαίτερη βαρύτητα της  Έκτακτης Συνόδου Κορυφής η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 30-31 Μαΐου. Στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή άμυνα και η ενέργεια.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, από την πλευρά του επισήμανε ότι  η αυτοδιοίκηση έχει «βάλει πλάτη» πολλές φορές για την αποτελεσματική διαχείριση θεμάτων που αφορούν τόσο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, όσο και την υγεία, την πρόληψη και συνολικά την ανάπτυξη. Όπως τόνισε, «απαιτείται μία ενιαία πολιτική διαχείρισης με όρους ισοτιμίας και δικαιοσύνης για όλα τα κράτη-μέλη».

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης  τόνισε τα εξής:

«Σήμερα είχα τη χαρά να βρεθώ και να συνομιλήσω με τον κ. Σχοινά, ένα σημαντικό Έλληνα,  ο οποίος με την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις γνώσεις του, στηρίζει την Ελλάδα και την Αττική μας στην Ευρώπη. Είναι κοινή μας διαπίστωση ότι τα όργανα της Ε.Ε. αποτελούν τον ισχυρότερο σύμμαχο μας με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη  διαμόρφωση μιας σταθερής στρατηγικής σε μείζονα ζητήματα, όπως η υγεία, η κλιματική κρίση, το ενεργειακό, η πρόληψη  και η κοινωνική συνοχή. Όπως αποδεικνύεται μέσα από τις δυσκολίες που διαχειρίζεται η Ευρώπη, όταν τα μέλη της και ο μηχανισμός της έχει συνοχή το μέτωπο απέναντι στην αντιμετώπιση των δυσκολιών γίνεται ισχυρότερο και έχει απτά αποτελέσματα στη ζωή και στο επίπεδο διαβίωσης όλων των ευρωπαίων πολιτών. Τοπική Αυτοδιοίκησή, Κεντρική Διοίκηση και Ευρωπαϊκά Όργανα συνεργαζόμαστε στενά προς όφελος των πολιτών μας και της ανάπτυξης. Αφήσουμε πίσω τη στασιμότητα και την αδράνεια, και κοιτάμε μπροστά για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος  για τα παιδιά μας και συνολικά τους ευρωπαίους πολίτες».