Στη Σύνοδο Πρυτάνεων των Πρυτάνεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, έδωσε το «παρών» η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Ο νόμος-πλαίσιο που παρουσίασε η κυρία Κεραμέως στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, την οποία και επισκέφθηκε, περιλαμβάνει δυνατότητες και ευελιξία για φοιτητές και καθηγητές, καθώς και ένα «εσωτερικό Erasmus» -όπως αναφέρεται- στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Κατά την 99η Σύνοδο Πρυτάνεων έλαβαν μέρος επίσης ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος, ο γενικός γραμματέας Αποστόλης Δημητρόπουλος, καθώς και πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων.

Κεραμέως: Παρουσίασε στοιχεία που αφορούν στις εξής θεματικές
Θέσεις προσωπικού ΑΕΙ: Παρουσιάστηκε η πορεία των προκηρύξεων για τις 1.450 θέσεις μελών ΔΕΠ που έχουν δοθεί από το 2019 έως σήμερα, με τις οποίες διαμορφώθηκε θετικό ισοζύγιο +132 θέσεων. Η υπουργός προσέθεσε ότι έχει εγκριθεί και η κατανομή 2.000 αμειβόμενων θέσεων για την απασχόληση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, επικουρικά του εκπαιδευτικού έργου του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-222, με συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 2.600.000 ευρώ.

Χρηματοδότηση: Η Ν. Κεραμέως ενημέρωσε τη Σύνοδο για την καταβολή της επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών στα ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι φέτος για πρώτη φορά μετά το 2009 η συνολική τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ αυξάνεται κατά σχεδόν 15%, και για πρώτη φορά μετά το 2015 ξεπερνάει τα 105 εκατ. ευρώ, όταν επί σειρά ετών παρέμενε γύρω στα 90-93 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, όσον αφορά το ΕΣΠΑ, μέσα σε 2,5 περίπου χρόνια καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια με αποτέλεσμα αφ’ ενός τη χρηματοδότηση δράσεων Ανώτατης Εκπαίδευσης από το 2019 (νέες και επεκτάσεις υφιστάμενων) με δικαιούχους τα ΑΕΙ, συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 261 εκατομμυρίων ευρώ, αφ’ ετέρου τον τετραπλασιασμό σχεδόν της απορρόφησης στις δράσεις Ανώτατης Εκπαίδευσης, από το 20,31% το 2019 στο 78,27 % σήμερα.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προχωρά η επιχειρησιακή προετοιμασία των έργων, τα πιο ώριμα εκ των οποίων αφορούν: 70 συμπράξεις ερευνητικής αριστείας, 250 υποψηφιότητες για επισκέπτες καθηγητές, 249 βιομηχανικά διδακτορικά, συνολικού προϋπολογισμού 259,88 εκατ. ευρώ.

Ως προς τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η υπουργός ανέφερε ότι υλοποιούνται έργα ύψους 295 εκατ. ευρώ που αυξάνουν τον αριθμό των κλινών κατά 5.456 σε τρία πανεπιστήμια της χώρας, και ότι το υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την αρμόδια γενική γραμματέα ΣΔΙΤ για τις προτάσεις των ΑΕΙ για νέα έργα.

 

Εξωστρέφεια: Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων, η δυναμική συμμετοχή στον παγκόσμιο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η εδραίωση της χώρας μας ως κόμβου γνώσης και εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα. Οι κοινές προσπάθειες από το Υπουργείο και τα πανεπιστήμια σε αυτή την κατεύθυνση έχουν αποδώσει ήδη καρπούς.

Ενδεικτικά:

Το πρώτο βήμα έγινε με την απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης νέων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, ενώ το νέο νομοσχέδιο θα εξασφαλίζει περαιτέρω δυνατότητες διεθνοποίησης των Ιδρυμάτων μας.
Ένα ακόμη βήμα ήταν η σημαντική συμμετοχή των ΑΕΙ σε δράσεις εξωστρέφειας. Ήδη προχωρούν διεθνείς συνέργειες:
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, επτά πανεπιστήμια έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Αθηνών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Αιγαίου, Θεσσαλίας), από τον Δεκέμβριο του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με 29 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και μέλη της Ivy League, ενώ προγραμματίζεται η 1η επίσκεψη αντιπροσωπείας αμερικανικών πανεπιστημίων το ερχόμενο φθινόπωρο στη χώρα μας, που είχε αναβληθεί λόγω των περιορισμών της πανδημίας, αντίστοιχο πρόγραμμα συνεργασίας δρομολογήθηκε και μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ προχωρούν, επίσης, οι συνεργασίες με κινεζικά πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα χρηματοδοτούνται δράσεις εξωστρέφειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με άλλα 60 εκατ. ευρώ για την προσέλκυση ακαδημαϊκών από πανεπιστήμια της αλλοδαπής στην Ελλάδα (visiting professorship scheme), ενώ μέσω ΕΣΠΑ προκηρύχθηκε και σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση δράσεων για την Διεθνοποίηση των ΑΕΙ.
Κεραμέως: Τα ΑΕΙ μας να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη
Η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε σχετικά: «Η 99η Σύνοδος Πρυτάνεων αποτέλεσε μία ακόμη ευκαιρία διαλόγου με τους επικεφαλής των πανεπιστημίων μας, με τους οποίους είμαστε σε διαρκή επικοινωνία στο πλαίσιο της κοινής μας προσπάθειας για περαιτέρω αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, για περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για την ακαδημαϊκή μας κοινότητα, τους φοιτητές, τους ερευνητές, το διδακτικό μας προσωπικό.

Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε όλα τα απαραίτητα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε τα ΑΕΙ μας να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη. Ανοιχτοί ορίζοντες, νέες ευκαιρίες, πιο λαμπρό παρόν και μέλλον για τους νέους μας και για το ελληνικό πανεπιστήμιο».

 

Επισκέψεις της υπουργού σε σχολεία όλων των βαθμίδων στα Ιωάννινα
Επισκέψεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων, στα Ιωάννινα, πραγματοποίησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου -όπως τόνισε η Ν. Κεραμέως- να έχει γόνιμο διάλογο με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

«Προ των πυλών υπάρχει ένας νόμος πλαίσιο για τα πανεπιστήμια», ανέφερε η υπουργός και σημείωσε πως ήδη έχει συζητήσει για το μεγαλύτερο μέρος το ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται, όπως για το «εσωτερικό Εrasmus», το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές να παρακολουθήσουν μαθήματα για 6 μήνες σε κάποιο άλλο τμήμα από εκείνο στο οποίο φοιτούν, προκειμένου να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να αποφασίσουν τι τους ενδιαφέρει.

Για παράδειγμα, όπως είπε, ένας φοιτητής στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, μπορεί να παρακολουθήσει 6 μήνες ένα Τμήμα Οικονομικών και να αποφασίσει τι τον ενδιαφέρει.

Το πνεύμα του νομοσχεδίου, τόνισε η κυρία Κεραμέως, «είναι περισσότερες δυνατότητες για τα παιδιά μας, μεγαλύτερη ευελιξία για τους καθηγητές μας και ένα πιο αξιοκρατικό και διαφανές πλαίσιο λειτουργίας συνολικά για τα πανεπιστήμιά μας».

Σε ερώτηση για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, η υπουργός, απάντησε πως υπάρχουν ζητήματα υπό διευθέτηση, το πρώτο βήμα είναι η δημόσια διαβούλευση, και προσέθεσε ότι έχουν γίνει εκτενείς συζητήσεις με όλους τους πρυτάνεις.

Αναφορικά με το πλαίσιο για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Έχουμε περάσει στη 2η χρονιά, ένα μέτρο το οποίο θεσπίστηκε όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί. Θυμίζω προ της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορούσε κάποιος να εισαχθεί με βαθμό 0,6 στα 20- και αυτό ήταν κατά τη γνώμη μας προβληματικό πρώτα από όλα για τους ίδιους τους υποψηφίους φοιτητές, γιατί οι πιθανότητες για ένα παιδί που εισάγεται με 1 στα 20 στο πανεπιστήμιο να φοιτήσει και να αποφοιτήσει, όπως καταλαβαίνετε, είναι απειροελάχιστες.

Εμάς μας νοιάζει:

1ον να δίνουμε πραγματικές προοπτικές,
2ον να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο το πανεπιστήμιο,
3ον να έχουμε απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.
Σημαντική παράμετρος του μέτρου που εφαρμόστηκε από πέρυσι όπως είπε η υπουργός, είναι ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια, το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, μπορεί να διαμορφώσει τη φυσιογνωμία που θέλει.

Για την τράπεζα θεμάτων, που «εφαρμόζεται και σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», η υπουργός τόνισε πως το μετρό στοχεύει στην κάλυψη της ελάχιστης διδακτικής ύλης, εξασφαλίζει την ισονομία στις εξετάσεις, δίνει μία ευελιξία τους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν μία σειρά θεμάτων, ενώ είναι ένα μέτρο «το οποίο στοχεύει στην εξασφάλιση περισσότερων εφοδίων για τα παιδιά».