Κλείδωσαν οι λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου για δραστικές μειώσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Τις ανακοινώσεις θα κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός.

Ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις που γίνονταν καθημερινά το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, χθες, οριστικοποιήθηκαν όλες οι παράμετροι και η πολιτική πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση επίσπευσε τις ανακοινώσεις.

Στόχος, σύμφωνα με πηγές, είναι η τιμή της κιλοβατώρας να διαμορφωθεί στα 15 λεπτά με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να υποχωρήσουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή η κρατική παρέμβαση θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους λογαριασμούς, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες προκαλούσαν …ηλεκτροπληξία στους καταναλωτές μόλις τους άνοιγαν.

Είναι ειλημμένη η απόφαση για οριζόντια παρέμβαση, ανεξαρτήτως καταναλώσεων, έτσι ώστε να καλυφθούν και τα νοικοκυριά με μηνιαίες καταναλώσεις μεγαλύτερες από 300 KWh, που συνεχίζουν να παραλαμβάνουν λογαριασμούς-«φωτιά», αφού η κρατική επιδότηση δεν τα καλύπτει. Για να επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρξει ένα μεικτό σύστημα που θα διαμορφώσει πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που καθορίζει τις τιμές των παραγωγών ενέργειας και επιδότησης των καταναλωτών. Ειδικά για τον Μάιο προβλέπεται αυξημένη επιδότηση ώστε να μειωθούν σε πρώτη φάση οι τιμές, ενώ το νέο σύστημα θα ισχύσει από τον Ιούνιο. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρονταν και σε πιθανή αναδρομική ισχύ των νέων μέτρων, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει και την διευκόλυνση ειδικά των πιο αδύναμων νοικοκυριών να εξοφλήσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς σε περισσότερες δόσεις με κύρια στόχευση να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν οριζόντια για όλους τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και δεν θα αφορούν μόνο την πρώτη κατοικία όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Το σχέδιο προβλέπει και φρένο στην ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει επιβαρύνει τους λογαριασμούς και έχει συγκεντρώσει και τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Το κόστος της συνολικής παρέμβασης αναμένεται να φτάσει στα 2,5 δισ. ευρώ και θα έχει ορίζοντα μέχρι το τέλος του έτους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθούν και την επόμενη χρονιά εφόσον κριθεί απαραίτητο και συνεχιστεί το ξέφρενο ράλι στην ενέργεια.

Οι πηγές χρηματοδότησης θα είναι τρεις. Ο κρατικός προϋπολογισμός που θα σηκώσει και το μεγαλύτερο βάρος, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο ήδη συνεισφέρει στις επιδοτήσεις που δίνονται σήμερα και τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας που θα ανακοινωθούν άμεσα αφού η ΡΑΕ φέρεται να έχει ολοκληρώσει τον υπολογισμό τους.

Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι απαιτείται και μια ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά ενέργειας καθώς η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην ολότητα της από κάθε κράτος μέλος χωριστά. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επίγνωση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία από τους φουσκωμένους λογαριασμούς και έκριναν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τις Βρυξέλλες και πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα. Έτσι, η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου θα είναι άμεση και τα όποια μέτρα αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής στο τέλος του μήνα είτε θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά ως προς αυτό είτε θα συμβάλουν στην χρηματοδότηση του.

Πηγή: iefimerida.gr