Η Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είναι η ακόλουθη:

Νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες,

Μετά από τα χρόνια της πανδημίας, ήρθε η ώρα να τα ξαναπούμε και να κοιταχτούμε στα μάτια, υπερήφανοι που ανήκουμε σε αυτή την παράταξη, που ιδρύθηκε πριν από 48 χρόνια, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και είναι αυτή η διαδρομή που μας θυμίζει ότι είμαστε σ’ ένα κόμμα, το οποίο παραμένει νέο γιατί καταφέρνει και προσαρμόζεται και συνδυάζει πάντα, οτιδήποτε ριζοσπαστικό και καινοτόμο με την τήρηση των αξιών και των αρχών μας και με όσα παραδοσιακά στοιχεία είναι αυτά που πρέπει να διατηρούμε στο πέρασμα των χρόνων.

Και πραγματικά, ακούγοντας χθες, τον πρόεδρό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να μιλάει για ένα σχέδιο από τώρα μέχρι τις εκλογές, τον επόμενο χρόνο, αλλά και για την 10ετία που έρχεται, σκέφτομαι τι είναι αυτά τα στοιχεία τα οποία πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας. Κατ’ αρχάς, ότι δεν χάσαμε ποτέ τον προσανατολισμό μας, γιατί η πυξίδα μας δείχνει πάντα ότι ανήκουμε στη Δύση, γιατί πιστεύουμε στην Ειρήνη, στη Δημοκρατία, στο Κράτος Δικαίου, στην Κοινωνική Δικαιοσύνη. Θέματα, δηλαδή, που μας δείχνουν πάντα ποιος είναι ο δρόμος για να έχουμε τις σωστές απαντήσεις και να απαντάμε με ρεαλιστικές λύσεις σε σύνθετες προκλήσεις. Και πράγματι, σκεπτόμενος αυτές τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα αρκετά χρόνια, νομίζω ότι μπορούμε να συμπυκνώσουμε σε δύο άξονες και τέσσερις λέξεις, απαντήσεις που πρέπει να βρούμε, ώστε να εξακολουθούμε να είμαστε αυτό που είμαστε και σήμερα: Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Και αυτές είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή. Θα ξεκινήσω με την λέξη «ανάπτυξη», γιατί δεν έχει νόημα κανένας επιθετικός προσδιορισμός, αν δεν καταφέρουμε το ζητούμενο, να μεγαλώνει η «πίτα», από την οποία σιτιζόμαστε όλοι. Πώς θα μεγαλώσει; Συνεχίζοντας να κάνουμε βασικές τομές εκεί που απαιτούνται και όχι ν’ αλλάζουμε για ν’ αλλάξουμε πράγματα που δούλεψαν, αλλά για να βελτιώνουμε πράγματα που δεν δουλεύουν. Και πραγματικά, για να φέρουμε ανάπτυξη στον τόπο χρειάζεται πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμη, προσθέτοντας σε αυτά που έγιναν ήδη. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν, να μην μπορούμε να συνδυάσουμε σωστά, όλες αυτές τις επενδύσεις που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, με σωστές χρήσεις γης, ώστε ν’ αποτυπώνεται πού θέλουμε να κάνουμε από ένα σπίτι, μέχρι ένα εργοστάσιο, και από μία μαρίνα μέχρι ένα οποιοδήποτε ξενοδοχείο. Έχουμε πολλά να κάνουμε. Το Σύνταγμά μας δεν είναι αναχρονιστικό, εμείς πολλές φορές έχουμε αγκυλωθεί σε πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχουμε ξεπεράσει, κοιτώντας μπροστά. Επομένως, χρειάζεται τόλμη, προκειμένου να προχωρήσουμε σ’ έναν συνδυασμό επενδύσεων που θα έρθουν από έξω και θα αξιοποιήσουν αυτό το οποίο ξέρουμε όλοι, ότι δηλαδή ζούμε στην ομορφότερη γωνιά του πλανήτη.

Χρειάζεται, επίσης να δούμε πώς θα απεγκλωβίσουμε την εργασία για να αναβαθμίσουμε την παραγωγικότητα, να συνδυάσουμε δηλαδή αυτούς τους τρεις πόρους με έναν τρόπο που θ’ αυξήσει το εισόδημα για όλους. Μ’ έναν τρόπο ο οποίος θα είναι έτσι κατανεμημένος, ώστε κανείς να μη μένει πίσω. Και θα ‘θελα να πω δύο λόγια μόνο, για το πώς αυτό μπορεί να συνδυαστεί. Πρώτον, να είμαστε προβλέψιμοι. Δεν χρειάζεται να αιφνιδιάζουμε κανέναν, αλλάζοντας συνεχώς πολιτικές, όπως παράδειγμα στην φορολογική πολιτική, είμαστε μια κυβέρνηση που πιστεύουμε στους λιγότερους φόρους, είμαστε μια παράταξη που πιστεύουμε στη δημιουργικότητα των Ελλήνων. Άρα καταλαβαίνουμε ότι μπορούν εκείνοι να διαθέσουν καλύτερα τα ευρώ που τους περισσεύουν στην τσέπη τους, παρά να μεταφέρονται σε μία απρόσωπη γραφειοκρατία.

Επομένως, ναι, στην μείωση των φόρων, τολμηρά, χωρίς υπαναχωρήσεις, και με μια σταθερότητα που θα έχει να κάνει με το πώς βλέπει κανείς τα ευρώ που επενδύει στην Ελλάδα ν’ αυγατίζουν τα επόμενα χρόνια. Τέτοιου είδους μειώσεις, επιτρέψτε μου να πω, πρέπει να είναι ριζικές, όχι διακοσμητικές. Στο εισόδημα, για παράδειγμα, έχουμε έναν εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή πλέον 9% για χαμηλά εισοδήματα, αλλά η φορολογική κλίμακα εξακολουθεί να είναι αρκετά μεγάλη και επιβαρυντική. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τα επόμενα χρόνια μειώσεις φόρων, οι οποίες θα φέρουν έναν μέσο φορολογικό συντελεστή κοντά στο 20%. Δεν είμαστε πολύ μακριά από χώρες που το έκαναν, αρκεί να το τολμήσουμε. Οι ασφαλιστικές εισφορές, κρατάνε τους ανθρώπους έξω από την αγορά εργασίας, μειώθηκαν πολύ, αλλά κυρίως για τους νέους μας μπορούν να μειωθούν κι άλλο. Και μίλησε χθες ο Πρωθυπουργός για την μείωση που έρχεται να προστεθεί στις 3,7 ποσοστιαίες μονάδες που μειώθηκαν ήδη οι ασφαλιστικές εισφορές. Οι έμμεσοι φόροι, όπως ο Φ.Π.Α. που εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, καθιστώντας τη χώρα μας μη ανταγωνιστική, σε θέματα όπως είναι για παράδειγμα η ναυαρχίδα μας, ο τουρισμός.

Δεν μπορεί να έχουν άνθρωποι στη γειτονιά μας, φίλες και φίλοι, φορολογικό συντελεστή για την εστίαση ή για τον τουρισμό στο 9% και εμείς να παλεύουμε με 13% ή 23%. Χρειάζεται τόλμη, μπορούμε να το κάνουμε και ο κόσμος θα ανταποκριθεί και θ’ αποδώσει δίκαια αυτά που πρέπει, ένα δίκαιο δηλαδή τμήμα από τον κόπο του. Και, ναι, αυτή είναι μια ατζέντα για τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, θέλουμε αυτή να είναι βιώσιμη. Και πώς θα γίνει αυτό; Κατ’ αρχάς με το να συνδυάζει την αρχαία ελληνική λέξη για την «αειφορία», δηλαδή να σεβόμαστε το περιβάλλον και τους πόρους που εκμεταλλευόμαστε για να παράξουμε κάτι περισσότερο και να ζήσουμε όλοι καλύτερα, εμείς και τα παιδιά μας. Αλλά αυτό για να γίνει, χρειάζεται να είμαστε σαφείς, με περιβαλλοντικούς κανόνες που θα τηρούνται από όλους, με ρυθμιστικό πλαίσιο που θα είναι καθαρό, με ελεγκτικούς μηχανισμούς που δεν θα είναι διεφθαρμένοι. Ζητήματα, δηλαδή, που έχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης και ευτυχώς, αυτή η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει τέτοιου είδους μηχανισμούς, όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ο Εσωτερικός Έλεγχος, θέματα τα οποία ειπώθηκαν και πριν και μπορούν να μας κάνουν αισιόδοξους ότι μπορούμε να πάμε πιο μπροστά σ’ ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα προστατεύει πρώτα και κύρια το περιβάλλον, πάνω στο οποίο χτίζουμε. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να μην προωθούμε δράσεις που ξέρουμε όλοι ότι, όχι μόνο περιβαλλοντικά θα φέρουν καλύτερες ημέρες για τον πλανήτη μας, αλλά και σήμερα εισοδήματα και δουλειές. Θέματα όπως η ηλεκτροκίνηση, η ανακύκλωση, ζητήματα φωτοβολταϊκών, και είμαι χαρούμενος που για όλα αυτά, στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε εργαλεία, όπως το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Έχουμε δράσεις ανακύκλωσης για τους Δήμους, δράσεις ηλεκτροκίνησης, δράσεις που έχουν να κάνουν με την επένδυση φωτοβολταϊκών συστημάτων, για να μην πληρώνουμε υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και τελικά να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη. Δεν είναι θεωρία, είναι πράξη, αρκεί να την αγκαλιάσουμε πιο τολμηρά. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να ομιλούμε για κλιματική κρίση και να μιλάμε μόνο για θέματα μετριασμού.

Φίλες και φίλοι,

Θα είναι κατακλυσμιαίες οι επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια, οι οποίες, όμως, μπορούν να μεταφερθούν και να τις δούμε ως ευκαιρία, αν επενδύσουμε όχι μόνο στον μετριασμό, αλλά και στην προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Και εδώ μιλάμε -και είναι πολύ εύκολο να το δουν πολλοί από εσάς- για διάβρωση των ακτών μας. Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό και να το σταματήσουμε. Από την Χαλκιδική, που πήγα πρόσφατα, μέχρι την Κρήτη, και από τα νησιά μας, μέχρι πολλές ακόμη γωνιές της πατρίδας μας. Να επενδύσουμε σε θέματα που έχουν να κάνουν με υποδομές, από τα λιμάνια μας, μέχρι τα αεροδρόμιά μας, αλλά να έχουμε υπ’ όψη μας ότι αυτά πρέπει να είναι βιώσιμα για τα επόμενα χρόνια, όταν η κλιματική κρίση θα μας χτυπά πιο έντονα την πόρτα. Εκεί υπάρχουν πραγματικά επενδυτικές ευκαιρίες που φέρνουν δουλειές, και είναι μια ατζέντα για την δεκαετία που έρχεται.

Όσον αφορά στην κοινωνική συνοχή, ως προς τη συνοχή, αυτή είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει εάν δεν πιστεύουμε όλοι σε δύο βασικές αρχές που αυτό το κράτος πρέπει να εξασφαλίζει: την άμυνα και την ασφάλεια. Και είμαι υπερήφανος που συμμετέχω σε μία κυβέρνηση που φυλάει τα σύνορα της πατρίδας μας, που δείχνει ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και ότι μπορούμε εκεί όπου άλλοι κώφευαν, να ορθώσουμε ανάστημα και να πούμε ότι εμείς είμαστε εδώ να «φυλάττουμε Θερμοπύλες» της Ελλάδας και της Ευρώπης. Επίσης, δεν νοείται ασφάλεια, χωρίς ασφάλεια σε κάθε γειτονιά, και αυτή η ασφάλεια εμπεδώνεται μ’ ένα γενναίο πρόγραμμα αναδιάταξης των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε κάθε πολίτης σε κάθε γωνιά της πατρίδας να εμπεδώνει αυτό το αίσθημα ασφάλειας.

Ως προς την κοινωνική, έχει μεγάλη σημασία να δουν όλοι ότι αυτό το μέρισμα της ευημερίας και της ανάπτυξης που προανέφερα, μοιράζεται δίκαια, όταν έχουμε εκείνες τις υποδομές που βγάζουν τον δεύτερο εργαζόμενο από το σπίτι, που συνήθως είναι μια γυναίκα, προκειμένου ν’ αναζητήσει εργασία και ν’ αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα στο νοικοκυριό και μαζί να βοηθήσει μέσω της απασχόλησης την αύξηση του εισοδήματος της πατρίδας μας. Είναι εκείνες οι πολιτικές, που βοηθούν κάθε παιδί να βρίσκει θέση στον βρεφονηπιακό σταθμό, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Είναι εκείνες οι πολιτικές, που βρίσκουν φροντίδα οι μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας και πάλι απελευθερώνοντας εργαζόμενους στο σπίτι, αλλά χωρίς να είναι απομονωμένοι. Και όλες αυτές οι πολιτικές κοστίζουν, αλλά μπορούμε να επενδύσουμε σ’ αυτές. Εμείς, στο Υπουργείο Εσωτερικών, δίνουμε 310 εκατ. ευρώ τον χρόνο, για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή. Και όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, μας έλεγαν, πού θα βρεθούν τα χρήματα, ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού, εμείς λέγαμε, θα τα βρούμε, αρκεί να υπάρχει εμπιστοσύνη και προτεραιότητα. Και αυτό ακριβώς κάνουμε.

Και θα ήθελα, αγαπητή Πρόεδρε, να κλείσω λέγοντας ότι για να υπάρχει κοινωνική συνοχή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια χώρα με ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, και η αστική και περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να είναι ισόρροπη. Και αν δοκιμάσαμε τόσα χρόνια, εργαλεία όπως είναι το ΕΣΠΑ, ή εργαλεία από τη δεκαετία του ’80, τα λεγόμενα μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα, μέχρι σήμερα, και δεν έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις ανισότητες, τότε πρέπει να δοκιμάσουμε άλλα εργαλεία. Εγώ, πραγματικά, θα ήθελα να δω μία γραμμή να τραβάει την Ελλάδα, από την Ήπειρο μέχρι την Θράκη και να καθιερώνουμε πραγματικές οικονομικές ζώνες, που μπορούν να δίνουν επιπλέον κίνητρα, ώστε να μένει ο κόσμος στις ακριτικές μας περιοχές, να μεγαλουργήσει στον τόπο του και να είναι υπερήφανος που λέει ότι είναι Έλληνας, και τις επόμενες δεκαετίες.

Και σ’ όλα αυτά μπορεί να ηγηθεί αυτός που κρατά τον πυρσό αυτής της παράταξης στα χέρια του σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος ζητά την εμπιστοσύνη τη δική σας, μέσα από εσάς, η φωνή σας να γίνει αυτό που πραγματικά χρειάζεται, ώστε να μεταφερθεί στην ελληνική κοινωνία το έργο αυτής της Κυβέρνησης και έτσι να πάμε μπροστά και στις επόμενες εκλογές. Και στην επόμενη δεκαετία.

Σας ευχαριστώ πολύ.