Μια έμμεση απάντηση έδωσε στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, χωρίς να τον κατονομάσει, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφορικά με το τι συνιστά πατριωτισμό στην εξωτερική μας πολιτική.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, απάντησε, εμμέσως, στα όσα είπε πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ, εντοπίζοντας λάθη στην εξωτερική μας πολιτική και ειδικά στην πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας.

Από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε κατά «του λόμπι του κατευνασμού», το οποίο, όπως είπε, ζητά από την Ελλάδα κινήσεις κατευνασμού της Τουρκίας και όχι διεκδίκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Τι είπε ο Ν. Δένδιας για τον πατριωτισμό

«Γίνεται μια συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για τον πατριωτισμό που διατρέχει και κόμματα και παρατάξεις. Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οιουδήποτε. Αλλά υπάρχει ένα ερώτημα… Πώς όμως προσλαμβάνεται αυτός ο πατριωτισμός; Πολλές φορές στην ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες» σημείωσε με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών, και συνέχισε:

«Αλλά ας ξεχάσουμε το παρελθόν. Πρέπει να δούμε πώς νοηματοδοτεί ο καθένας, πέρα από κόμματα και παρατάξεις, τον πατριωτισμό όταν αναφέρεται σε αυτόν. Η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό. Ο στρουθοκαμηλισμός, επίσης, δεν συνιστά πατριωτισμό. Ιδίως από πολιτικούς του πατριωτισμού ως οπισθοδρομικό σύνδρομο εκχέει μία βαθύτατη ανασφάλεια. Θυμίζει το γνωστό πίσω στα κανόνια μας, ως εάν οι λέξεις θα μπορούσαν να προστατεύσουν τη χώρα».

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Εμείς πιστεύουμε σε έναν πατριωτισμό που πηγάζει από αυτοπεποίθηση, από βαθιά αίσθηση της ταυτότητάς μας. Έναν πατριωτισμό ανοικτό, εγκάρδιο, που εκπέμπει αυτοπεποίθηση. Έναν πατριωτισμό που έχει προσλάβει τα μεγάλα διακυβεύματα του 21ου αιώνα. Την ανάγκη να είναι ανοικτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή, και όχι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών. Να έχει αίσθηση του ευρύτερου γεωπολιτικού της ρόλου. Η Ελλάδα οφείλει να ανοίξει. Και αυτή η συμφωνία είναι ένα εργαλείο για να αισθανθούμε ασφαλείς εσωτερικά για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Πρέπει να μεγαλώσουμε την αντίληψή μας για τα πράγματα, και όχι να επανέλθουμε σε σύνδρομα φοβικά που τελικά μέσα από τον περιορισμό, αντί να μας ενδυναμώνουν, μας αποδυναμώνουν».