Στις αυξήσεις στα καύσιμα και στο εθνικό πρόγραμμα στήριξης των πολιτών αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου.

Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα είναι ένα ακόμα πρόβλημα, δίπλα σε αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας, που ήταν οξύ για όλη την κοινωνία και εξακολουθεί να είναι οξύ, συνέπεια όλων αυτών που ζούμε. Είμαστε απέναντι στην πιο επώδυνη συγκυρία τα τελευταία 40-50 χρόνια σε όλον τον κόσμο. Η Κυβέρνηση απέναντι σε αυτό και για την αγορά των καυσίμων, το προηγούμενο διάστημα πήρε μέτρα. Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία τώρα που φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει αρκετά. Συνεχώς γίνονται έλεγχοι. Το Παρατηρητήριο είναι ένα εργαλείο, από το οποίο μπορούμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα.

Έχουμε πει πολλές φορές ποια είναι η λογική και η προσέγγιση, με την οποία αντιμετωπίζουμε τα φορολογικά εργαλεία, σε ό,τι αφορά στη μείωση της τιμής. Για το πετρέλαιο κίνησης κάναμε αυτήν την απευθείας παρέμβαση στα διυλιστήρια, για να μειωθεί οριζόντια η τιμή για όλους 15 λεπτά. Είναι οι τιμές πολύ υψηλές. Οφείλουμε, όμως, να πούμε -για να έχουμε και μια αίσθηση της πραγματικότητας- πόσο υψηλότερες θα ήταν, αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις οι οριζόντιες, σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο και σε ό,τι αφορά στο επίδομα βενζίνης μέσω του Fuel Pass, της κάρτας και της απευθείας ενίσχυσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς, για τους καταναλωτές. Παρακολουθούμε, προφανώς, τις τιμές έτσι όπως διαμορφώνονται στην αγορά.

Για το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης των πολιτών

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια το οποίο καλύπτει το σύνολο της κοινωνίας. Ένα πρόγραμμα για την ενέργεια, που από τον Ιούλιο και μετά, με τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφώνονται οι τιμές, επί της ουσίας αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Θα υπάρχει μία μείωση των αυξήσεων, από ένα ποσοστό 70% έως 90% για νοικοκυριά, για επιχειρήσεις και για αγρότες, σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Δεν είναι πάντοτε εύκολο σε κάθε τι που έρχεται και που προσθέτει δυσκολίες στον κόσμο, την αμέσως επόμενη ημέρα, να λέμε ότι θα κάνουμε και επιπλέον πράγματα. Δεν είναι ατελείωτοι οι πόροι, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς.

Ό,τι δημοσιονομικός χώρος υπήρξε μέχρι τώρα και ό,τι καινούργιες δυνατότητες η Κυβέρνηση βρίσκει, τις διαθέτει έτσι ώστε όλο αυτό που περνάμε, να έχει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα σε όλον τον κόσμο. Δώσαμε έμφαση σε αυτό που ήταν το νούμερο ένα πρόβλημα, που απασχολούσε όλον τον κόσμο, τους λογαριασμούς στην ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως σ’ αυτούς που κατανάλωναν πάνω από 300 κιλοβατώρες. Μ’ αυτήν την παρέμβαση που κάναμε, θα επιστραφούν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, έως 600 ευρώ – όχι 600 ευρώ για τον καθέναν – για να καλυφθεί το 60% των αυξήσεων που δεν καλύφθηκαν.

Με τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί η ενίσχυση και για το Μάιο και για τον Ιούνιο. Από τον Ιούλιο και μετά, αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και οι λογαριασμοί θα έχουν πολύ μεγάλη μείωση στις αυξήσεις, για χρονικό ορίζοντα μεγάλο, που μπορεί να ξεπερνά τους επτά-οκτώ μήνες. Γιατί κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Να ξέρει ο καθένας, δηλαδή, ότι έχει έναν χρονικό ορίζοντα μπροστά του, που δεν θα ξαναπληρώσει τόσο μεγάλες αυξήσεις, όσο πριν.

Έχει συγκροτηθεί μία ομάδα από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, που θα είναι η ομάδα υλοποίησης σε ό,τι αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού. Η μέριμνά μας είναι το ταχύτερο δυνατόν να έχουμε ένα σύστημα που θα λειτουργεί, να είναι εύχρηστο, ώστε να τα πάρει όλος ο κόσμος αυτά που δικαιούται.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η κοινωνία πιέζεται, η μεσαία τάξη πιέζεται πολύ και η Ευρώπη έχει καθυστερήσει τραγικά. Περιμέναμε και επιμένουμε σε μια σειρά από προτάσεις ειδικά αν οδηγηθούμε σε αποφάσεις εμπάργκο, που καταλαβαίνει κανείς ότι θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και ανωμαλίες στην αγορά των πετρελαιοειδών και της ενέργειας. Εκεί, λοιπόν, η Ευρώπη πρέπει μαζί με τις αποφάσεις των κυρώσεων, ταυτόχρονα να προβεί και σε αποφάσεις στήριξης των κοινωνιών.

Είμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη και άσχημη συγκυρία. Προφανώς, παρακολουθούμε την αγορά και συνεχίζονται οι έλεγχοι. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν αναπτυχθεί πρωτοβουλίες, που έχουν αυξήσει άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών. Είναι και αυτός ένας τρόπος άμυνας. Μην ξεχνάμε ότι 50 ευρώ τον μήνα παραπάνω είναι πλέον ο κατώτατος μισθός. Είναι ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο. Εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι και ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ. Είναι και αυτό επίσης μια νέα έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος για οκτώ στους δέκα φορολογούμενους.

Δεν μπορεί κάθε φορά που υλοποιείται μια παρέμβαση, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική και έρχεται να δυναμώσει το τείχος άμυνας σε αυτό το «τσουνάμι» ανατιμήσεων την ίδια ώρα να λέμε τι άλλο θα γίνει.

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Ας φανταστούμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση να είχαμε και τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Καμιά φορά το ξεπερνάμε, αλλά δεν είναι αυτονόητο.

Για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας

Τα 591,45 εκατ. ευρώ δεν είναι το τελικό ποσό. Στην έκθεσή της η Ρ.Α.Ε. προσδιορίζει ότι το ποσό αυτό προέκυψε αφού έχει αφαιρέσει τις εκπτώσεις που έχουν δώσει οι πάροχοι στους καταναλωτές. Όπως επισημαίνει για να φθάσουμε στο τελικό ποσό, πρέπει ν’ αφαιρεθεί ακόμα ένα νούμερο, αυτό δηλαδή που, μέσω των σταθερών τιμολογίων, οι πάροχοι δίνουν στους καταναλωτές. Θα γίνουν υπολογισμοί το επόμενο διάστημα και σ’ αυτό το ποσό που θα προκύψει, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, θα μπει έκτακτο τέλος, 90%.

Η έκθεση της Ρ.Α.Ε. έχει δοθεί ήδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, την έχει στείλει ο κ. Μπούρας στους βουλευτές, θα συζητηθεί αύριο και θα δοθεί και στη δημοσιότητα, προφανώς. Αφορά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022. Είναι, δηλαδή, από τον Οκτώβριο του 2021, μέχρι το Μάρτιο του 2022.

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Δύο πράγματα συμβαίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ: Ή μέσα στην απόγνωσή τους, επειδή ξέμειναν από αφήγημα, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία και προσοχή για να διαβάσουν προσεκτικά αυτά που είπαμε ή εσκεμμένα λένε ψέματα για να πουν στον κόσμο την επόμενη ημέρα: «Ψίχουλα είναι». Εδώ ήμασταν πάρα πολύ συγκεκριμένοι: Από 18 έως 600 ευρώ θα πάρει στον τραπεζικό του λογαριασμό ο κάθε πολίτης για εκείνο το κομμάτι των αυξήσεων που δεν καλύπτονταν από τις εκπτώσεις που πήραν από το Κράτος και τους παρόχους. Και αυτό για μέχρι 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα. Η Αντιπολίτευση έρχεται και λέει: «Σας υποσχέθηκαν ότι θα πάρει 600 ευρώ ο καθένας». Πρώτον. Δεν είπε κανείς ποτέ ότι θα πάρει 600 ευρώ ο καθένας. Δεύτερον. Για το Μάιο και τον Ιούνιο, και αυτοί που έχουν πάνω από 300 κιλοβατώρες, θα δουν σημαντική μείωση στις αυξήσεις, της τάξεως του 50%. Και αυτοί που έχουν 300 κιλοβατώρες, 85%. Οι επιχειρήσεις, στους λογαριασμούς που θα έρθουν, θα δουν και μία αναδρομική μείωση από Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο.

Όλες οι κατοικίες για το Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουν εκπτώσεις. Από τον Ιούλιο και μετά όλες οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, με βάση τον μηχανισμό που έχει ανακοίνωσει ο Πρωθυπουργός θα δουν μειωμένες αυξήσεις σε ένα ποσοστό από 70 μέχρι 90%. Προσοχή! Ούτε είπαμε, ούτε λέμε ότι θα είναι οι λογαριασμοί όπως ήταν πριν από την κρίση.

Με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και με το μηχανισμό, ο οποίος δεν θα επιτρέπει και τη συσσώρευση επιπλέον εσόδων, άρα προφανώς και υπερκερδών, θα οδηγηθούμε σε αυτή την έκπτωση.

Σε ό,τι αφορά στις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος: Με τις παρεμβάσεις που κάνουμε με την αναδρομική επιστροφή κάποιων χρημάτων σε πολύ κόσμο και κυρίως με τον τρόπο τιμολόγησης δημιουργούμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Ακόμα και από τα στοιχεία που επικαλείται η Αντιπολίτευση μιλάμε για ένα συντριπτικά μικρότερο ποσοστό, σε σχέση με τις διακοπές ρεύματος που πάντοτε υπήρχαν. Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι υπάρχουν αιτήσεις για διακοπές 4.000, 5.000, 6.000 ενώ το 2017-2018, που δεν ήταν η ίδια κατάσταση στην ενέργεια, ούτε υπήρχαν οι ίδιες δυσκολίες, μιλούσαμε για 220.000 διακοπές τον χρόνο.

Για το Α.Π.Θ.

Δεν μπορούν και δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστεί η Κυβέρνηση ούτε πολιτικά, ούτε στην πράξη, με τα απομεινάρια αυτού του παρελθόντος που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Δεν υπάρχει βία. Υπάρχουν νόμοι. Για την Κυβέρνηση -και νομίζω για τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας- είναι θλιβερή η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γι΄αυτά που συμβαίνουν στο Αριστοτέλειο.

Για την Κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνουν ανεκτοί σε κανένα επίπεδο οι νόμοι των συμμοριών. Γιατί για συμμορία πρόκειται, όταν ένας πάει και γκρεμίζει ένα χώρο που θα γίνει Βιβλιοθήκη επειδή έτσι του αρέσει, επειδή έτσι είχε μάθει, επειδή έτσι το έχει μέσα στο μυαλό του, είναι συμμορία. Δεν έχει ιδεολογικό υπόβαθρο, δεν έχει καμία αναφορά.

Ο νόμος της Κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειοψηφία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Εστιάζουμε την προσοχή μας εκεί που δημιουργούνται προβλήματα και εκεί που προκαλείται αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο. Να μην υποτιμούμε, όμως, το γεγονός ότι η συνολική εικόνα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι συντριπτικά διαφορετική με αυτά που είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα. Μην ξεχνάμε ότι έχει καταργηθεί το άσυλο της ανομίας, εφαρμόζονται οι νόμοι, γίνονται αυτά που πρέπει να γίνονται.