Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις εντός του Κογκρέσου στις ΗΠΑ, κατά της πρότασης που φέρεται να έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση Μπάιντεν για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων και την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρόταση αυτή στο Κογκρέσο, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τοποθετείται επί του θέματος, λέγοντας πως «ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο».

Την ίδια στιγμή,  σύμφωνα με την Hellas Journal, ο Δημοκρατικός βουλευτής από το Νιου Τζέρσεϊ Φρανκ Παλόνε Jr. έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη αυτή, αναφέροντας: «Καταδικάζω έντονα την προτεινόμενη πώληση όπλων στην Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να ανταμείψουν την Τουρκία με νέα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, δεδομένου του μακροχρόνιου ιστορικού του καθεστώτος Ερντογάν σε εγχώριες και διεθνείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή και αποτυχία τήρησης των δεσμεύσεων του ΝΑΤΟ».

«Τους τελευταίους μήνες, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει αναλάβει πενιχρές πρωτοβουλίες για να επιστρέψουμε στην καλή μας σχέση. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποθέσουν λανθασμένα ότι αυτή η πώληση θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να σταματήσει τις θανατηφόρες ενέργειές του και να αλλάξει τη διπλωματία του. Αντιθέτως, ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει» συνέχισε ο Δημοκρατικός βουλευτής και κατέληξε: «Αυτή η πώληση θα τον ενθαρρύνει και θα του δώσει τους πόρους για να συνεχίσει τις πολεμικές του πρωτοβουλίες στον Καύκασο και όχι μόνο. Δεν μπορώ να υποστηρίξω οποιαδήποτε ενέργεια του Κογκρέσου που θα βοηθούσε την Τουρκία να αυξήσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο».