Με αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες «όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο τον κ. Μπάιντεν ενώ την Τρίτη θα μιλήσει στο Κογκρέσο», ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Σημειώνεται ότι ειδικά για την παρουσία του στο Κογκρέσο μια τόσο τιμητική πρόσκληση απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Ομιλία στο Αμερικανικό Κογκρέσο έχουν απευθύνει μέχρι σήμερα είτε ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ όπως του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Ινδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου είτε εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα ή ο Λεχ Βαλέσα.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών καθώς και το υψηλό κύρος που απολαμβάνει η χώρα μας ως απόρροια των πολιτικών που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση από την έναρξη της θητείας της.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο που είναι η δεύτερη στη μέχρι τώρα θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό αλλά και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδος στον σύγχρονο κόσμο», τόνισε ο κ. Οικονόμου. Ανέφερε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών με τον κ. Μπάιντεν «θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά θέματα. Θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ, σε μια εποχή που απαιτείται σταθερότητα. Θα συζητηθούν επίσης διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1, θα συζητηθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ένα ζήτημα κρίσιμο για τη Δύση στο οποίο η κυβέρνηση έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό που υφίσταται την επίθεση αλλά και στη στήριξή της στο διεθνές δίκαιο συμμετέχοντας ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή και συμμαχική αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε ότι συζήτηση θα γίνει και για τα ενεργειακά καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη. «Μπορεί να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης απ’ τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα αλλά και στην διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Μπάιντεν και θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο όχι μόνος εκ μέρους της Ελλάδας αλλά εκπρόσωπος του Ελληνισμού. «Θα μιλήσει ως πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη ΝΑ Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ειδικά στη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ που κυρώθηκε χθες στη Βουλή. «Μια συμφωνία με τεράστιο διεθνή αντίκτυπο. Πρόκειται όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, για μια Συμφωνία η οποία συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ανέφερε επίσης ότι υπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά μας συμφέρονται και συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα εθνικών συμφωνιών και συμμαχιών που αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Υπογράμμισε ότι τόσο τα αναφερόμενα στο προοίμιο της συμφωνίας όσο και τα προβλεπόμενα επί του πεδίου αναγνωρίζουν τα δίκαιά μας κι επιβεβαιώνουν την ισχύ μας.

Ανέφερε μάλιστα τρεις λόγους που η συμφωνία είναι σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα.

«Η Ελλάδα έχει ήδη αυτό που άλλες χώρες επιδιώκουν: μια αναβαθμισμένη στρατηγική και αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ», τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη πως Καταγράφεται άλλωστε ρητά η κοινή βούληση «για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης». Μια διατύπωση την οποία επαναλαμβάνει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν στην συνοδευτική επιστολή του. Εκεί διακηρύσσει την προσήλωση της χώρας του στον σεβασμό όχι μόνο της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Συνολικά η συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής και για την Ελλάδα και για τις ΗΠΑ», υπογράμμισε προσθέτοντας πως αλλάζει το τοπίο αλλά και τους όρους του παιχνιδιού στην ευρύτερη περιφέρεια. Στο σημείο αυτό ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επικριτικά στη στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ειδικά η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε ότι ο κ. Τσίπρας μένει δέσμιος ιδεοληψιών και υιοθετεί επιχειρήματα από την πρώιμη ΠΑΣΟΚική περίοδο. «Εφάρμοσε επίσης την πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ: όταν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει, προσπαθούμε να κατασκευάσουμε μια πραγματικότητα που μας εξυπηρετεί», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι «αναδείχθηκε και πάλι η τεράστια υποκρισία που χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα σε κάθε πολιτική του κίνηση».

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ επισημαίνοντας πως πρόκειται για άλλο ένα γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνέπεια της κυβέρνησης.

Είπε ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 920 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018 και την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε για άλλη μια φορά πως η κυβέρνηση μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της, δημιουργεί συνθήκες αύξησης του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών με πολλαπλούς τρόπους.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ασφάλεια στα δημόσια πανεπιστήμια με αφορμή και τα τελευταία επεισόδια στο Αριστοτέλειο επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση επαναλαμβάνει κατηγορηματικά την αμετάκλητη απόφασή της να ολοκληρώσει την εφαρμογή του σχεδίου της για τα ΑΕΙ και του θεσμικού πλαισίου που έχει εισάγει για την ασφάλεια των πανεπιστημίων.

 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού αντανακλά το κύρος που έχει η χώρα μας στις ΗΠΑ και διεθνώς

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα θέσει ο πρωθυπουργός στον κ. Μπάιντεν, θέμα για τα F-16 που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι θα τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά τόσο στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Όπως είπε, αυτά θα είναι ένα κομμάτι από όλα όσα θα τεθούν από τον κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα είναι εκεί ως ο ηγέτης μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που παίζει τον δικό της ρόλο στην ασφάλεια της περιοχής.

Σε ερώτημα για το εάν η κυβέρνηση προβλέπει σε δήλωση στήριξης της Ελλάδας από τον Αμερικανό πρόεδρο σχετικά με τις αμφισβητήσεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Οικονόμου παρέπεμψε στις επιστολές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αν. Μπλίνκεν επισημαίνοντας ότι η θέση των ΗΠΑ αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα και την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι δεδομένη.

“Άλλωστε η επιστολή του κ. Μπλίνκεν που συνοδεύει την ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ αναφέρεται ξεκάθαρα σε όλα αυτά” είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: “Η επίσκεψη του πρωθυπουργού αντανακλά το κύρος που έχει η χώρα μας στις ΗΠΑ και διεθνώς”.

Ερωτώμενος για την άνοδο του πληθωρισμού και το πως θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση, και κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις “που δείχνουν μείωση της διαφοράς με το ΣΥΡΙΖΑ” ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν γίνεται με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες είναι ένα εργαλείο.

“Μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, όπως το μεταναστευτικό η πανδημία η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η διαφορά μας είναι η διαφορά που είχαμε στις εκλογές του 2019. Κάτι δείχνει αυτό για την ανταπόκριση των πολιτών στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα μείζονα θέματα. Ο κόσμος κοιτάζει προς τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί δίπλα στον πολίτη. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας μέχρι τις εκλογές” είπε ο κ. Οικονόμου.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας στήριξης στο θέμα των καυσίμων, ο κ. Οικονόμου είπε ότι “δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την στήριξη των πολιτών” και αναφέρθηκε στο σχέδιο στήριξης των πολιτών ύψους 3,2 δισ. ευρώ, για ενέργεια και καύσιμα. Ανέφερε την μείωση στον ΕΝΦΙΑ την αύξηση κατωτάτου μισθού κατά 50 ευρώ, τις κάρτες ενίσχυσης βενζίνης, και την οριζόντια μείωση για το πετρέλαιο κίνησης και προσέθεσε:

“Παρακολουθούμε τα πάντα κάνουμε ελέγχους καθημερινά. Με ειλικρίνεια λέμε ότι η προσπάθεια μας εστιάζεται στον περιορισμό των επιπτώσεων των ανατιμήσεων.

Σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις που έκανε ο κ. Τσίπρας στο τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα ότι “ο κόσμος θα στείλει τον λογαριασμό στην κυβέρνηση” ο κ. Οικονόμου είπε ότι “ο κ. Τσίπρας είναι επί 15 χρόνια αρχηγός σε ένα κόμμα κάνει καμπάνια για την επανεκλογή του, αν και είναι μόνος υποψήφιος κάτι που μόνο στο Σύριζα έχουμε δει να συμβαίνει. Αλλά είναι δικό τους ζήτημα. Αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε -όταν η διαφορά μας είναι αυτή που είχαμε στις εκλογές και ενώ έχουν μεσολαβήσει τόσες πρωτόγνωρες δυσκολίες και εξωγενείς κρίσεις- δεν επιβεβαιώνουν τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση στις εκλογές του 2023 θα δούμε ποιος από τους δυο ερμηνεύει σωστά τη στάση της κοινωνίας” είπε.

Ερωτώμενος για τα διεθνή δημοσιεύματα που φέρουν την Ελλάδα να έχει πιέσει την Κομισιόν να μην επιμείνει στο εμπάργκο στο ρωσικό αέριο “προς όφελος Ελλήνων εφοπλιστών” και το εάν αυτό συνιστά τη σωστή πλευρά της ιστορίας ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι “η Ελλάδα αναφορικά με την αντίδρασή της είναι πλήρως συντονισμένη με τους εταίρους στην ΕΕ, ξεκάθαρα απέναντι στη ρωσική εισβολή λόγω και έργω”.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτώμενος εάν – με αφορμή τα όσα έγιναν, πρόσφατα στο ΑΠΘ – υπάρχει πρόθεση να τοποθετηθούν νωρίτερα στα πανεπιστήμια οι αστυνομικοί, απάντησε ότι ισχύει το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάιο η εκπαίδευση των 500 πρώτων αστυνομικών οι οποίοι θα τοποθετηθούν σύντομα στα πανεπιστήμια.

“Να ξεκαθαρίσουμε απόλυτα ότι στα ΑΕΙ δεν υπάρχει περίπτωση οι νόμοι των συμμοριών να υπερισχύσουν των νόμων της δημοκρατίας” κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτώμενος για τον διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ κ. Ρωμανό την διαγραφή του οποίου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή μια παρέμβασή του, ο κ. Οικονόμου είπε ότι “ο κ. Ρωμανός ανακάλεσε τον χαρακτηρισμό που έκανε για την χθεσινή συζήτηση, και δεν υφίσταται κάποιο θέμα”.

Τέλος σε ερώτηση για την πρόσληψη “μέλους της οικογένειας Γεωργιάδη” και την πρόσληψη του υιού του πρωθυπουργού σε γραφείο ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι για το δεύτερο θέμα δεν έχει να προσθέσει κάτι μετά την σχετική δήλωση του εργοδότη του γιού του πρωθυπουργού σε εφημερίδα και δεν υπάρχει καμία συζήτηση επί του θέματος, ενώ για το πρώτο είπε ότι “δεν έχω να προσθέσω κάτι σε σχέση με την απάντηση που σας είχα δώσει την άλλη φορά”.