Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της Σουηδίας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Πολλοί όμως είναι αυτοί που δε θέλουν να βιαστεί η χώρα.

«Όλοι θα ήθελαν να έχουμε περισσότερο χρόνο, επειδή είναι ένα τεράστιο ζήτημα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. «Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε πάντα το χρόνο που θα θέλαμε».

Εν τω μεταξύ, μία εικόνα, στην οποία η Σουηδία εικονίζεται σαν Μίστερ Μπιν ο οποίος συλλαμβάνεται να αντιγράφει από τον Φινλανδό διπλανό του, έχει γίνει viral στη διάρκεια των συνομιλιών.

«Κι εγώ θα ήθελα να μπορούσε η Φινλανδία να περιμένει», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σουηδή πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ.

«Είναι ένα θέμα που επανέρχεται στις συζητήσεις και που ανησυχεί, θα θέλαμε να έχουμε περισσότερο χρόνο για να συζητήσουμε, να ακούσουμε τους αντιπροσώπους και τα επιχειρήματα», προσθέτει η Βάλστρεμ, η οποία έχει και η ίδια αλλάξει γνώμη, καθώς τασσόταν για καιρό εναντίον μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Το κόμμα της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, αναμένεται να ανακοινώσει μεθαύριο, Κυριακή, μια αλλαγή γραμμής, ανοίγοντας το δρόμο σε μια υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας, η οποία έχει μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών για περισσότερο από δύο αιώνες.

Παράλληλα, διατυπώθηκαν επικρίσεις ότι η συζήτηση που γίνεται είναι προσχηματική και έχει στόχο την ευθυγράμμιση με τη φινλανδική απόφαση.

«Δεν είναι η Σουηδία που ελέγχει το χρονοδιάγραμμα, αλλά η Φινλανδία, επειδή αυτή είναι που έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία», υπογραμμίζει ο Άντερς Λίντμπεργκ, πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Aftonbladet και προσκείμενος στους σοσιαλδημοκράτες.

Η σκανδιναβική χώρα δεν είχε πόλεμο στο έδαφός της από την αρχή του 19ου αιώνα, όταν απαρνήθηκε τις στρατιωτικές συμμαχίες μετά τη ναπολεόντεια περίοδο.

«Πριν οι Σουηδοί σοσιαλδημοκράτες έλεγαν πάντα: ‘θα το σκεφτούμε όταν ενταχθεί η Φινλανδία’. Επειδή πίστευαν πως η Φινλανδία δεν θα ενταχθεί ποτέ», υπογραμμίζει η Ελίζαμπεθ Μπρο, ειδική στην άμυνα των σκανδιναβικών χωρών στο American Enterprise Institute.

Οι Σουηδοί, που αποκαλούν «μικρούς αδελφούς» τους άλλους Σκανδιναβούς γείτονές τους που έχουν μικρότερο πληθυσμό, βρέθηκαν τούτη τη φορά αυτοί στο ρόλο του «μικρού».

«Χωρίς τη Φινλανδία, η Σουηδία δεν θα εντασσόταν ποτέ στο ΝΑΤΟ. Ευχαριστούμε, μεγάλε αδελφέ!», ήταν χθες, Πέμπτη, ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Expressen.