Η Πορτογαλία μπλοκάρει την πώληση πολυτελούς κατοικίας αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της «ισχυρής πεποίθησης» ότι ανήκει στον ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, δήλωσε σήμερα ο πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Ζοάο Κραβίνιο.

Κατόπιν αιτήματος του πορτογαλικού υπουργείου Εξωτερικών, οι πορτογαλικές αρχές έλαβαν περιοριστικά μέτρα από τις 25 Μαρτίου ώστε η ιδιοκτησία, που βρίσκεται στο θέρετρο Αλγκάβρε, να μην μπορεί να πωληθεί, ενοικιασθεί ή υποθηκευθεί

«Εχουμε ισχυρή πεποίθηση, η οποία δεν έχει πλήρως επιβεβαιωθεί, ότι η κατοικία ανήκει στον Ρομάν Αμπράμοβιτς», δήλωσε ο πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. «Το πρόβλημα εδώ είναι ότι πολλά από τα πρόσωπα κατά των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις δεν έχουν τις ιδιοκτησίες τους στο όνομά τους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Publico, η οποία αποκάλυψε το θέμα, ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι προσπάθησε να πωλήσει την κατοικία 15 ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσω της Millhouse Views LLC, με έδρα το Ντέλαγουέρ, που ανήκει στην Millhouse LLC, η οποία διαχειρίζεται τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς δήλωσε στο Reuters ότι ο ρώσος ολιγάρχης δεν έχει περιουσία στην Πορτογαλία και ότι η Millhouse Views LCC δεν έχει σχέση μαζί του.

«Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε ποτέ ακούσει γι΄αυτήν την εταιρεία», πρόσθεσε.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας, η Caixa Geral de Depositos, διαπίστωσε τις κινήσεις για την πώληση της ιδιοκτησίας και ειδοποίησε τις αρχές, σύμφωνα με την Publico. Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά του Ρομάν Αμπράμοβιτς λόγω των σχέσεών του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει σχέσεις μαζί του.

Ο Αμπράμοβιτς έλαβε την πορτογαλική υπηκοότητα τον Απρίλιο 2021 με βάση νόμο που προσφέρει την υπηκοότητα στους απογόνους των σεφαρδιτών εβραίων που εκδιώχθηκαν από την Ιβηρική Χερσόνησο στα τέλη του 15ου αιώνα.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστή η ύπαρξη σεφαρδιτών εβραίων στην Ρωσία.

Η υπόθεση προκάλεσε κατακραυγή στην Πορτογαλία και κατέληξε στην σύλληψη ραβίνου υπεύθυνου για την έκδοση του πιστοποιητικού που επέτρεψε στον Αμπράμοβιτς να λάβει την πορτογαλική υπηκοότητα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ