«15 Μαΐου ψηφίζουμε όλοι. Τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό». Το σύνθημα αυτό, που σε βίντεο είχε αναρτήσει ο Αλέξης Τσίπρας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, λίγο πριν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα μέτρα κατά της ακρίβειας και με το οποίο καλούσε σε μαζική συμμετοχή στην εσωκομματική κάλπη σήμερα, θα περίμενε κανείς πως αν όχι θα το απέσυρε, τουλάχιστον θα τον προβλημάτιζε. Αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν εγκατέλειψε το σύνθημα «15 Μαΐου ψηφίζουμε όλοι. Τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό», αλλά το έκανε και (επικοινωνιακή) σημαία στις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη αρχηγού, στις οποίες είναι μοναδικός υποψήφιος.

Βέβαια, εύκολα αντιμετωπίζει κανείς τη λογική του επικοινωνιακού αυτού εγχειρήματος. Στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τρέχει μόνος και οι συριζαϊκές κάλπες δεν στήνονται για να πειστεί η κομματική δεξαμενή, αλλά για να εγγραφεί η νίκη στο ευρύτερο ακροατήριο.

Το νόημα πάντως είναι σαφές και είναι η σημαία του ΣΥΡΙΖΑ: Οι λογαριασμοί του ρεύματος, για τους οποίους δεν φταίνε το διεθνές πληθωριστικό τσουνάμι και ο Πούτιν, αλλά προσωπικά υπεύθυνος είναι ο Μητσοτάκης. Παλιά συνταγή και δοκιμασμένη, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει και κάποιες παγίδες. Γιατί όταν βάζεις όλα σου τα λεφτά σε ένα και μόνο χαρτί, υπάρχει ο κίνδυνος, αν μεταβληθούν οι περιστάσεις, να ξεμείνεις από αφήγημα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ακρίβειας, το αφήγημα έδειχνε να εξαϋλώνεται, με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε απτόητος.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο στον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα το 2020, όταν όλος ο πλανήτης βυθιζόταν σε ύφεση λόγω κορονοϊού, ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για «ύφεση Μητσοτάκη». Όταν το 2021 όλος ο πλανήτης γύρισε σε ανάπτυξη και η Ελλάδα είχε μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, ήταν δύσκολο να πει «ανάπτυξη Μητσοτάκη». Τώρα τα πράγματα περιεπλάκησαν και πάλι, μετά τις εξαγγελίες για παροχές-μαμούθ από την κυβέρνηση (μην κρυβόμαστε, περί αυτού πρόκειται) και είναι αργά ο ΣΥΡΙΖΑ να ενδυθεί τον μανδύα της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Και ουσιαστικά εκεί βρίσκεται και το πρόβλημα της αντιπολίτευσης. Αν τα δίνεις όλα ποντάροντας στην αποτυχία, κινδυνεύεις να βρεθείς σε δύσκολη θέση. Σε αυτό το πεδίο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έλαβε υπόψη του έναν απλό κανόνα της πολιτικής: «Να σχεδιάζεις πάντα με βάση το μέγιστο της επιτυχίας του αντιπάλου σου». Αλλά όταν εξαρτάσαι από τις κινήσεις των άλλων και όχι τις δικές σου…

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο