Κινδυνεύει πράγματι η Νέα Δημοκρατία να γίνει Ποτάμι, δηλαδή να συρρικνωθεί και να διαλυθεί, κατά πώς διατύπωσαν κάποιοι τον φόβο τους στο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος;

Να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχήν πως το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη δεν ξεδίπλωσε ποτέ, ιδιαίτερα μετά τις τότε εκλογές, τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά του. Δεν διαμόρφωσε μια σαφή πολιτική γραμμή. Δεν ξεκαθάρισε τις θέσεις του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τα ζιγκ-ζαγκ που έκανε και οι υπαναχωρήσεις του θόλωσαν την εικόνα του. Αυτά και άλλα τινά οδήγησαν το Ποτάμι στη διάλυσή του.

Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η ΝΔ σήμερα κινδυνεύει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά του «ιδεολογικού χυλού» του Ποταμιού. Η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ συγκεκριμένους ιδεολογικούς άξονες, που ορίζουν και την κεντρική της πολιτική έκφραση. Μάλιστα ένα κόμμα που ασκεί κυβερνητική εξουσία τέτοιον κίνδυνο δεν διατρέχει, καθώς σχεδόν όλες οι αποφάσεις που λαμβάνει έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο. Είναι λογικό να υπάρχει μια τάση στην παράταξη που να θέλει μια λιγότερο ιδεολογικοποιημένη ΝΔ και μια άλλη τάση που να υποστηρίζει το αντίθετο.

Είναι προφανές πως η ηγεσία, που δίνει και τον κεντρικό τόνο, οφείλει να λαμβάνει υπόψη της αυτές τις τάσεις και να ισορροπεί μέσα από τη σύνθεση των ρευμάτων. Η ΝΔ έχει σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό, αλλά λειτουργεί και αναπτύσσεται μέσα από τη διαρκή ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα. Όπως λειτουργούν εξάλλου όλα τα μεγάλα κόμματα. Κινείται, όπως έχει πει κατά καιρούς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον αποκαλούμενο χώρο της Κεντροδεξιάς μέχρι ακόμη και στις «παρυφές της Αριστεράς». Το είχε διατυπώσει πολλές φορές ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός. Ελεύθερη οικονομία με σταθερά της την κοινωνική ευαισθησία και πάνω από όλα το Εθνικό Συμφέρον.

Συνεπώς, πλανώνται όσοι πιστεύουν πως η ΝΔ είναι ένα μονολιθικό κόμμα. Πως είναι αμιγώς φιλελεύθερη ή αμιγώς δεξιά και συντηρητική. Αν γίνει μόνο το ένα ή μόνο το άλλο, δεν θα είναι ΝΔ.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο