Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, κάνει έκκληση στους επιβάτες του ΟΑΣΘ, στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για μη επικύρωση εισιτηρίων από το 2017 μέχρι και το 2021, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Πρόκειται για περισσότερα από 12.000 πρόστιμα τα οποία, εφόσον δεν εισπραχθούν, βάσει νόμου θα διαβιβαστούν στις κατά τόπους Εφορίες, όπου θα πενταπλασιαστούν και θα αναζητηθούν ως Δημόσια Έσοδα.

Ο ΟΑΣΘ, έχει ήδη αρχίσει να επικοινωνεί τηλεφωνικά με παραβάτες και τους ενημερώνει για τις οφειλές τους. Την ίδια στιγμή, όσοι επιβάτες έχουν αβεβαιότητα σχετικά με το αν έχουν οφειλές από εκκρεμή πρόστιμα στον Οργανισμό, μπορούν να πληροφορηθούν σχετικά καλώντας στο 2310-981274.

«Ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει την προσπάθεια από πέρσι για την είσπραξη προστίμων που εκκρεμούν από την τελευταία πενταετία. Η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος είναι η αποστολή αυτών στην Εφορία, στην κατά τόπους ΔΟΥ του υπόχρεου για το πρόστιμο. Αυτό σημαίνει ότι ένα πρόστιμο μετατρέπεται από 60 ευρώ σε 300 ευρώ. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να έρθουν στα γραφεία του Οργανισμού άμεσα, για την εξόφληση αυτών των προστίμων, ώστε να αποφύγουν τις περιπέτειες και την περαιτέρω επιβάρυνση. Υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί δέσμια υποχρέωση του Οργανισμού η είσπραξη των προστίμων και κατά συνέπεια η αποστολή τους στην Εφορία. Δηλαδή δεν είναι στη διακριτική μας ευχέρεια, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι από το νόμο να το πράξουμε», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΘ, καθηγητής Γιώργος Σκόδρας.

«Απευθύνουμε έκκληση προς το επιβατικό κοινό το οποίο έχει εκκρεμότητες με πρόστιμα τα οποία είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα έτη και συγκεκριμένα από το 2017 μέχρι και το 2021, να απευθυνθούν προς τον Οργανισμό, προκειμένου να πληροφορηθούν για τις εκκρεμότητες αυτές και να τις τακτοποιήσουν το συντομότερο δυνατό, ιδανικά εντός του Μαΐου», τονίζει ο Διευθυντής Διασφάλισης Εσόδων ΟΑΣΘ Χρήστος Χατζηγεωργίου. Ο ίδιος εξηγεί ότι ένα πρόστιμο προς τον ΟΑΣΘ το οποίο ανέρχεται στα 60 ευρώ, εφόσον διαβιβαστεί, όπως ορίζει ο νόμος, στις Εφορίες, τότε γίνεται απαιτητό ως Δημόσιο Έσοδο, φθάνοντας στα 300 ευρώ.

«Δε θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Θέλουμε να δώσουμε μια ακόμη ευκαιρία στους αμελείς παραβάτες, να έρθουν και να τακτοποιήσουν το πρόστιμο», καταλήγει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Επισημαίνεται, ότι στους επιβάτες που μετακινούνται χωρίς κόμιστρο, επιβάλλεται πρόστιμο στο 60πλάσιο των κανονικών ή μειωμένων (εφόσον τα δικαιούνται) βασικών εισιτηρίων. Κάθε πρόστιμο που είχε επιβληθεί μέχρι και τον Μάιο του 2020, όταν το βασικό εισιτήριο κόστιζε 1 ευρώ, ανέρχεται σε 60 ευρώ, ενώ από τον Ιούνιο του 2020 και μετά που το βασικό εισιτήριο κοστίζει 0,90 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 54 ευρώ.