Η γνωστή σε όλους όσοι ασχολούνται με το εμπορικό μάρκετινγκ S.W.O.T. analysis θεωρείται ένα σημαντικό «εργαλείο» και στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, για κόμματα αλλά και για πολιτικά πρόσωπα.

Πρόωρες ή στη λήξη της συνταγματικής θητείας θα γίνουν οι εθνικές εκλογές και μετά από δεκαπέντε μέρες έχουμε τις αυτοδιοικητικές. Χρειάζεται να γνωρίσετε τη S.W.O.T. analysis.

Ο κάθε υποψήφιος πολιτικός ή κομματικός συνδυασμός θα πρέπει να μελετήσει εξονυχιστικά τη μέθοδο S.W.O.T. analysis, πριν κάνει οποιοδήποτε βήμα. Η διαχείριση της κάθε πολιτικής καριέρας περνάει μέσα από τη μέθοδο, που εγγυάται σωστές κινήσεις και ασφαλή διαμόρφωση κάθε μελλοντικής κίνησης και σωστής στρατηγικής, ανάλογα με τις ικανότητες και τους εξωτερικούς παράγοντες που την επηρεάζουν.

Η ανάλυση της S.W.O.T. περιλαμβάνει την ανάλυση του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος ενός υποψηφίου. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για ένα πολιτικό κόμμα ή δημοτικό συνδυασμό.

Τα δυνατά στοιχεία και οι αδυναμίες είναι οι εσωτερικοί παράγοντες, που πρέπει να ληφθούν υπόψη στη μελέτη της επικοινωνιακής στρατηγικής.

Στα δυνατά στοιχεία περιλαμβάνονται η αναγνωρισιμότητα, η εικόνα, η καλή φήμη, η γνώση, η εμπειρία, η εμπιστοσύνη, η ιστορία, τα πεπραγμένα, το «ανταγωνιστικό» πλεονέκτημα και άλλα.

Στις αδυναμίες περιλαμβάνονται η χαμηλή αναγνωρισιμότητα, η έλλειψη συγκεκριμένης εικόνας ή η αρνητική εικόνα, το έλλειμμα εμπιστοσύνης, οι μικρές ικανότητες διοίκησης και οργάνωσης, η απειρία στον ρόλο του θεσμικού αξιώματος, το «ασθενές» προεκλογικό κονδύλι, οι προβληματικές δημοσκοπήσεις, τα λάθη του παρελθόντος, η πιθανόν «αδύνατη» ομάδα των ανθρώπων που θα συνεργαστούν και η περιρρέουσα πολιτική κατάσταση.

Στον αντίποδα, στο εξωτερικό περιβάλλον, οι ευκαιρίες και απειλές επηρεάζουν τη συμμετοχή στον εκλογικό στίβο και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στις ευκαιρίες περιλαμβάνονται η θετική πολιτική κατάσταση, πιθανά λάθη των αντιπάλων, η πρόθεση των ψηφοφόρων για αλλαγή και ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και πολλοί ακόμη εξωγενείς παράγοντες, μη αποκλειόμενης και της τύχης.

Στις απειλές περιλαμβάνονται παγκόσμιες ανακατατάξεις που επηρεάζουν τις πολιτικές κρατών, μεγάλος αριθμός ανταγωνιστών λόγω ειδικής συγκυρίας, όπως με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, γκάφες, χτυπήματα κάτω από τη μέση, σκάνδαλα, «θολό» παρελθόν.

Με την ανάλυση αυτή ο κάθε ενδιαφερόμενος, κόμμα ή υποψήφιος, γνωρίζει από την αρχή το πιθανότερο αποτέλεσμα της κάλπης και τη χαρτογράφηση της πολιτικής πορείας.

Συμβουλή αξίας ενός εκατομμυρίου.

Μην προχωρήσετε χωρίς να κάνετε τη λεπτομερή αυτή ανάλυση. Θα ξοδέψετε χρόνο και χρήμα άδικα. Είναι σαν να πάτε ξυπόλυτοι στα αγκάθια ή στα αναμμένα κάρβουνα, χωρίς να είστε «αναστενάρηδες»!

Τα παραδείγματα πολλά!

 

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο