Η Ιταλική Εταιρία Υδρογονανθράκων Eni, έκανε γνωστό ότι άνοιξε έναν λογαριασμό σε ρούβλια και έναν σε ευρώ, στη ρωσική Gazprom Bank, λίγες ώρες μετά, τις επισημάνσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπράττει οικονομική αυτοκτονία» με την άρνηση ρωσικών ενεργειακών πόρων» και ότι κάποιες χώρες της ΕΕ είναι αδύνατον να αντικαταστήσουν πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο.

Η ενέργεια αυτή έγινε έπειτα από υπόδειξη της εταιρίας Gazprom Export, «η οποία απαίτησε, μονομερώς, την τροποποίηση των ισχυόντων συμβολαίων». Η ιταλική εταιρία του τομέα της ενέργειας πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη με σεβασμό στο διεθνές πλαίσιο κυρώσεων και με τη σύμφωνη γνώμη των ιταλικών αρχών. Οι διαβεβαιώσεις της όμως μαρτυρούν σε έναν βαθμό και την αδυναμία που επιδεικνύουν οι Βρυξέλλες σε ότι αφορά την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ για τη Ρωσία.

Της απόφασης αυτής, είχαν προηγηθεί οι επισημάνσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, πως η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια δεν συνιστά εμπόδιο. «Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, αλλά και η Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς ή έχουν πληρώσει σε ρούβλια», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός σύμφωνα με το Reuters.