Με συμμετοχή πάνω από 95% στα σχολεία ολοκληρώθηκε η πιλοτική διεξαγωγή των διαγνωστικών εξετάσεων της «Ελληνικής PISA».

Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε 585 από τα 600 σχολεία.

«Τα σχολεία που δεν συμμετείχαν, είτε ήταν ολιγοθέσια ή μονοθέσια, καθότι τα σχολεία είχαν προκύψει από τυχαίο δείγμα στρωματοποιημένης δειγματοληψίας, είτε οι εκπαιδευτικοί τους δεν πήραν μέρος από πείσμα και αντίδραση στην αναβάθμιση των σχολείων. Στέρησαν τους μαθητές από την εξαιρετική αυτή διαδικασία, που γίνεται σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και έχουν ως στόχο «να βελτιωθεί ποιοτικά το εκπαιδευτικό σύστημα», επισήμανε ο κ. Κόπτσης.

Επί του θέματος, πρόσθεσε ότι του χρόνου θα εφαρμοστούν οι εξετάσεις σε όλα τα σχολεία της χώρας, πάντα για την ΣΤ’ Δημοτικού και τη Γ’ Γυμνασίου.

Πρεμιέρα στα σχολεία για την «Ελληνική PISA»
Υπενθυμίζεται ότι πρεμιέρα έκαναν οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα, η λεγόμενη «Ελληνική PISA». Η αρχή έγινε με τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Εξετάσεις με φόντο τη συμμετοχή στη στάση εργασίας που κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική
Προηγουμένως και συγκεκριμένα την Τρίτη (17/5), η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι η στάση εργασίας της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ στα σχολεία, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για την «Ελληνική PISA», κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική.

«Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών η απεργία των συνδικαλιστικών ηγεσιών κατά της “ελληνικής Pisa”. Αύριο θα διεξαχθεί κανονικά η διαδικασία και θα αξιοποιήσει επιτέλους και η χώρα μας ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο για τη βελτίωση της εκπαίδευσης. #Προχωράμε Η Παιδεία αλλάζει #ΣτηνΠράξη», ανέφερε στην ανάρτησή της, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η ΔΟΕ με ανακοίνωσή της καλούσε σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, κάνοντας λόγο για «αντιδημοκρατικό κατήφορο» της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, ενώ την αντίθεσή τους στην «Ελληνική PISA» έχουν εκφράσει επίσης η ΟΛΜΕ, όπως και δεκάδες πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, σημειώνοντας ότι «η χρησιμοποίησή του ως ερευνητικού εργαλείου οδηγεί σε έναν ακραίο ανταγωνισμό ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, οδηγεί σε κατηγοριοποίηση και κατάταξη των σχολείων, των μαθητών/μαθητριών αλλά και των εκπαιδευτικών, ενώ προσανατολίζει τη διδασκαλία σε προσχεδιασμένα μαθήματα και ενισχύει τη στείρα αποστήθιση σε βάρος της κριτικής και δημιουργικής μάθησης».

Στο πλευρό των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ στάθηκε η ΑΔΕΔΥ, η οποία κήρυξε στάση εργασίας την ώρα των εξετάσεων της «ελληνικής PISA».

«Ελληνική PISA»: Τι περιλαμβάνουν τα θέματα εξέτασης
Τα θέματα περιλαμβάνουν τις βασικές γνώσεις που οι μαθητές πρέπει να έχουν κατακτήσει στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο και είναι οικεία για τους μαθητές, στο ύφος των σχολικών βιβλίων και όσων έχουν διδαχθεί αυτά τα χρόνια, εξηγεί το υπουργείο.

Ο στόχος των διαγνωστικών εξετάσεων είναι «να βελτιώνουμε το εκπαιδευτικό σύστημα βάσει συγκεκριμένων δεδομένων. Θα μάθουμε τι έχουν κατακτήσει οι μαθητές, τι έχουν κατανοήσει καλά από τα σχολικά εγχειρίδια και τι είναι εκείνο που τους δυσκολεύει και πόσο. Με τις πληροφορίες αυτές θα μπορέσουν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις τόσο σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας όσο και στα Προγράμματα Σπουδών».

Οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές, αλλά τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δεν θα προσμετρώνται στους βαθμούς των μαθητών.