Ο ηγέτης της στηριζόμενης από τη Ρωσία περιοχής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ανέφερε σήμερα ότι υψηλόβαθμοι Ουκρανοί διοικητές δεν έχουν ακόμα παραδοθεί  από τον λαβύρινθο καταφυγίων και στοών κάτω από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Περίπου 1.000 Ουκρανοί μαχητές, που είχαν οχυρωθεί στις στοές έχουν παραδοθεί στις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις από τη Δευτέρα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, παραδόθηκαν 694 Ουκρανοί στρατιώτες, ανάμεσά τους και μαχητές του τάγματος Αζόφ, μεταξύ των οποίων και 29 τραυματίες.

Την ίδια στιγμή, «δεν υπάρχουν διοικητές στο ανώτατο επίπεδο, μεταξύ αυτών που παραδόθηκαν, δεν έχουν φύγει», δηλώνει ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που αναγνωρίστηκε επίσημα από τον πρόεδρο Πούτιν, μόλις τρεις ημέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτό είναι έως τώρα», τόνισε ο Πουσίλιν, που μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις, ελέγχει τη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ντονέτσκ.

Δεν ήταν σαφές τι θα συμβεί με τους μαχητές αυτούς που χαρακτηρίστηκαν από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ηρωικοί μαχητές της αντίστασης, αλλά τους οποίους Ρώσοι βουλευτές, θεωρούν «εγκληματίες ναζί» που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη βαρύτερη τιμωρία, ακόμα και θάνατο.

Ο Πουσίλιν δήλωσε ότι η τύχη των Ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν θα αποφασιστεί από τα δικαστήρια.

Το Κρεμλίνο, δήλωσε ότι οι μαχητές θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Η Ουκρανία έχει πει ότι θα υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

Άμαχοι που κρύβονταν στα καταφύγια έκαναν λόγο για απελπιστικές συνθήκες στους χώρους αυτούς. Ορισμένοι από τους μαχητές είχαν υποστεί σοβαρά τραύματα μάχης.