Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτήρισε «Ισορροπημένη» την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «αδιανόητο» να γίνεται «επίδικο μίας σύγκρουσης ότι ο πρωθυπουργός κλήθηκε εκεί για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης».

Ο κ. Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Skai, ανέφερε ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο της επίσκεψης Μητσοτάκη «είναι εάν το Κογκρέσο θα κάνει πίσω στους εκβιασμούς του Ερντογάν. Θα κριθεί στο επόμενο διάστημα αν οι ΗΠΑ είναι πλέον πιο κοντά μας».

«Δεν πρέπει να επιβραβεύεται το παζάρι του Ερντογάν από τις ΗΠΑ. ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να παγώσουν κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα στην Τουρκία, δεν υπάρχει να λέμε ότι δεν κράτος δικαίου και να την εξοπλίζουμε», είπε, τονίζοντας πως «ο Ερντογάν είναι ένας μικρός Πούτιν», που προβάλλει θεωρίες αναθεωρητισμού.

Για την απόκτηση F-35 από την Ελλάδα είπε ότι «θα πουν οι ειδικοί αν τα χρειαζόμαστε», συμπλήρωσε όμως, πως πρέπει να συζητάμε βάσει των αναγκών μας και να μην εξαγγέλλουμε αγορές όπλων κάθε φορά που πάμε στις ΗΠΑ, ενώ στο σχόλιο πως η παραπάνω θέση ακούγεται σαν την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν μπορεί όποιος κάνει κριτική στην κυβέρνηση να λέτε ότι προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης προέβλεψε ότι θα γίνουν το φθινόπωρο.

Στην κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, ότι δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το με ποιον θα συνεργαζόταν μετεκλογικά, ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως ούτε και εκείνος είχε ενημερώσει τον ελληνικό λαό, ότι θα συγκυβερνούσε με τον ακροδεξιό Πάνο Καμμένο. «Όταν βάζεις διλήμματα, πρέπει να θυμάσαι και την ιστορία σου» είπε και συμπλήρωσε: «Μαθήματα πολιτικής υπευνότητας από τον κ. Τσίπρα εγώ δεν δέχομαι». Πάντως, σχολίασε στην συνέχεια, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά δεν θέλει να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλει μόνο τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, δεν πιστεύει σε συνεργασίες.

Τα διλήμματα που βάζουν είναι αλαζονικά, είπε και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Δεν είμαστε κόμμα μπάμπουσκα, είναι ψήφος για μια σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση».

Για την πίεση που δέχεται να ανοίξει τα χαρτιά του για την μετεκλογική του στάση, επεσήμανε ότι «είναι λάθος να περιφρονείς την λαϊκή εντολή και ετυμηγορία. Δεν μπορεί πριν ψηφίσει ο λαός, να λέω εγώ στο παρασκήνιο με ποιον θα κυβερνήσω».

«Πρέπει να αγωνιστούμε για ένα μεγάλο ποσοστό που θα ανατρέψει την ηγεμονία των δύο κομμάτων. Δεν υπάρχει ταβάνι σε αυτή την προσπάθεια», υπογράμμισε και ξεκαθάρισε πως τάσσεται υπέρ της σταθερότητας από την πρώτη Κυριακή: «Από την πρώτη Κυριακή θα αγωνιστούμε να υπάρχει κυβέρνηση στην χώρα με τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.